#Catalunia – A șasea sesiune a „Proiectului Talent: sportul viitorului” a reunit ieri, 23 februarie, o sută de oameni din sector pentru a discuta despre sportul feminin. Ziua „Succesul femeilor: experiențe ale sportului catalan”, care a avut loc la CAR Sant Cugat, a servit drept punct de întâlnire pentru a împărtăși proiectele deja promovate și, în același timp, pentru a discuta obiectivele viitoare. „Provocarea este că sportul nu este specific de gen”, a rezumat Anna Caula, Secretar General pentru Sport și Activitate Fizică, în cadrul deschiderii evenimentului. Caula a mai subliniat ca „schimbarea imaginatiei” se va realiza doar cu actiuni multifactoriale si cu o implicare clara si directa a tuturor agentilor si domeniilor sportului. „Scopul este ca femeile sa aiba aceleasi oportunitati”, a precizat el.

După cum a spus Meritxell Benedí, directorul Institutului Catalan al Femeilor, „sportul nu va fi niciodată complet dacă jumătate din oameni sunt dispăruți”. Această idee a cuprins întreaga zi, care a fost împărțită în două faze.

În primul rând, directivele Olga Praderas, membru al consiliului de administrație al Federației Catalane de Baschet (FCBQ), și Lydia Pena, vicepreședinte al Federației Catalane de Handbal (FCH), au explicat două inițiative ale entităților lor: #Solicitați schimbarea (FCBQ) și Promovarea sportului feminin, spre egalitatea FCH. Cei doi vorbitori au convenit asupra importanței de a dispune de indicatori buni de diagnostic și urmărire în vederea implementării celor mai adecvate programe. Praderas a detaliat că, deși este federația cu cele mai multe licențe feminine (22.000), mai este mult de lucru în alte domenii. „Dacă ne-am uitat mai în profunzime am văzut că 20% din numărul total de formatori erau femei și doar 3 erau directori tehnici”, a împărtășit el. Pena, la rândul său, a detaliat că la handbal, deși crede că este o cifră care poate fi extrapolată la alte sporturi, abandonul cadetului la etapa de tineret la fete este de 50% (cu 15 puncte procentuale mai mult decât la băieți), un număr. ei lucrează pentru a inversa.

#Solicitați modificarea deja implementează diferite programe, cum ar fi promovarea agenților transformatori sau sublinierea importanței imaginii și limbajului, printre altele. În cazul proiectului de handbal catalan, directiva a precizat că în prezent 68 de cluburi s-au alăturat deja proiectului, dintre care 54 sunt masculin și feminin, 6 feminin și 8 masculin. „Ceva se trezește. În ultimul an am văzut că numărul licențelor feminine a crescut semnificativ”, a sărbătorit vicepreședintele.

După cele două prezentări, a venit rândul mesei de dezbatere. La întâlnire au participat Ona Carbonell, medaliată olimpică la înot artistic, care a împărțit masă cu Oriol Camacho, secretarul general al Federației Catalane de Fotbal (FCF); Mercè Rosich, președintele Federației Catalane de Atletism (FCA); Jaume Marcè, antrenor al echipei paralimpice de înot; și Meritxell Benedí, președintele Institutului Catalan al Femeilor.

Cei patru vorbitori și-au împărtășit experiența în diferite domenii. În cazul medaliatei olimpice, aceasta a dezvăluit cum a trăit maternitatea ca sportivă de elită. „M-am simțit judecat. Pentru că s-a spus că nu va mai fi niciodată la fel după ce va avea un copil”, a detaliat el. Carbonell a mărturisit că i-a fost frică odată ce a decis să meargă la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, când era însărcinată, și a pus acest lucru pe seama lipsei de referințe la care să privim. Înotatoarea a mărturisit că, trăind-o, maternitatea în sportul de elită și reconcilierea familiei au devenit una dintre principalele ei lupte: „nu trebuie să părăsești sportul pentru a fi mamă”.

Secretarul general al FCF a urmat în urma primilor doi vorbitori și a rezumat câteva dintre acțiunile pe care le-au desfășurat odată cu campania. Mândru, dislocată din federație în 2016, în timp ce președintele FCA, și-a explicat experiența personală, mai întâi ca sportivă și apoi ca manager. Camacho a detaliat importanța generării de vizibilitate prin campanii media, activități promoționale și transmisiuni live. Rosich, în schimb, a explicat că, fiind legat de acest sport încă din anii 60, i-a permis „să vadă evoluția până astăzi”. El a cerut mai multă prezență a femeii manager, întrucât este „unul dintre lucrurile care costă cel mai mult”, și a subliniat importanța limbajului incluziv. În cazul antrenorului paralimpic, acesta a susținut „cel care face sport, nu băiatul sau fata căruia îi lipsește un braț”. Și a încheiat-o cu „sunt nume. Sunt sportivi”.

„Nu numai că avem dreptul la egalitate, dar este o risipă brutală de talent”. În cele din urmă, președintele Institutului Catalan al Femeii a expus câteva dintre problemele pe care le observă în sport, deși a mai precizat că avem o „societate din ce în ce mai conștientă și instituții mai angajate”, și acordăm un accent deosebit inițiativelor Generalului. Secretariatul Sport si Activitate Fizica. Benedí a detaliat, printre alte probleme de eradicat, lipsa de vizibilitate a sportului feminin sau sexualizarea constantă a corpului femeilor.

Ziua, pe lângă faptul că este o altă sesiune a Proiectului Talent, este o nouă inițiativă a „legislativului sportului feminin”, așa cum a fost definită cu diferite ocazii de secretarul general. Esportcat a lucrat la diferite acțiuni, cum ar fi evenimentul de la Tarragona Printre toate, totul pe 17 septembrie trecut, unde s-au adunat 4.000 de oameni pentru a revendica puterea sportului feminin; TOATE SPORTURILE. Printre toate, Game! primul spațiu de recreere pentru copii și tinere în sportul feminin sau pariul de a cvadruplica ajutorul financiar acordat cluburilor de femei.

Talent Project: sportul viitorului

„Cu Talent Project privim sportul din perspective diferite. Am început aici, pe sportul de elită și, cinci ședințe mai târziu, ne-am întors în CAR să vorbim despre sportul feminin”, a remarcat Căula. „Proiectul Talent: sportul viitorului” pleacă de la cercetarea, expertiza și cunoașterea universului Esportcat (Generalitat de Catalunya), alcătuit din CAR de Sant Cugat, Consiliul Catalan pentru Sport și INEFC, cu dorința de a crea diferite spații de întâlnire care promovează co-crearea viitoarelor proiecte comune. Punctul de plecare este abordarea politicilor sportive într-un mod transformator și cu concepte transversale precum feminismul, coeziunea socială i extinderea persoanelor care practică sport și activitate fizică.

Alte zile:

200 de persoane umplu Aula Magna a UVic – UCC în cea de-a cincea zi a „Proiectului Talent: sportul viitorului”A patra zi a proiectului Talent oferă modele de succes în colectarea și analiza datelor, informații esențiale pentru implementarea sportului viitoruluiRolul sportului ca instrument social este în centrul dezbaterii la cea de-a treia întâlnire a „Proiectului Talent: sportul viitorului”Esportcat împărtășește modele de succes pentru a face un salt înainte de la bază la excelența sportivă în Cataloniasursă: Anna Caula: „Trebuie să devenim conștienți pentru a ne lărgi viziunea și a realiza un sport cu aceleași oportunități pentru toată lumea”