#Spania – Ministrul Sănătății a subliniat că profesioniștii din medicina de familie și comunitară sunt repere, iar munca lor unică în domeniul sănătății reprezintă cea mai pură profesie și generează o relație incomparabilă medic-pacient. Acest lucru a fost declarat la inaugurarea actului comemorativ al Zilei Medicinei de Familie și Comunitate 2023, în care Societatea Spaniolă de Medicină de Familie și Comunitate (semFYC) și-a comemorat cea de-a 40-a aniversare, patru decenii de angajament social, științific, etic față de propria specialitate și cu oameni

În acest context, ministrul a subliniat că îmbunătățirea sănătății publice este o prioritate pentru Guvernul Spaniei. În aceeași linie, el a subliniat efortul de reducere a angajării temporare și măsurile adoptate pentru creșterea forței de muncă din domeniul sănătății.

Pe de altă parte, a reamintit că Guvernul a aprobat Pensionarea Active Îmbunătățită și că, pentru prima dată, Bugetele Generale de Stat alocă 52 de milioane de euro pentru promovarea Licenței în Medicină; în timp ce lucrează la crearea de noi specialități; promovarea formării continue a personalului sanitar și reforma cuprinzătoare a Statutului-cadru al personalului sanitar.

Recunoașterea profesieiMiñones și-a transmis recunoștința fiecărui medic și societăților care reprezintă valorile SNS și transmit esența Medicinii. Mai exact, a pus în valoare proximitatea și adaptarea la nevoile fiecărui mediu și a fiecărei familii, precum și amploarea profesională care acoperă domenii de predare și cercetare științifică.

„Este timpul să continuăm să lucrăm împreună pentru a atinge noi obiective care să conducă la o calitate mai bună a vieții. Ei au mâna întinsă și ușile Ministerului deschise”, a spus el.

Evenimentul a inclus o dezbatere și proiecția documentarului „Fii acolo. Un omagiu adus profesiei de medicină de familie și comunitară’. A avut loc în auditoriul Ernest Lluch al Ministerului Sănătății și președintele semFYC, Remedios Martín; președintele Organizației Medicale Colegiale (OMC), Tomás Cobo; consilierul permanent al secției a noua a Consiliului de Stat și fostul ministru al sănătății María Luisa Carcedo; directorul general de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății, Pilar Aparicio; specialistul în medicina de familie și comunitară Alberto López García-Franco; și MIR de Medicină de Familie și Comunitate Paula Bellido.

Ministrul Sănătății, José Miñones, inaugurează actul comemorativ al Zilei Medicinei de Familie și Comunitare 2023. (Piscina Moncloa)

Sursa: Guvernul Spaniei – Miñones plasează profesioniștii din medicina de familie și comunitare drept repere pentru Sistemul Național de Sănătate