Pagina web a preşedinţiei spaniole a UE a fost atacată recent şi în locul fotografiei premierului Zapatero a apărut, pentru scurt timp, imaginea actorului britanic Rowan Atkinson, cunoscut ca Mr. Bean.

Deşi presa spaniolă a difuzat fotografii cu pagina web atacată, guvernul de la Madrid asigura, într-un comunicat transmis mass media, că nu s-a înregistrat nici o încercare de modificare a conţinutului paginii, ci a fost vorba doar de “o captura a unei pagini de cautare a site-ului, pentru realizarea unui fotomontaj”.

Potrivit comunicatului, “presupusul atac” a constat în folosirea unei capturi care a fost apoi distribuită prin intermediul reţelelor sociale şi pe unele bloguri. Guvernul mai transmite că Institutul Naţional de Tehnologia Comunicării (INTECO), care asigură auditul de securitate a paginii web în discuţie, că „presupusul atac a constat în faptul că hackerii au profitat de o vulnerabilitate a codului sursa XSS adresat utilizatorilor site-ului şi nu site-ului în sine„.

INTECO afirmă că pentru ca atacurile să fie efective, trebuie combinate cu o tehnică specială care să inducă în eroare utilizatorii, astfel încât aceştia să acceseze un link modificat intenţionat, iar pagina oficială a preşedinţiei spaniole nu a suferit această modificare. 

Secretariatul de Stat pentru Comunicare a precizat că pagina preşedinţiei spaniole a UE nu a fost atacată de nici un intrus, deoarece imaginea a fost încărcată dintr-un server străin.

Din cauza evenimentului, pagina web a preşedinţiei spaniole a UE a fost blocată timp de mai multe ore, pentru că toţi vizitatorii vroiau să-l vadă pe Mr. Bean.