#Spania – Ministrul interimar al Justiției, Pilar Llop, a prezidat astăzi sesiunea de Justiție a Forumului Ministerial Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest pentru Justiție și Afaceri Interne, desfășurată la Skopje, Macedonia de Nord. Obiectivul întâlnirii este de a promova reforme în sistemul judiciar pentru întărirea statului de drept și articularea unui răspuns coordonat la agresiunea rusă în Ucraina.

Ministrul Justiției în exercițiu, reprezentând Președinția Consiliului, și Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders, s-au întâlnit cu miniștrii justiției din țările care alcătuiesc Balcanii de Vest. La Forum au participat, printre alții, reprezentanți ai Eurojust și Serviciului European de Acțiune Externă.

Llop a subliniat „angajamentul ferm al Președinției spaniole a Consiliului față de regiune” și a evidențiat „progresele realizate până în prezent în scopul consolidării sistemului judiciar al partenerilor din Balcanii de Vest”. El a mai subliniat, în legătură cu măsurile necesare în procesul de aderare, că „Uniunea este dispusă să ofere asistența necesară”.

În ceea ce privește reformele sistemelor de Justiție, miniștrii au subliniat necesitatea promovării acestora în vederea îmbunătățirii calității și eficienței, precum și a creșterii încrederii cetățenilor în Serviciul Public de Justiție.

În acest sens, ministrul interimar a subliniat că „digitalizarea poate ajuta la ca sistemele judiciare să fie mai accesibile, mai eficiente și mai rezistente”.

În cadrul întâlnirii, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a prezentat miniștrilor principalele concluzii ale unui proiect finanțat de UE al cărui scop este promovarea unei administrări mai eficiente a justiției în cazurile de corupție și criminalitate organizată. Llop a reamintit importanța ca „partenerii din Balcanii de Vest să se angajeze în implementarea recomandărilor”.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Llop a subliniat că „lupta împotriva impunității este o prioritate absolută pentru Uniune și statele sale membre” și a prezentat mecanismele dezvoltate de Consiliu pentru a asigura responsabilitatea.

În cele din urmă, a cerut partenerilor din Balcanii de Vest să continue să își consolideze cooperarea cu Eurojust și autoritățile ucrainene în colectarea de probe și urmărirea penală a crimelor de război.

Ministrul Justiției în exercițiu, Pilar Llop, prezidează sesiunea de Justiție a Forumului Ministerial Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest pentru Justiție și Afaceri Interne.

Mai multe informatii UE și Balcanii de Vest își consolidează cooperarea în materie de securitate și migrație (26.10.23) Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 UE Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Pilar Llop prezidează sesiunea Justiție a Forumului Ministerial JAI UE-Balcanii de Vest privind justiția