Guvernul socialist de la Madrid a reuşit să treacă de comisia de specialitate din Congresul Deputaţilor reforma pieţei muncii, fără amendamentele depuse de opoziţie. Firmele pot efectua concedieri dacă înregistrează pierderi, iar angajaţii vor primi plata pentru 20 de zile drept indemnizaţie de concediere.

În urma aprobării legii cu sprijinul abţinerilor de la PNV şi CiU, sindicatele şi patronatele deopotrivă au criticat legea. Sindicatele afirmă că înlesnirea concedierilor va duce la o creştere a şomajului, iar patronatele susţin că măsura ajunge prea târziu. Odată cu noua referomă a pieţei muncii, angajaţii cu contracte pe perioadă nedeterminată pot fi concediaţi la fel ca şi cei care au contracte temporare pe baza motivelor economice. Dacă firma are pierderi sau prevede dificultăţi economice poate invoca astfel o cauză obiectivă la motivarea concedierilor.

Între timp, premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero apără reforma şi spune că aceasta va împăca cererea cu oferta şi va ajuta la creşterea angajărilor. „Reforma pieţei muncii este destinată evitării concedierilor”, susţine Zapatero, care crede că dacă angajatorii ştiu că pot da afară, motivând criza economică asta îi va face să fie mai curajoşi atunci când vor angaja noi muncitori.

De asemenea, la ultimul bilanţ dinaintea vacanţei, premierul Spaniei a precizat că din toamnă se vor face noi modificări privind politicile de angajare, menite să reducă rata şomajului care acum depăşeşte 20%. Ca o veste bună, Zapatero a nunţat şi faptul că se prelungeşte de la 16 august pentru încă un an ajutorul de 426 de euro pentru şomerii care nu mai primesc ajutoare sociale.


În timp ce şomajul din Spania continuă să fie principala preocupare a tuturor, românii reuşesc să-şi găsească de lucru. La ora actuală aproape 300 de mii de români au contracte legale de muncă şi reprezintă principala comunitate străină care contribuie la asigurările sociale. În ultimul an, românii şi-au găsit ieşirea din criză angajându-se în domeniul agricol, unde acum activează peste 80 de mii de angajaţi de naţionalitate română.

Campaniile agricole nu ţin însă tot anul, aşa că este posibil ca în ultimele luni ale acestui an, numărul românilor angajaţi să scadă, iar la ora actuală 62 de mii de români se află în mod oficial în căutarea unui loc de muncă şi beneficiază de ajutor de şomaj.