Se prelungeşte perioada de înscriere în registrul electoral spaniol în vederea participării la alegerile locale din 22 mai. În urma plângerilor exprimate de imigranţi faţă de perioada scurtă de înscriere, Ministerul Economiei a anunţat că va publica astăzi în Monitorul Oficial al Spaniei un ordin care va prelungi, până în 25 ianuarie, perioada de înscrieri în registrul electoral.

Cele mai numeroase plângeri au venit de la cetăţenii din ţările din America de Sud, în special Ecuador, care au reclamat faptul că în această perioadă de înscrieri, de la 1 decembrie la 15 ianuarie, au fost mai multe zile libere, iar pe de altă parte, Poliţia eliberează certificatele de rezidenţă necesare pentru înscrierea în registrul electoral după 25 de zile, fapt care făcea imposibilă înscrierea multor cetăţeni extracomunitari. Ulterior, Poliţia a redus timpul de aşteptare la o zi, însă pentru foarte mulţi străini extracomunitari timpul a devenit prea scurt pentru a putea duce la final înscrierea în registrul electoral.

Datorită acestei prelungiri, imigranţii cu permise de rezidenţă de cel puţin 5 ani, din ţările care au acorduri de reciprocitate cu Spania în vederea participării la alegerile locale, pot să se înscrie în registrul spaniol până în data de 25 ianuarie.

Alegerile locale din 2011 vor fi primele din Spania la care vor putea participa şi străinii din afara Uniunii Europene şi care provin în special din America de Sud. Românii se pot înscrie în registrul electoral la sediul primăriei din localitatea in care traiesc. Mai multe informaţii pe http://voteaza.romanul.eu