#Spania – Ministrul interimar al Sănătății, José Miñones, a reafirmat vineri angajamentul Guvernului Spaniei față de sănătatea mintală și lupta împotriva stigmatizării asociate, atât la nivel național, cât și în contextul Uniunii Europene.

Acest lucru a fost evidențiat în timpul vizitei pe care a făcut-o vineri, împreună cu ministrul Sănătății din Principatul Asturiei, Concepción Saavedra, la facilitățile Spitalului de Zi de Sănătate Mintală Villa Maribona și a Comunității Terapeutice din Avilés.

Ministrul Sănătății a reamintit cum Spania a trecut, în ultimii ani, de la tăcere la dezbatere și de la dezbatere la acțiune în domeniul Sănătății Mintale, actualizând Strategia SNS de Sănătate Mintală 2022-2026, după mai bine de un deceniu fără a face acest lucru.

Această strategie, care nu a fost actualizată din 2009, după cum a amintit Miñones, are o nouă abordare bazată pe promovarea sănătății mintale, prevenirea comportamentului suicidar și interacțiunea cu mediul familial, punând accent pe drepturile și autonomia pacientului. De asemenea, are obiective clare: îngrijirea copiilor și adolescenților, promovarea integrării sociale, reducerea stigmatizării și limitarea cât mai mult posibil a intervențiilor involuntare.

La fel, sta la baza Planului de actiune in sanatate mintala 2022-2024, dotat cu 100 de milioane de euro; un program, rezultat al muncii și angajamentului Executivului și a comunităților și orașelor autonome, și datorită căruia au fost lansate instrumente precum telefonul 024, Linia de Atenție pentru Comportamente Sinucigașe.

O resursă gratuită, confidențială, incluzivă, accesibilă, frecventată 24 de ore din 24, 365 de zile pe an de către experți și care, după cum a confirmat ministrul Sănătății, a fost recent extinsă și consolidată cu asigurarea a mai mulți profesioniști până la atingerea a 50 de psihologi și psihologi.

Serviciul, care a răspuns deja la peste 158.000 de apeluri și a cărui versiune de chat, destinată în special utilizatorilor mai tineri, și-a început deja activitatea, după cum a confirmat ministrul în exercițiu al Sănătății.

Miñones a reamintit, de asemenea, că Guvernul Spaniei a ridicat dezbaterea privind sănătatea mintală la nivelul Uniunii Europene, cu includerea acesteia în liniile strategice pe probleme de sănătate ale Președinției Consiliului UE și punerea la dispoziția tuturor statelor membre. de resurse, cum ar fi linia 024.

În acest sens, el a reiterat dorința exprimată de comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, de a extinde modelul 024 în întreaga UE și de a plasa, așa cum face deja Guvernul Spaniei, sănătatea mintală în centrul acțiune de politică europeană.

Rolul important al Comunităţilor şi Oraşelor AutonomeMinistrul în exercițiu al Sănătății a evidențiat și rolul important pe care Comunitățile și Orașele Autonome îl joacă în îngrijirea Sănătății Mintale și, în acest sens, a mulțumit referinței naționale și internaționale în abordarea comunitară a Sănătății Mintale pe care Principatul cu exemple. precum Vila Maribona.

Tocmai, orașul Avilés va găzdui pe 14 noiembrie o Întâlnire la nivel înalt (RAN) privind sănătatea mintală, ca parte a agendei de sănătate a Președinției spaniole a UE, unde va dezbate dezbaterea la nivel european asupra măsurilor care trebuie luate. focus.adoptă în materie.

În acest sens, el a subliniat și impulsul notabil reprezentat de Planul comunitar de infrastructură de sănătate mintală, dotat cu 38,5 milioane de euro pentru întreg teritoriul și care, în cazul Asturiei, reprezintă o investiție apropiată de un milion de euro.

Fonduri al căror scop este îmbunătățirea infrastructurii și echipamentelor clinice ale centrelor, serviciilor și unităților Sistemului Național de Sănătate destinate îngrijirii comunitare de sănătate mintală atât pentru populația adultă, cât și pentru populația infantilă și tânără și care, printre altele, vor fi utilizate. pentru a finanța material de evaluare psihomometrică, echipe de sănătate mintală a copiilor și adolescenților sau instrumente educaționale și terapeutice.

În cadrul vizitei, ministrul Sănătății a fost însoțit, printre alte personalități, de vicepreședintele Consiliului General al Principatului, María Celia Fernández; delegatul Guvernului în Asturias, Delia Losa; prim-locotenentul Primăriei din Avilés, Sara Retuerto; directorul general al Sănătății Publice și Sănătății Mintale, Ángel López.

Ministrul interimar al Sănătății, José Miñones, vizitează Spitalul de Zi pentru Sănătate Mintală și Comunitatea Terapeutică Villa Maribona din Avilés.

Mai multe informatii Miñones reafirmă angajamentul față de sănătatea mintală la prima aniversare a telefonului 024 (05.09.2023) Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – José Miñones reafirmă angajamentul Guvernului față de sănătatea mintală în Spania și Uniunea Europeană