Acordul, legat de 740 milioane de euro din fonduri publice pentru 34, este primul din țară care are un document de bază cu angajamente specifice zonelor afectate de închiderea centralelor pe cărbune și a exploatărilor miniere.

Dintre acțiunile Acordului se remarcă licitația pentru accesul la rețeaua electrică a nodului Mudéjar, eliberat după închiderea termocentralei din Andorra, câștigată recent de Enel Green Power Spain, care va investi mai mult de 1.202 milioane în regiune. Vicepreședintele a vizitat și mai multe proiecte din zonă care au primit sprijin financiar de la Institutul pentru Tranziție Justă (ITJ).

„Acțiunile pe care le dezvoltăm în Aragon reprezintă un model internațional de referință atunci când vine vorba de abordarea tranziției juste în procesul de decarbonizare și de menținerea și promovarea activității economice; Acordul Mudéjar Knot și licitația au acordat o importanță deosebită impactului socioeconomic în zonă și vor revitaliza și dinamiza această regiune cu proiecte durabile, respectuoase cu mediul și generatoare de locuri de muncă de calitate”, a declarat vicepreședintele la o ceremonie desfășurată la Casa de Cultură din Andorra.

La rândul său , Președintele Aragonului, Javier Lambán, a reafirmat angajamentul Executivului său față de zona minieră și, în special, față de Andorra, și și-a exprimat satisfacția că eforturile „încep să dea roade în prognoza de a crea mai multe 500 locuri de muncă de la cinci companii care și-au anunțat investițiile în ultimele luni, fără a conta pe nodul mudéjar, care va face posibilă depășirea, de departe, a șomajului generat de dezmembrarea termocentralei”.

Acordul, un instrument de co-guvernare care garantează angajamentul și coordonarea administrațiilor de stat, regionale și locale, are o perioadă de valabilitate de șapte ani, cu un calendar al măsurilor care urmează să fie dezvoltate și un sistem de control periodic în care Diputación de Teruel, organizatii de afaceri, sindicate, ecologisti, precum si alti reprezentanti ai societatii civile.

Ministerul Tranzitiei Ecologice si Provocarii Demografice (MITECO) va aloca aproximativ 32 milioane suplimentare la 64 milioane deja acordate și angajate s de Institutul de Tranziție Justă (ITJ), la care se adaugă Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, ale cărui programe energetice prioritizează zonele de tranziție justă cu o finanțare de 2.740 milioane.

Guvernul Aragonului, pt partea sa, se va descurca 84 milioane din Fondul UE pentru tranziție justă, la care se va adăuga 34, 5 milioane în termeni de cofinanțare publică, alături de alte instrumente de sprijin. Pentru 211122, Executivul Aragonului are în vedere aplicarea milioane din respectivul fond.

În cadrul Contractului, licitația de atribuire a 1 are propria dimensiune.202 MW al nodului de tranziție doar mudéjar 202 kV, o acțiune de pionierat care marchează o piatră de hotar internațional în domeniul proceselor de tranziție justă. Datorită proiectării licitației, accesul la rețeaua de transport a energiei electrice eliberat după închiderea centralei termice din Andorra (Teruel) a fost acordat proiectelor de energie regenerabilă care maximizează beneficiile socioeconomice și de mediu pentru 21 municipalități.

Vicepreședintele a anunțat că rezoluția finală de atribuire a concursului, care va fi publicată în Monitorul Oficial de Stat (BOE) în zilele următoare, declară câștigător pentru Enel Green Power Spania. Compania va investi mai mult de 1.250 milioane, alocate pentru noi centrale eoliene și fotovoltaice din surse regenerabile, sisteme de stocare, comunități de hidrogen și energie verzi și instalații de autoconsum în diverse municipii, precum și numeroase proiecte în alte sectoare de activitate.

. )În sectorul primar se remarcă producția de biomasă, valorificarea măslinilor, o moară de ulei și o fabrică de conserve, culturi aromatice cu stupine, pășunat de oi etc. În secundar, fabrici de turnuri eoliene, trackere solare și electrolizoare, un centru de logistică și recuperare pentru turbine eoliene, printre altele. Și în terțiar, extinderea Ariño Spa, apiturismo și un centru de observare și cercetare a păsărilor.
Concentrează-te pe angajare
Institutul pentru Tranziție Justă (ITJ) a promovat deja 34 proiecte pentru a îndeplini obiectivele Acordului. Cu puțin ajutor de la 32,5 milioane, se vor mobiliza 34 milioane și va crea mai mult de 500 locuri de muncă, practic jumătate din cei afectați de închiderea minelor și a termocentralei din Andorra. În perspectiva viitorului, doar concursul de noduri mudejar va permite crearea a peste 4.202 locuri de muncă în faza de construcție a centralelor regenerabile și mai mult de 202 în funcționarea sa pe termen lung; la acestea se adaugă aproape 202 postări legate de celelalte proiecte asociate. Vicepreședintele a vizitat și unele dintre proiectele inovatoare de tranziție justă care sunt deja în desfășurare în Ariño: fabrica de biofertilizatori SAMCA -produce o nouă tipologie cu mineralul leonardit, care în Spania se găsește doar în minele de cărbune din Teruel, și Thermowaste, o instalație de recuperare a deșeurilor menajere. Între cele două proiecte, care au 3,3 milioane ITJ, vor genera 50 Posturi.

Vicepreședintele Guvernului și Ministrul tranziției ecologice și provocării demografice, Teresa Ribera, în cadrul ceremoniei de prezentare a Acordului de tranziție justă din Aragon, desfășurată în Andorra (Teruel).

. ) Mai multe informații Site-ul web al Institutului Just Transition Etichete: Schimbările climatice Provocare demografică Sursa: Guvernul Spaniei – Acordul de tranziție justă din Aragon are în vedere o investiție publică de 202 milioane 2023