#Spania – Președinția spaniolă a Consiliului UE a început la Bruxelles odată cu semnarea Acordului de liber schimb între UE și Noua Zeelandă. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis; Ministrul Noua Zeelandă pentru comerț și creștere a exporturilor, Damien O’Connor; și Ambasadorul Reprezentant Permanent al Spaniei la UE, Marcos Alonso, au semnat acordul într-o ceremonie la care au participat, în calitate de observatori, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și prim-ministrul Noii Zeelande, Chris. Hipkins.

Pentru ministrul industriei, comerțului și turismului, Héctor Gómez, „acesta este un început excelent pentru președinția spaniolă a Consiliului UE, în care una dintre prioritățile stabilite este extinderea și diversificarea relațiilor noastre comerciale și consolidarea lanțurile noastre de aprovizionare, precum și destinația exporturilor și investițiilor noastre”.

În virtutea acestui acord, urmărește să reducă barierele existente în calea comerțului bilateral cu bunuri și servicii și să se asigure că companiile europene concurează pe picior de egalitate cu companiile din țări care au deja un acord comercial cu Noua Zeelandă, promovând o dezvoltare economică durabilă și favorabilă incluziunii.

Acordul de liber schimb UE-Noua Zeelandă este dotat cu un conținut larg prin care se obțin îmbunătățiri în accesul la piețele respective de bunuri, servicii, achiziții publice, precum și în ceea ce privește protecția proprietății intelectuale, inclusiv protecția zonelor geografice ale UE. indicații, printre care se numără 566 de indicații geografice spaniole, precum Rioja, Ribera de Duero, Vinagre de Jerez sau Brânza Manchego.

Acordul include, de asemenea, angajamente de conducere în domeniul durabilității în domenii precum mediul, drepturile fundamentale ale muncii, precum și angajamente privind genul. Este, de asemenea, primul acord comercial cu prevederi specifice privind comerțul și reforma subvențiilor pentru combustibilii fosili; permite liberalizarea bunurilor și serviciilor ecologice la intrarea în vigoare, cu o listă a acestor bunuri și servicii; include un capitol privind sistemele alimentare durabile; conține angajamente inovatoare privind economia circulară, defrișarea, stabilirea prețului carbonului și protecția mediului marin; și include un capitol specific privind IMM-urile, al cărui obiectiv este de a ajuta întreprinderile mici și mijlocii să exporte.

După cum a indicat Héctor Gómez, „cu acest acord, începem calea Președinției noastre prin consolidarea relației noastre comerciale cu regiunea Indo-Pacific, promovând, de asemenea, creșterea economică durabilă și favorabilă incluziunii pe ambele piețe, datorită încorporării angajamentelor de pionierat în Acord. Semnarea acestui acord demonstrează, de asemenea, angajamentul inalienabil al UE și Noua Zeelandă față de avantajele deschiderii comerțului ca modalitate de a crește diversificarea aprovizionării și a piețelor de export, promovând autonomia strategică deschisă a UE”.

Negocierile pentru un Acord de Liber Schimb cu Noua Zeelandă au început în iunie 2018. După douăsprezece runde de negocieri, acestea s-au încheiat la 30 iunie 2022. Cu acordul deja semnat, odată ce Parlamentul European și-a dat acordul, iar Noua Zeelandă l-a ratificat, acordul poate intra în vigoare.

Relații comerciale bilaterale Spania – Noua ZeelandăNoua Zeelandă este al 85-lea partener comercial al Spaniei. În ultimii trei ani, s-a menținut o relație comercială stabilă cu Noua Zeelandă și un ușor excedent pentru Spania.

În ultimul exercițiu financiar 2022, exporturile spaniole către Noua Zeelandă au ajuns la 290,87 milioane de euro, cu 15% mai mult decât în ​​2021. Cele mai exportate produse în 2022 au fost autovehicule și componente (21,2 %), produse din carne (11,2 %), grăsimi. și uleiuri (8,9%), mașini și echipamente (8,1%) și aparate și material electric (5,7%).

Fotografie de familie a semnării Acordului de liber schimb între UE și Noua Zeelandă

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 UE Sursa: Guvernul Spaniei – Președinția spaniolă începe cu semnarea Acordului de liber schimb între UE și Noua Zeelandă