#Madrid –

ȚINUT LA BARCELONA

Serviciul de Chirurgie Generală și Aparatul Digestiv al Spitalului Universitar Henares, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a primit premiul I pentru video științific la Congresul Societății Europene de Hernie desfășurat la Barcelona. Premiul a fost acordat la categoria „Cel mai bun videoclip non-robotic”.

Videoclipul a fost apărat de dr. Manuel Medina, rezident în al treilea an al acestui serviciu și explică intervenția efectuată asupra unui pacient diagnosticat cu o hernie incizială toracolombară mare și care a fost trimis de la Spitalul de la Rioja, din Logroño. Anterior a suferit o intervenție chirurgicală pentru un condosarcom la coastele X și XII din partea stângă și s-a încercat să repare hernia în 2020 fără succes. Cu această ocazie a fost efectuată intervenția cunoscută sub numele de „Modificare Madrid” care constă în efectuarea unei întăriri protetice în spațiul retromuscular preperitoneal. Această tehnică îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientului.

„Modificarea Madridului”

Cunoscută cu acest nume, este o tehnică dezvoltată de grupul de cercetare al Universității Francisco de Vitoria, format din șeful Serviciului de Chirurgie Generală și Aparatul Digestiv al Spitalului Universitar Henares, dr. García Ureña și de chirurgii dr. Robin Valle de Lersundi de la Spitalul Universitar Henares, Dr. López-Monclus de la Spitalul Universitar Puerta de Hierro și Dr. Blázquez Hernando de la Spitalul Universitar Ramón y Cajal.

Aceasta tehnica este folosita pentru reconstructia peretelui abdominal la pacientii cu hernie a caror reparatie este complexa datorita operatiilor anterioare, dimensiunii sau localizarii. „Modificarea Madrid” propune o schimbare în tehnica originală descrisă de dr. Novitsky în care nervii care merg la mușchiul drept al abdomenului sunt conservați și se evită secțiunea pe mușchiul transversal.

Pe lângă acest premiu, acest grup de cercetare, cunoscut la nivel internațional ca „Grupul Madrid”, a primit premiul III la aceeași categorie. În plus, el a participat cu treisprezece comunicări și două prezentări la respectivul Congres.

Sursa: Comunitatea Madrid – Un rezident chirurgical la Spitalul del Henares, premiat la Congresul European pentru Hernia