Planuri culturale pentru weekend

Planuri culturale pentru weekend

#Madrid –

O nouă versiune a celebrei lucrări Marat-Sade, dans inclusiv, muzică electronică de avangardă, o bijuterie a cinematografiei animate japoneze, lecturi dramatice și o expoziție despre design și natură. Acestea sunt propunerile pe care le-am selectat pentru ca tu să profiti la maximum de weekend în compania celei mai bune culturi.

Marat-Sade (TEATRU)

Teatrul Fernán Gómez-Centrul cultural al vilei. Plaza de Colon, 4

Persecuția și uciderea lui Jean-Paul Marat reprezentate de grupul de teatru al Căminului de Sănătate Mintală din Charenton sub conducerea marchizului de Sade este titlul lung al lucrării scrise de Peter Weiss în 1963, de obicei prescurtat ca Marat-Sade. Zilele acestea o putem vedea la Fernán Gómez într-o versiune de Atalaya Teatro, care sărbătorește astfel 40 de ani. Montajul prezintă o ciocnire între diferite poziții ideologice din timpul Revoluției Franceze, întruchipate în cinci personaje reale: revoluționarul Jean Paul Marat, liderul iacobinilor; marchizul de Sade, susținător al transformării individului mai degrabă decât a colectivului; Jacobo Roux, precursor revoluționar al Comunei din Paris; Charlotte Corday, un aristocrat girondin, și Coulmier, director al spitalului și reprezentant al ordinului napoleonian. În linii mari, presupune o dilemă între ipotezele ideologice ale marchizului de Sade, apărătorul individualismului, și cele ale lui Marat, susținătorul colectivismului. Lupta dintre ambele poziții, precum și denunțul pe care îl face față de cei puternici, este extrem de actuală la 60 de ani după ce a fost scrisă.

Abul Mogard și Rafael Anton Irisarri (MUZICĂ)

Auditoriul Centrului de Cultură Contemporană Conde Duque. Strada Conde Duque, 11

Condeduque lansează vineri în premieră un nou ciclu, ‘Soundset Series’, dedicat muzicii electronice de avangardă dintr-o perspectivă cuprinzătoare, încorporând disciplinele artistice care se intersectează cu universul său. Această propunere invită la o ascultare profundă și atentă, mână în mână cu artiști care ne vor face să trăim experiențe unice și să explorăm noi percepții ale sunetului. Ciclul începe cu spectacolele lui Abul Mogard și Rafael Antón Irisarri, doi piloni fundamentali pentru înțelegerea muzicii ambientale contemporane. Seara începe cu un set solo al fiecăruia dintre artiști, după care Mogard și Irisarri vor prezenta și premiera o compoziție comună la Conde Duque pentru prima dată.

LA TIMP (DANS)

Centrul Cultural Eduardo Úrculo. Plaza Donoso, 5

Incluziunea capătă un rol deosebit în acest weekend în programul de proximitate culturală 21 de raioane cu spectacolul Companiei Fritsch, care va oferi spectacolul de dans LA TIMP, Amaya Galeote, María Cabeza de Vaca și Maite Gámez, trei coregrafi de dans contemporan cu o lungă și recunoscută carieră artistică, care caută să exploreze noi provocări artistice cu diverși dansatori și actori, au colaborat în producție. Compania Fritsch este un proiect al Fundației Psico Ballet Maite León, care își propune să integreze artiștii cu diversitate fizică, mentală, intelectuală, de dezvoltare și/sau senzorială prin munca ca companie profesională.

Pământul stă. Fenomenologia bârfei (LECTURĂ DRAMATIZĂ)

Nave spaniole în abator. Cameră de beton. Nava 10. Paseo de la Chopera, 14

Teatro Español și Naves del Español din Matadero oferă un nou ciclu de lecturi dramatizate, în acest caz, dedicat noii drame italiene. Weekendul acesta este rândul Pământul stă. Fenomenologia bârfei, un text care denunță puterea minciunii într-un mic oraș inventat de pe coasta Italiei. Narațiunea este condusă de Clarisa, o bârfă impioasă, atât de pricepută să denatureze știrile încât își va putea elibera fiica, Teresa, de zvonurile bine întemeiate care circulă despre ea. Astfel, el atrage atentia catre o alta tanara cu acelasi nume, decretand nefericirea lui si a intregii sale familii. Piesa este un manifest împotriva violenței sexiste, a umilinței publice a corpului feminin și a invenției manipulative a străinilor, precum și a dinamicii toxice ale știrilor false contemporane, la care suntem mult mai participanți decât parem să fim.

lecturi dramatizate
lecturi dramatizate

mama Natura (EXPUNERE)

Teatrul Fernán Gómez-Centrul cultural al vilei. Plaza de Colon, 4

Madre Natura este o expoziție corală care vorbește despre pământ și design ca instrument de schimbare către o lume mai durabilă și mai locuibilă. Actuala generație de designeri explorează arta, știința și tehnologia pentru a crea proiecte care utilizează design care stimulează conștientizarea mediului. Expoziția privește natura prin cele patru elemente: pământ, foc, aer și apă. O expoziție senzorială și captivantă care se naște din emoții ancestrale și primitive, în care sunt expuse, printre altele, piese de Lucas Muñoz, Ícaro Maiterena, Ana Illueca, Amarist, Omayra Maymó, Mut Design, Barbara Long sau Ovidi Benet.

metropolă (FILME DE ANIMAȚIE JAPONEZĂ)

Cinemateca din Madrid. Piața Legazpi, 8

Poetic, șocant, sălbatic. Acestea sunt câteva dintre calificativele pe care criticii le-au dedicat acestui film, considerat de mulți drept una dintre bijuteriile cinematografiei de animație japoneze. Metropolis este un oraș grandios al viitorului locuit de oameni și roboți, co-locuitorii unei societăți strict segmentate. În mijlocul haosului creat de facțiunile de roboți, detectivul Shunsaku Ban și ascuțitul său Kenichi caută un om de știință necinstiți, Dr. Laughton, care să-l aresteze și să-i ia cea mai recentă creație, Tima, o tânără frumoasă. Când îi urmăresc, Shunsaku realizează curând că excentricul om de știință este cu mult dincolo de atingerea lui, deoarece este protejat de un om foarte puternic a cărui dorință cea mai aprigă este să recupereze o figură tragică din trecutul său.

Sursa: Planuri culturale pentru weekend

Despre autor

Redacția

Românul din Spania este o publicație românească independentă care a apărut în 2009. Este un proiect susținut de un colectiv de jurnaliști profesioniști și informează despre viața românilor din Spania. Dacă ai o informație de interes public contactează redacția

Publicitate

Publicitate

Hotnews.ro

Români în Madrid

Români în Madrid

Grupul românilor din Madrid pe Facebook

Contact

Contact Publicitate Banner Romanul.eu