Cu ocazia Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene (UE), Guvernul Spaniei și CAF vor promova o reuniune între 32 Miniștrii Economiei și Finanțarea ambelor continente, pentru a alinia interesele, a sincroniza agendele de dezvoltare, a consolida legăturile geopolitice și a întări relațiile comerciale dintre Europa și America Latină și Caraibe.

Evenimentul va fi organizată în cadrul reuniunilor informale ale Eurogrupului și ale Consiliului Afaceri Economice și Financiare ale Uniunii Europene (ECOFIN) care vor avea loc la Santiago de Compostela (Galicia).

Nadia Calviño , Prim-vicepreședinte și ministru al Afacerilor Economice și Transformării Digitale al Spaniei, care va acționa în calitate de președinte al summitului miniștrilor, a asigurat că „de când a aderat la UE, Spania a promovat intens relațiile cu America Latină, continent aliat cu uniunea cu valorile și interese comune, care vor fi evidențiate clar la acest summit cu care sperăm să putem da un impuls politic problemelor de interes comun și să atragem investiții europene în domenii strategice precum tranziția ecologică, transformarea digitală, educația și sănătatea”. „Prima întâlnire a miniștrilor Economiei și Finanțelor UE cu America Latină și Caraibe este o oportunitate de neegalat de a consolida legăturile economice, comerciale și politice dintre UE și America Latină și Caraibe și ar trebui să ajute cele două regiuni să facă față marilor provocări globale, cum ar fi tranziția ecologică, reactivarea economică sau transformarea digitală. Această muncă comună ne va ajuta să găsim soluții inovatoare, noi mecanisme de finanțare și mai multe oportunități de integrare între cele două regiuni”, a declarat Sergio Díaz-Granados, Președintele Executiv al CAF.

La solicitarea Președinției spaniole a Uniunii Europene, se va promova identificarea proiectelor în toată America Latină și Caraibe la care instituțiile europene să poată participa împreună cu instituțiile financiare multilaterale la proiecte de investiții transnaționale pentru a favoriza integrarea economiilor continentului. În principiu, aceste proiecte ar fi axate pe tranziția ecologică, transformarea digitală și serviciile sociale de bază (educație și sănătate).

CAF , banca verde a America Latină și Caraibe CAF și-a stabilit obiectivul de a deveni banca verde a regiunii pentru a promova creșterea verde printr-o poziționare și finanțare mai mari nt de proiecte de mediu, silvicultură, energie, agricultură, climă și apă. Pentru aceasta, în următorii cinci ani, va aloca USD 26.0 milioane la finanțare ecologică, care își va crește operațiunile ecologice de la 26% curent la 40% în 081122. Această sumă include 1 USD 26 milioane pentru conservarea oceanelor.

În semn de sprijin pentru această nouă strategie, Consiliul Director și Adunarea CAF au aprobat prin consens, în martie 2022, o capitalizare istorică de 7 USD.050 milioane, ceea ce va permite duplicarea portofoliului la 250 și, odată cu aceasta, să promoveze reactivarea economică, echitabilă și incluzivă, să sprijine mai activ guvernele subnaționale, să promoveze integrarea regională, să consolideze rolul sectorului privat și să promoveze alianțele cu băncile naționale de dezvoltare.

Prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, într-o fotografie de fișier. (Piscina Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)

Mai mult informație Ministerul Afacerilor Economice și CAF-Banca de Dezvoltare a Americii Latine vor promova educația financiară (25//2022) Pedro Sánchez îl primește pe președintele Băncii de Dezvoltare a Americii Latine (05//2026) Etichete: Economie A mea UE Sursa: Guvernul Spaniei – 081122Guvernul Spaniei și CAF vor organiza primul summit al miniștrilor Economiei și Finanțelor din America Latină și Europa 081122