Registrul Civil spaniol va deveni accesibil pe Internet, după ce Guvernul de la Madrid a aprobat transferul de date din toate registrele fizice într-o bază de date electronică. Fiecare cetăţean va avea o fişă cu datele importante şi un cod pentru toate procedurile.

Aprobarea Registrului Civil electronic este, consideră autorităţile, o revoluţie, deoarece Spania depăşeşte stadiul de aşteptare la coadă pentru un certificat. Libretul de Familia dispare şi cu un simplu “click” vom putea obţine documentele necesare.

Ministrul Justiţiei, Francisco Caamaño, spune că noul registru electronic va cuprinde persoane, nu evenimente şi că a fost creat cu obiectivul de a facilita consultarea şi accesul din orice loc, astfel încât se evită procedurile inutile şi aşteptarea. Fişa fiecăruia dintre noi cuprinde “istoria” personală, începând cu înscrierea naşterii, momento în care se adaugă un Cod personal de cetăţenie, Código Personal de Ciudadanía (CPC), care va fi valabil pentru toate operaţiunile.

Astfel se înlocuiesc registrele fizice şi dispar libretele de familia (libros de familia), care vor fi înlocuite de certificatele de registru electronice. În plus, funcţionarii publici vor avea acces la informaţia din registrul electronic, astfel încât cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să alerge după aceste documente.

Până acum, a anunţat ministrul de Justiţie, au fost digitalizate toate datele până în 1950, ceea ce a presupus scanarea a peste 68 de milioane de pagini şi se prevede ca procesul să se încheie în a doua parte a anului 2010.