#Spania – Raportul 2022 al Serviciului Național de Sănătate (SNS) publicat de Ministerul Sănătății reflectă aprecierea pozitivă pe care cetățenii o acordă sănătății publice, atât la nivel de spital, cât și de centru de sănătate.

Activitatea de îngrijire spitalicească s-a ridicat la aproape patru milioane de pacienți internați, 3,4 milioane de intervenții chirurgicale și aproximativ 82 de milioane de consultații și a primit un rating de 7,2 puncte din 10.

Asistența Primară a înregistrat un total de 453 de milioane de consultații în 2022, cu 23,4% mai mult decât anul precedent, și primește 6,2 puncte de la utilizatori.

Protecția sănătății în Spania este un drept universal, astfel încât întreaga populație are acoperire medicală finanțată din fonduri publice; Sistemul Național de Sănătate, care deservește 96,5% din populație, este principalul furnizor de asistență medicală. În general, ratingul sistemului public de sănătate de către populația generală este de 6,3 puncte din 10.

Speranța de viață la naștere se ridică la 83,1 ani în 2021, reluând evoluția favorabilă care a fost întreruptă în 2020 ca urmare a pandemiei de COVID-19. Ea rămâne mai mare la femei (85,8 ani) decât la bărbați (80,3).

Cheltuielile cu sănătatea publică în 2020 se ridică la 8,1% din PIB, ceea ce reprezintă 73,5% din cheltuielile totale pentru sănătate și au crescut cu 25% din 2016.

Analgezicele sunt cele mai consumate medicamente în Spania, în timp ce cele mai consumate medicamente în spitalele din rețeaua publică SNS sunt cele din grupa terapeutică alcătuită din antineoplazice, imunosupresoare și antivirale de uz sistemic.

Trei din patru își consideră sănătatea bună sau foarte bunăÎn ceea ce privește percepția asupra sănătății cetățenilor, trei din patru persoane (76%) își apreciază starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună. În plus, calitatea vieții legată de sănătatea minorilor și adolescenților este ridicată: 87,4 puncte din 100.

Principalele cauze de mortalitate sunt bolile cardiovasculare și cancerul, cu peste 50% din decese. Mortalitatea din cauza tumorilor maligne a scăzut cu aproximativ 7% în ultimul deceniu. Sinuciderea este cauza a peste 4.000 pe an.

În ceea ce privește stilul de viață: doi adulți din 10 sunt obezi, patru din zece persoane se declară sedentare în timpul liber, consumul de fructe și legume este insuficient la doi din 10 persoane, iar unul din 10 tineri dintre 15 și 24 de ani declară că a băut intens alcool cel puțin o dată pe lună în ultimul an.

Îmbunătățiți sănătatea digitală Sănătatea digitală continuă să fie promovată pentru a avansa în transformarea digitală a Sistemului Național de Sănătate, prin serviciile de interoperabilitate ale fișelor medicale electronice precum Cardul individual de sănătate, Fișa medicală digitală și Rețeta electronică, puse la dispoziția cetățenilor.

În prezent, Sănătatea menține consultarea publică deschisă asupra proiectului de decret regal cu care intenționează să reglementeze noul card individual de sănătate interoperabil pe întregul SNS.

Mai multe informatii Raportul anual al Sistemului Național de Sănătate 2022 Sursa: Guvernul Spaniei – Raportul Sistemului Național de Sănătate reflectă faptul că cetățenii apreciază în mod pozitiv sănătatea publică