Al doilea vicepreședinte și ministrul muncii și economiei sociale , Yolanda Díaz, a participat la Consiliul Informal al Miniștrilor Ocupării Forței de Muncă, Politicii Sociale, Sănătății și Consumatorilor (EPSCO), desfășurat la Bordeaux de președinția franceză rotativă a Uniunii Europene (UE).

Vicepreședintele a cerut omologilor săi din Uniunea Europeană o mai mare ambiție și măsuri concrete pentru a aborda impactul social și de muncă al tranzițiilor ecologice și digitale.

„Avem nevoie de înaltă minte și voință de transformare. Avem nevoie de ambele procese care să pună în centru justiția socială și lupta împotriva inegalităților, care să știe să împace ambiția climatică, inovarea în protecția digitală și socială”, a explicat Díaz.

Comisia Europeană tocmai a prezentat o propunere de recomandare privind tranziție Echitabil față de neutralitatea climatică, care urmărește să se asigure că schimbarea modelului către o economie mai durabilă are, de asemenea, ca obiectiv neutralitatea climatică. Întregul proces trebuie desfășurat în conformitate cu obiectivele Pactului ecologic european și fără a genera un impact negativ la nivel social și de muncă.

Stabilitatea și securitatea la locul de muncă

Din domeniul de aplicare Este important ca vicepreședintele Díaz să garanteze că tranzițiile nu generează o pierdere de locuri de muncă sau o înrăutățire a condițiilor de muncă.

„Datoria reprezentanților publici este să pună pe masă măsuri concrete și curajoase care însoțesc aceste tranziții, iar în Guvernul Spaniei aprobăm reforme structurale având în vedere acest obiectiv”, a explicat ministrul, amintind legea să garanteze drepturile de muncă ale persoanelor dedicate distribuției în domeniul platformelor digitale sau al legii muncii la distanță, care promovează munca de calitate.

„În vremuri de schimbare trebuie să pariăm în continuare pe stabilitate calitate și securitatea locului de muncă, precum și salarii mai mari și condiții de muncă mai bune”, a explicat vicepreședintele, care a susținut formarea și recalificarea pentru a facilita tranzițiile între sectoare și locuri de muncă.

De asemenea, Díaz a subliniat necesitatea promovării egalității între femei și bărbați și a perspectivei de gen în materie de muncă.

În opinia dumneavoastră, un alt instrument cheie pentru a răspunde cerințelor reale ale societății în timpul tranziției climatice este dialogul social și negocierea colectivă ecologică, care ia în considerare durabilitatea pentru promovarea unor politici eficiente și durabile.. Mecanisme de suport În fața omologilor săi europeni, ministrul Muncii a fost în favoarea prezentării unor propuneri legislative obligatorii și a sprijinului financiar pentru apogeul provocării. În acest sens, el a susținut, împreună cu ministrul italian, încurajarea dezbaterii privind instituirea unui mecanism financiar structural similar SURE (utilizat în timpul pandemiei pentru a preveni pierderea locurilor de muncă) pentru a sprijini tranziția climatică și digitală și pentru a amortiza impactul acesteia în sfera socială și a muncii.

„Tranziția echitabilă a climei și digitalizarea cu drepturi sunt oportunități de a încuraja transformarea modelului productiv, democrația la munca, adaptarea competențelor lucrătorilor, negocierea colectivă și, în cele din urmă, munca decentă”, a insistat Díaz.

Întâlnire cu comisarul Nicolas Schmit Ministrul s-a întâlnit și cu europeanul Comisarul pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale, Nicolas Schmit, cu care a discutat principalele linii ale reformei muncii recent aprobată în Spania pentru abordarea angajării temporare, unul dintre punctele slabe ale scenei muncii spaniole, după cum au subliniat autoritățile europene.

„Comisarul și-a arătat satisfacția față de rolul jucat de reforma muncii cu acord în Spania și impactul acesteia asupra pieței muncii. În acest sens, Spania este în frunte, cu politicile de muncă decentă în centru”, a punctat Díaz după întâlnire.

De asemenea, vicepreședintele i-a exprimat comisarului sprijinul preliminar al Comisiei pentru activitatea Mecanismului de alertă socială promovat de Spania împreună cu Belgia pentru a detecta dezechilibrele sociale în faza sa incipientă. Inițiativa, care are deja sprijinul mai multor țări. al blocului, urmărește să instituie acest sistem în funcționarea obișnuită a UE.

Angajatorii și sindicatele din Europa Ulterior, ministrul Muncii s-a întâlnit cu reprezentanți ai organizațiile patronale și sindicatele europene. Secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, Luca Visentini, a lăudat reforma muncii adoptată recent de guvernul spaniol după ce a fost agreată de partenerii sociali.

„Da Sindicalismul european a susținut în mod explicit și vehement progresul unei reforme a muncii care poate servi drept exemplu pentru alte țări”, a spus Díaz.

Visentini a subliniat, de asemenea, necesitatea de a exporta modelul spaniol de dialog social în restul țărilor Uniunii Europene.

. )” Evaluarea Europei asupra noii legislații este foarte pozitivă. Această nouă legislație ne permite, odată pentru totdeauna, să ne apropiem țara de ce e mai bun din Europa, să abordăm temporalitatea și precaritatea și să punem capăt anomaliilor mai tipice altor decenii”, a adăugat ministrul, care s-a întâlnit și cu secretarul. General al SGI Europe, angajatorii serviciilor publice, Valeria Ronzitti.Díaz la Consiliul Informal al Miniștrilor Ocupării Forței de Muncă, Politicii Sociale, Sănătății și Consumatorilor (EPSCO), desfășurat la Bordeaux de președinția rotativă franceză a Uniunii Europene (UE).

Sursa : Guvernul Spaniei – Yolanda Díaz cere la Bordeaux mai multa ambitie si masuri concrete pentru a face fata transformarii digitale si ecologice la locul de munca150222