#Madrid –

Vârstă, singurătate și provocările AI, pe masă

Peste o sută de profesioniști au participat recent la a II-a Conferință de Bioetică a Direcției de Asistență Nord-Vest a Managementului Asistenței Primare, desfășurată în sala de întruniri a Spitalului Puerta de Hierro, din Majadahonda. Comitetul de etică al conducerii sănătății a fost însărcinat cu organizarea acestei întâlniri, care s-a concentrat pe „aspectele etice ale îngrijirii pacienților vârstnici și începutul vieții”, titlul ei în această ediție.

Forumul constituie un punct de întâlnire între profesioniștii din Asistența Primară pentru a promova reflecția comună asupra respectului față de voința pacientului și a limitelor acesteia în diferite conflicte etice, ca parte a bunei practici clinice.

La inaugurare au fost prezenți Julio García Pondal, directorul general al Spitalului Universitar Puerta de Hierro, Mª Soledad Holgado Catalán, directorul de asistență medicală al Direcției de Îngrijire Nord-Vest și Ondina Vélez Fraga, președintele Comitetului de Etică al acestei direcții de îngrijire și profesor de Universitatea CEU San Pablo.

Umanizați relația medic-pacient

Conferința principală, susținută de Joaquín Ojeda Ruiz de Luna, neurolog la Spitalul Universitar Infanta Sofía (San Sebastián de los Reyes), a aprofundat în problemele etice ale inteligenței artificiale în medicină și relația medic-pacient. Expertul a subliniat astfel mai mult ca niciodată importanța umanizării acestei relații.

Pe de altă parte, la prima masă rotundă au fost abordate problemele bioetice care apar în relația cu persoanele în vârstă, cu concepte precum vârstismul și singurătatea. Teresa Pacheco Tabuenca, psiholog și director general adjunct al Asistenței Sociale și Atenției; Santiago Ruiz Grima, medic geriatru și președinte al Comitetului de etică a îngrijirii în reședințe și centre de zi pentru vârstnici din Comunitatea Madrid; Victoria Dávila Álvarez, asistentă medicală de aproape 20 de ani într-o echipă de sprijin pentru îngrijiri paliative la domiciliu la Direcția de îngrijire nord-vest; și Rubén Yusta Tirado, asistent social, și-au oferit viziunea asupra ambelor subiecte.

De asemenea, în cea de-a doua masă rotundă au fost abordate aspecte bioetice despre începutul vieții dintr-o perspectivă multidisciplinară. Aici a participat Regina Cárdenas Santos, medic ginecolog la Clínica Universidad de Navarra; Pilar Mateos González, asistent social, și María Dolores Torrijos, moașă, ambele de la Direcția de Asistență Nord-Vest; alături de Ondina Vélez Fraga.

În final, la masa de comunicare au fost prezentate cazuri clinice apărate de profesioniștii din managementul sănătății și medicii rezidenți.

Sursa: Comunitatea Madrid – A doua Conferință de Bioetică a Direcției de Asistență Primară Nord-Vest reunește peste o sută de profesioniști la Spitalul Puerta de Hierro