Utilizatorii de internet au creat o mişscare pentru a lupta împotriva închiderii de pagini web. Mai mulţi internauţi, avocaţi şi bloggeri au creat platforma digitală Red S@Stenible. Au lansat campania „Internet no será otra tele„, care va rămâne activă pe parcursul preşedinţiei spaniole a Uniunii Europene. Între cei care alcătuiesc această organizaţie se află Fernando Berlín, Javier Maestre, Víctor Domingo, José Cervera sau Simona Levi.

Iniţiativa a pornit după ce executivul spaniol a aprobat un text de lege care ar reglementa închiderea paginilor web care încalcă proprietatea intelectuală. Proiectul a provocat reacţii în reţea.

Mai multe asociaţii de internauţi, bloggeri şi alte grupări au prezentat platforma Red S@Stenible pentru a lupta împotriva a ceea ce consideră violarea drepturilor constituţionale pe care trebuie să se bazeze un stat democratic, în special pe prezumţia de nevinovăţie.

Iniţiatorii campaniei au cerut Guvernului să retragă dispoziţia privind închiderea paginilor web şi au anunţat că vor avea acţiuni surpriză în cursul celor şase luni ale preşedinţiei spaniole a UE. Drepturile civile sunt afectate de acest proiect, au spus iniţiatorii campaniei, care au subliniat că legea, dacă va fi aprobată în această formă, presupune că toţi suntem piraţi.