#Spania – Ministrul Sănătății, Mónica García, a anunțat elaborarea unui protocol care să garanteze egalitatea tuturor femeilor de a-și exercita dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii.

Documentul, care este în curs de pregătire și va fi dus în curând Consiliului Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate, a spus ministrul, va ghida comunitățile cu privire la modul de pregătire a registrului profesioniștilor obiector de conștiință și de planificare a îngrijirii.

Acest lucru a fost anunțat în „Conversația #DiagnosticFeminist: Pentru asistență medicală fără părtinire de gen”, desfășurată la Ministerul Sănătății cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. „De asemenea, vom lucra pentru a-l proteja în Constituția noastră”, a spus ministrul.

Obiectivele sunt garantarea unui tratament echitabil tuturor femeilor care locuiesc în comunitatea autonomă în care locuiesc, iar în acest scop va fi promovată cooperarea între comunitățile învecinate; că metoda care trebuie aplicată pentru întreruperea sarcinii este decisă exclusiv și exclusiv pe criterii de sănătate; si ca avorturile terapeutice, cele efectuate din motive de sanatate, se fac cu toate garantiile, adica in spitalul de referinta.

La eveniment, Mónica García a subliniat necesitatea promovării unui diagnostic feminist în domeniul sănătății. Și a dat exemplul atacurilor de cord. García a amintit în acest eveniment că prejudecățile de gen ignoră diferențele și provoacă inegalități, care în multe cazuri au o origine politică. Și s-a referit în mod special la părtinirea negării. Ea a insistat, de asemenea, că diagnosticul feminist nu se referă doar la elaborarea de politici pentru femei, ci că acestea vor beneficia și bărbaților.

El s-a referit la decalajul salarial sau la determinanții sociali ai genului sau la sistemul de îngrijire. El a subliniat, de asemenea, că Asistența Primară poate fi un radar pentru situații precum violența sexistă.
Ministrul a avut o memorie specială pentru femeile palestiniene și o memorie specifică pentru lucrătorii din domeniul sănătății din acest conflict.

Evenimentul, condus de jurnalista Noemí López Trujillo, a inclus și medicul hepatolog de la Spitalul Clinic Universitar Lozano Blesa, Trinidad Serrano; sociologul și doctorul în Sănătate Publică, Amaia Bacigalupe de la Hera; și farmacistul și directorul de program al Observatorului Sănătății Femeilor, Rosa María López.

Trinidad Serrano a comentat că există părtiniri chiar și în studiile de cercetare. Și ignoră bolile sau situațiile care afectează doar femeile. Deși a recunoscut că se fac multe progrese.

S-a referit la feminizarea lumii medicinei, dar nu și în domeniile decizionale.

Și ea a vorbit despre modul în care faptul că femeile își asumă așa-numitele sarcini domestice le influențează într-o mai mare măsură cariera profesională.

Amaia Bacigalupe a amintit de femeile lideri din domeniul sănătății publice și a făcut referire la prejudecățile de gen care au fost percepute.
în timpul pandemiei de COVID-19, ca simptome care au fost cele mai luate în considerare. El a mai comentat că povara bolii asupra femeilor este mai gravă. Și ea a vorbit în mod specific despre sănătatea mintală și gen și despre importanța nivelului socioeconomic, precum și despre influența asupra sănătății a locurilor de muncă zilnice pe care femeile le asumă într-o măsură mai mare.

Ea a cerut ca genul să fie luat mai mult în considerare în consultări și ca părtinirile care încă mai există să fie puse capăt.

Rosa María López a vorbit despre medicalizarea excesivă a disconfortului femeilor și a amintit că, în multe cazuri, în loc să întrebi și să asculte, este mai ușor să dai o pastilă. În acest sens, a vorbit despre abordarea biopsihosocială și formarea echipelor profesionale. Și că femeile însele au mai multe informații pentru a recunoaște mai bine simptomele și pentru a avea mai multă autonomie și cunoștințe.

Pentru ea, pregătirea este esențială și, mai precis, în materie de violență de gen. Și s-a referit la sănătatea sexuală și ginecologică.

Ministrul și-a încheiat discursul amintind că „ne vom vedea în această după-amiază la Atocha pentru a cere pentru surorile noastre palestiniene, pentru a cere eliminarea tavanelor de sticlă și, mai ales, împotriva podelelor lipicioase, pentru a ne promova dreptul la avort în public și pentru o societate mai bună”.

Ministrul Sănătății, Mónica García, în cadrul evenimentului „Conversație #FeministDiagnosis: Pentru asistență medicală fără părtinire de gen” (Pool Moncloa)

Sursa: Guvernul Spaniei – Mónica García anunță elaborarea unui protocol care să garanteze echitatea în exercitarea dreptului la avort