#Spania – Planas a făcut apel la comoditatea unirii voințelor într-un moment unic, de schimbare profundă a producției agroalimentare în toate aspectele sale, economice, de mediu și sociale.

Într-un mic dejun informativ organizat de Cadena Ser la Córdoba, ministrul a făcut referire la dificultățile actuale din cauza schimbărilor de pe piețele internaționale începute după pandemia de Covid-19 și care s-au agravat după invazia rusă în Ucraina, care astăzi împlinește exact un an. . Printre alte consecințe, s-a înregistrat o creștere a costului materiilor prime și a prețurilor la energie, care, la rândul lor, au dus la rate ale inflației necunoscute de zeci de ani. La aceste circumstanțe, a precizat ministrul, se adaugă și condițiile climatice, cu o secetă prelungită și temperaturi extreme care au avut consecințe negative asupra culturilor.

În acest context internațional, Planas a subliniat că Spania este bine poziționată, mai bună decât alte țări, și oferă cele mai bune rate de creștere economică din Uniunea Europeană, 5,5% în 2022, și inflație. În ceea ce privește, în special, prețurile la alimente, el a amintit că, în timp ce în media UE rata anuală a inflației a fost de 18% în ianuarie, cu două zecimi mai mult decât în ​​luna precedentă, în Spania s-a întâmplat invers și a scăzut de la 15,7. % până la 15,4%. El a reamintit, de asemenea, indicatorii buni de ocupare, cu peste 20,6 milioane de muncitori înscriși la Asigurările Sociale și creșterea notabilă a contractelor pe durată, grație reformei muncii aprobate de Guvern, și care este deosebit de semnificativă în sectorul agrar.

Date precum acestea indică, după cum a explicat ministrul, că Spania este pe o cale bună, deoarece nu este vorba doar de a avea capacitatea de a produce și de a deservi piețele, ci și de a le oferi la prețuri rezonabile. Ca exemplu de forță a sectorului agroalimentar, care este un pilon esențial al economiei spaniole, s-au remarcat datele privind exporturile, care în 2022 a doborât un record istoric cu peste 68.000 de milioane de euro.

Ministrul a evidențiat buna funcționare a lanțului alimentar și eforturile depuse pentru menținerea rentabilității tuturor verigilor în această perioadă de dificultăți. El a subliniat, de asemenea, importanța legii lanțului, care a permis ca costurile de producție să fie transferate asupra prețurilor în toate contractele derulate de la producție la distribuție. Planaș a reamintit și sprijinul Guvernului cu măsuri aprobate în ultimul an care depășesc 1.800 de milioane de euro și care constituie cea mai mare injecție publică în sector realizată în acest secol.

Pe lângă aceste măsuri extraordinare pentru a face față unei situații dificile, ministrul a reamintit și instrumentele structurale de sprijin de care dispune sectorul, precum Politica Agricolă Comună (PAC), care pentru noua perioadă 2023-27 va însemna un total de 47.724 milioane. euro în ajutor și care raportează în medie 20% din veniturile totale ale fermelor spaniole.

Ministrul a subliniat unul dintre cele mai noi elemente ale noii PAC care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, eco-regimurile, dintre care a subliniat că sunt un instrument magnific pentru sector, deoarece permit obținerea voluntară de venituri suplimentare și contribuie la obiectivele de conservare a mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice, iar prin hotărâre a Guvernului vor fi scutite de impozitare. Ministrul a subliniat că programul strategic al PAC a conceput nouă măsuri diferite pentru care fermierii și fermierii pot opta, care acoperă toate producțiile din Spania. Remunerația acestor practici reprezintă 23% din bugetul total al ajutorului direct din PAC.

El a mai menționat Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR), care are principalul capitol de investiții în modernizarea irigațiilor, cu 563 de milioane de euro care vor fi extins cu alte 400 de milioane. Și, de asemenea, un alt dintre pilonii politicii ministerului, sprijinul pentru contractarea asigurărilor agricole, căruia Guvernul le va aloca anul acesta 317,7 milioane de euro.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său la un mic dejun informativ al Cadena SER din Córdoba.

Mai multe informatii Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Ucraina Plan de recuperare, transformare și reziliență Plan de recuperare Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Spania este bine poziționată în fața perturbărilor pieței cauzate de războiul din Ucraina