Comisia Permanentă a Consiliului General al Magistraturii (CGPJ) din Spania i-a permis judecătorului Baltasar Garzón să înceapă să lucreze în cadrul Procuraturii Tribunalului Penal Internaţional (TPI) de la Haga, după ce acesta a fost suspendat din funcţia sa de magistrat la Audienţa Naţională (Audiencia Nacional).

În opinia CGPJ, „nu s-au descoperit motive legale care să interzică contractarea magistratului de către Tribunalul Penal Internaţional„, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Bravo.
Baltasar Garzón a solicitat permisul din partea CGPJ pentru a se muta la Haga cu o zi înainte ca judecătorul Luciano Varela să deschidă procesul împotriva sa, pentru acuzaţiile care i se aduc în cazul investigării crimelor comise în perioada franchistă. Iniţierea procesului de acuzare a celui mai cunoscut judecător din justiţia spaniolă a provocat convocarea plenului extraordinar al CGPJ, în urma căruia toţi cei 21 de membri au decis în unanimitate suspendarea provizorie a lui Baltasar Garzón din funcţiile deţinute ca magistrat, până la finalizarea cauzei judecătoreşti.