Vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn a sugerat ca Spaniei i se vor cere noi eforturi de austeritate, dar ca acest lucru se va analiza la finalul lunii. Comisia Europeana asteapta sa vada care sunt rezultatele reformelor de pana acum atat la nivel regional cat si la nivel national. 

Spania a facut deja eforturi importante pentru a reduce deficitul. Bugetul pe 2012 este cu 27 de miliarde mai sarac si au fost aplicate masuri suplimentare de austeritate de 7 miliarde la sanatate si 3 miliarde in invatamantul public.

Spania trebuie sa indeplineasca anul acesta o tinta de deficit aproape imposibila si trebuie sa reduca cheltuielile cu peste 30 de miliarde de euro.

Pe langa asta, cabinetul Rajoy a facut deja 2 reforme ale sistemului bancar, a  schimbat legea muncii prin care a redus din drepturile salariale ale angajatilor in favoarea contractarilor si a acordat facilitati fiscale patronilor pentru angajarea tinerilor someri.

In plan politic, guvernul popular continua sa dea vina pe executivul anterior condus de socialistii lui Zapatero, care ar fi trecut sub tacere un deficit de 8,5 la suta pe 2011.

La nivelul Comisiei Europene exista in continuare indoieli privind capacitatea Spaniei de a-si indeplini tinta de deficit de 5,3 in 2012 si de 3 la suta in 2013.