Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației va fi de acord cu organizatiile profesionale agricole, cooperativele agroalimentare si comunitatile autonome destinul 193,45 milioane de euro ajutoare pentru cele mai vulnerabile sectoare agricole și zootehnice pe care Consiliul de Miniștri le-a aprobat în cadrul planului de șoc pentru a face față consecințelor războiului în Ucraina.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Luis Planas, care a întrebat deja organizațiilor profesionale agricole (Asaja, COAG, UPA) și Cooperativelor Agroalimentare, cu care s-a întâlnit în această după-amiază, pentru a furniza o listă cu sectoarele pe care le consideră cele mai vulnerabile și care ar trebui să aibă preferință în distribuirea ajutorului.

Planas a anuntat ca va cere si comunitatilor autonome sa le ofere priorități la ședința Consiliului Consultativ programată pentru joia viitoare 33 în luna martie. Ministrul a încurajat, de asemenea, comunitățile autonome să arbitreze și măsuri de ajutor din fonduri proprii pentru a consolida răspunsul la criză. „Dacă comunitățile autonome vor să completeze sprijinul vor fi binevenite, pentru că acțiunea lor este foarte importantă pentru ca fermierii și fermierii să se simtă încrezători”, a punctat el.

. Ministrul s-a întâlnit în această după-amiază cu organizațiile și cooperativele profesionale agricole pentru a le informa în detaliu despre pachetul de ajutoare aprobat de Guvern, despre care a asigurat că este „unul dintre cele mai puternice care se țin minte în afară de ajutor. al Politicii Agricole Comune (PAC)” și că este „un instrument care să asigure că sectorul își poate recăpăta competitivitatea și poate merge mai departe”.

Acest pachet din 193,64 milioane de euro pentru agricultură și creșterea animalelor provin din activarea mecanismului de criză (cunoscut sub numele de articol 219) aprobat de Uniunea Europeană pentru a face față dificultățile sectorului, care conform Planurilor este, împreună cu sectorul energetic, cel mai afectat de consecințele si razboiul. Celor 124, 5 milioane din acest fond comunitar alocate Spaniei -a doua țară cu cea mai mare sumă-, Suma guvernamentala 129 milioane de euro in plus din fonduri de la Bugetul General de Stat, completandu-se astfel maximul de 200 % autorizat de Comisia Europeană pentru fiecare țară.

Măsurile includ și unele direct ajutor de 193 milioane pentru sectorul de lapte, care este cel mai afectat de creșterea materiilor prime și a costurilor și pe care l-a avut a lucrat deja cu marje foarte înguste din cauza creșterii costurilor de producție înainte de invazia rusă a Ucrainei. Aceste granturi vor beneficia 19.0000 ferme de animale, 11.300 din care carne de vită – acest segment va corespunde 124 milioane de euro-. Celelalte 7.200 ferme sunt ferme de ovine și caprine și vor primi 45 milioane de euro în total.

Sursa: Guvernul Spaniei – Planas va conveni cu organizatiile agricole, cooperative si comunitati autonome sectoarele cele mai vulnerabile pentru distribuirea ajutorului