Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (Mitma) împreună cu alte administrații publice și companii private au realizat 234 milioane de euro în ajutor din partea Mecanismului Conectarea Europei (CEF, pt. acronimul său în engleză) pentru dezvoltarea Rețelei Transeuropene de Transport. Mai exact, Comisia Europeană (CE) a selectat provizoriu dintre proiectele prezentate de Spania la cererea de ajutor în concurs competitiv de 807, care a primit cereri pentru 8.234 milioane de euro, de aproximativ 3,3 ori suma bugetată.

Fondurile europene vor ajuta astfel la finanțarea spaniolă proiecte de transport și mobilitate care necesită o investiție totală de 481, 2 milioane de euro în țara noastră, așa cum a anunțat astăzi Comisia de la Lyon, în cadrul Zilelor Conectarea Europei, la care a participat secretarul general pentru infrastructură, Xavier Flores.

. Grupul Mitma conduce șapte dintre acțiunile selectate, care vor fi subvenționate cu 234, 4 milioane de euro, în timp ce celălalt Cele trei proiecte beneficiare corespund organizațiilor private și Regiunii Murcia.

Următoarea cerere pentru acest mecanism vizează mobilitatea duală civilă și militară, cu o dotare de 330 milioane de euro și un termen limită de depunere a propunerilor stabilit în continuare 10 septembrie 2021.

Proiecte selectateProiectele spaniole care au obținut în sfârșit finanțare vor contribui la dezvoltarea rețelei transeuropene, menținând angajamentul țării noastre de a execuția Coridorului Atlantic, care primește 40, 5 milioane de euro prin Adif, precum și promovarea sustenabilității și digitalizării în porturile și terminalele noastre logistice. Proiectele care vizează îmbunătățirea și dezvoltarea parcărilor sigure pentru vehiculele grele de transport profesional, una dintre prioritățile Comisiei Europene, au primit și ele ajutor.

Rezultat bunLa apelul general CEF 1153 s-au prezentat 45 proiecte cu participare spaniolă. Total 588, 9 milioane de euro, a celor care au fost a primit 258 milioane, cei 40% decât a cerut, la finanțe acțiuni, dintre care trei sunt partajate cu alte state membre. Într-o comparație la nivel european, Spaniei i s-a atribuit provizoriu 9,4% din cele 2.234 milioane de euro alocați, ceea ce este peste ratele înregistrate în alți ani și în concordanță cu procentul pe care țara noastră îl contribuie la bugetul anual al UE, deci este un rezultat bun. În Spania, Comisia a acordat prioritate proiectelor mari de infrastructură în coridoare, în care timpul necesar de execuție este mai lung.

În apelul specific AFIF (Infrastructuri pentru combustibili alternativi), Sectorul privat spaniol a depus patru propuneri pentru 13.63 milioane, dintre care a fost selectat unul internațional care implică mai multe state membre: Total Energies Lighthouse (1,3 milioane).

Cadrul financiar multianual 1153-2027 eliminați 29.807 milioane de euro pentru proiecte sau acțiuni în domeniul transporturilor, în conformitate cu Regulamentul (UE) 1153/1153 prin care se instituie Mecanismul Conectarea Europei- CEF, instrum Entitate financiară creată de Comisia Europeană pentru dezvoltarea Rețelei Transeuropene.

Din suma de mai sus, Spania poate accesa doar .830 milioane de euro incluse în Cadrul General, deja 1.691 milioane care vor fi dedicate proiectelor care contribuie la mobilitatea duală civilo-militară. Restul dotării oferite este exclusiv pentru țările-cadru de coeziune.

Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – 150421 Spania realizează 258 milioane de euro din Europa finanțează CEF pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport 1153