Regina Sofia este îngrijorată de starea de sănătate a vărul ei „favorit”, regele Mihai I, după cum scrie presa spaniolă, care trece în revistă relațiile dintre cei doi de-a lungul anilor.

Fosta regină a Spaniei a călătorit în 2011 la București unde a participat la sărbătorirea zilei de naștere a regelui Mihai, care împlinea atunci 90 de ani.

Cotidianul spaniol ABC remarcă faptul că regele Mihai și regina Sofia au participat atunci, alături de ceilalți invitați, la un prânz la care a fost prezentat un tort cu forma blazonului fostului regat al României.

Într-un interviu din 2011, regele Mihai spunea că relațiile cu familia regală a Spaniei sunt excelente. „Nu ne apropie doar relația de rudenie, ci și destinul istoric. La fel ca și noi, regina Sofia știe ce înseamnă exilul”, spunea regele Mihai, potrivit ABC.

Regina Sofia a fost nevoită să părăsească Grecia, împreună cu familia ei, în al doilea Război Mondial, refugiindu-se de naziști în Egipt și Africa de Sud.

Fostul rege al României, Mihai I, a fost determinat să trăiască un exil lung, de jumătate de secol, timp în care de sovieticii și apoi comuniștii au pus stăpânire pe România, după ce l-au obligat să abdice.

Regele Mihai I se află internat, de la începutul săptămânii într-o clinică medicală din Lausanne, a anunțat vineri Casa Regală.

„Regele este într-o stare de accentuată slăbiciune fizică și primește tratament permanent. Starea sa este, până în acest moment, staționară și medicii sunt de părere că evoluția prezintă relativă stabilitate”, se precizează în comunicatul biroului de presă al Majestății Sale.

Diagnosticele puse de echipa medicală sunt: “carcinom epidermoid metastazant” și “leucemie cronică”.

Starea de sănătate a regelui Mihai s-a înrăutățit în ultima perioadă, iar ultima sa decizie cu privire la continutatea monarhiei românești a fost să se retragă în favoarea fiicei sale principesa Margareta.

„În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei și a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continue menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, a transmis Regele Mihai I prin intermediul biroului său de presă.