#Spania – „Liberalizarea serviciilor este un element central al politicii europene pentru acea cale ferată a viitorului. De aceea avem nevoie ca toate țările să garanteze liberalizarea căilor ferate fără niciun fel de obstacol, la fel cum a făcut-o Spania, care și-a început drumul ordonat spre deschiderea pieței. către noi operatori din 2021, drum pe care îl continuăm astăzi”, a spus ministrul în cadrul inaugurării, astăzi la Madrid, a conferinței „Liberalizarea căilor ferate: noi provocări și oportunități”.

Acest eveniment, organizat de Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (Mitma), prin Administratorul Infrastructurii Feroviare (Adif), se înscrie în programul de evenimente desfășurat cu ocazia Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul conferinței, la care a participat și președintele Adif, María Luisa Domínguez, au fost abordate provocările și oportunitățile prezentate de procesul de liberalizare a serviciului feroviar în Europa. Au participat și experți din sector, factori de decizie din țările europene, administratori și operatori de infrastructură, care sunt pionierii în deschiderea piețelor lor naționale.

Liberalizarea căilor ferateÎn discursul său, ministrul a reamintit că sistemul feroviar este unul dintre pilonii politicii europene de transport și că dezvoltarea și deschiderea acestuia „este deja un semn distinctiv clar al modului în care noi europenii ne planificăm viitorul integrării noastre mai mari” și se evidențiază „ca un element central al politicii europene pentru calea ferată viitorului.

În acest scenariu, Raquel Sánchez a subliniat ideea că liberalizarea pieței feroviare se consolidează ca un factor central de progres și, de asemenea, ca „cel mai bun serviciu pe care îl putem oferi cetățenilor europeni care, prin eforturile lor, au contribuit la importanta investiţii care sunt destinate căii ferate”.

Din acest motiv, Spania, împreună cu unele țări din Uniunea Europeană, a optat hotărât pentru deschiderea pieței feroviare atât pentru mărfuri, cât și pentru călători.

În acest sens, ministrul a subliniat că liberalizarea pieței de transport de marfă a însemnat o schimbare în acest segment feroviar, atât în ​​tehnologia și noile piețe, cât și în structura sa de afaceri, lucru crucial pentru piața unică europeană.

model spaniolȘeful Mtima a dat ca exemplu modelul spaniol de liberalizare a căilor ferate, care are un administrator de infrastructură proactiv (Adif), care pune la dispoziție cea mai mare capacitate posibilă pe piață, ajustându-și tarifele pentru a facilita utilizarea rețelei.

„Odată cu deschiderea pieței, am făcut ca viteza noastră mare, clasificată drept de înaltă calitate, să fie o rețea competitivă, cu mai multă ofertă, mai multă cerere și prețuri mai bune. În timp record am devenit un mare exemplu de liberalizare efectivă cu o concurență reală,” între Madrid și Barcelona, ​​Valencia, Alicante, Málaga sau Sevilla”, a declarat ministrul.

Dovadă în acest sens, el a subliniat ultimul raport al Comisiei Naționale a Piețelor și Concurenței, care a confirmat recordul istoric al călătorilor de mare viteză în al doilea trimestru al anului cu peste 8 milioane de pasageri și, de asemenea, o reducere generală a cantitatea de bilete în acele coridoare unde există competiție: Madrid-Barcelona și Madrid-Valencia.

Ministrul a aplaudat faptul că este prima rețea de mare viteză cu trei operatori diferiți pe același coridor și că în Spania deja ne pregătim pentru cel de-al doilea val de liberalizare feroviară a pieței de călători, care se va finaliza odată cu intrarea a operatorilor de pe coridoarele acordului-cadru și, de asemenea, noi destinații precum Murcia și Valladolid, în care vor opera două companii concurente.

Astfel, șeful Mitma a subliniat că această a doua fază de liberalizare este „încă un exemplu al angajamentului nostru clar pentru cetățeni de a considera transportul feroviar ca o alternativă atractivă pentru călătoriile și călătoriile lor, ceea ce sperăm să fie angajamentul tuturor.” Statele membre. „. Un angajament care se reflectă și în creșterea rutelor feroviare internaționale, precum serviciile pe care operatorul spaniol Renfe le oferă încă din această vară între Spania și Franța: Barcelona-Lyon și Madrid-Marsilia.

Provocările liberalizării căilor ferateÎn discursul său la acest forum, ministrul a subliniat că liberalizarea căilor ferate aduce cu sine noi provocări tehnologice și de inovare, pe lângă problemele de congestionare a rețelei cu care trebuie să le facem față.

Șeful Departamentului a recunoscut că creșterea ofertei și a frecvențelor pe care o aduce liberalizarea implică faptul că administratorii de infrastructură și operatorii feroviari trebuie să acorde o atenție deosebită fiabilității și punctualității serviciilor și să lucreze constant la îmbunătățirea sistemelor de achiziție a biletelor și a compatibilității sisteme de control al biletelor.

„Nenumărate provocări, dar cu încrederea că merită să le facem față pentru a construi acea cale ferată a viitorului”, a conchis el.

Ministrul în exercițiu al Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez, în timpul discursului său.

Mai multe informatii Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Etichete: UE Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Schimbarea climei Sursa: Guvernul Spaniei – Raquel Sánchez îndeamnă ca toate țările UE să garanteze liberalizarea căilor ferate fără obstacole