Piscină Moncloa

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii și Fetelor în Știință, Ministerul a lansat cea de-a doua ediție a platformei, care cuprinde mai mult de 40 nume și biografii ale femeilor care au contribuit la 2021 la știință și inovare.

Unitatea Femei și Știință a Ministerului Științei și Inovării, în colaborare cu Fundația Spaniolă pentru Știință și Tehnologie (FECYT), a lansat cea de-a doua ediție a platformei „Centíficas e Innovadoras”, creată în pentru a oferi vizibilitate femeilor spaniole cunoscute în domeniul național și internațional al R +D+I. Cu această nouă ediție, platforma include mai mult de 22 nume și biografii ale femeilor recunoscute în ultimul an pentru munca și contribuția lor importantă în domeniile științei și inovării.

Ministrul Științei și Inovării, Diana Morant, a subliniat că obiectivul acestei inițiative este „de a face vizibil marele talent al oamenilor de știință și al inovatorilor spanioli și, astfel, să ofere fetelor și tinerilor inspirație și o oglindă pentru a se privi pe ei înșiși”. „În sistemul C&D&I, femeile sunt încă o minoritate, avem nevoie de mai multe femei științifice și inovatoare, trebuie să adăugăm capacitatea și talentul femeilor, jumătate din populație, pentru a proiecta un mâine mai prosper, mai rezistent și mai uman”, Morant. subliniat.

În total, platforma include mai mult de 80 nume și biografii ale cercetătorilor, inovatorilor, antreprenorilor și tehnologilor din țara noastră. Irene Valenzuela, de la Institutul de Fizică Teoretică (Universitatea Autonomă din Madrid-CSIC); María Ángela Nieto, de la Institutul de Neuroștiințe (CSIC-UMH); și María José Alonso Fernández, de la Universitatea din Santiago de Compostela, sunt unii dintre oamenii de știință care se alătură acestei ediții a platformei, care a fost lansată cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii și Fetelor în Știință, care este sărbătorită în fiecare februarie.

În plus, cu ocazia acestei comemorări, Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC), Institutul de Sănătate Carlos III (ISCIII), Fundația Spaniolă pentru Știință și Tehnologie, Institutul de Astrofizică al Insulelor Canare (IAC), Agenția de Stat pentru Cercetare (AEI) și Centrul de Cercetare Energetică, de Mediu și Tehnologic (CIEMAT) -organisme dependente de Ministerul Științei și Inovării- au organizat zeci de activități de diseminare științifică pentru prețuiește munca femeilor de știință, arătându-le drept referințe pentru noile generații de tineri cercetători.

Impuls sau la egalitatea de gen în științăPromovarea egalității de gen în sistemul științei și inovației este una dintre prioritățile Ministerul Științei și Inovării, care a lansat măsuri pentru identificarea și eliminarea inegalităților care persistă în aceste domenii prin studii precum raportul „Scientists in Figures 80” sau raportul privind „Situația tinerelor cercetătoare din Spania”.

În prezent, Ministerul Științei și Inovării lucrează la noi acțiuni, cum ar fi crearea unei insigne de egalitate de gen în C&D&I sau conceperea unui program de mentorat cu abordare de gen destinat tinerilor cercetători, pe lângă consolidarea genului. perspectiva în anteproiectul de reformă a Legii științei, tehnologiei și inovării.

De asemenea, Ministerul Științei și Inovării face parte din „ Alianța STEAM pentru talent feminin. Girls standing for science’, o inițiativă a Ministerului Educației și Formării Profesionale care vizează promovarea vocațiilor STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică în legătură cu Arte și Științe Umaniste) la fete și tineri.

)Creat în 2021 , alianța este concepută ca un instrument de promovare a vocației pentru carieră și discipline științifico-tehnice în rândul fetelor și tinerelor, precum și pentru a concepe strategii de colaborare între administrații, lumea educațională și de afaceri, organizațiile societății civile și câte entități se alătură acesteia. efort. „Alianța STEAM” își propune, de asemenea, să promoveze inițiative specifice care contribuie la eliminarea stereotipurilor de gen care, încă din primele etape de educație, împiedică accesul tinerelor femei la studii științifice, de inginerie și tehnologice.

Mai multe informații Platformă „științifică și inovatoare” Doar un 20% dintre femeile cercetătoare conduc publicații, în ciuda semnării 40% de producție științifică spaniolă (08/08/22) Sursa: Guvernul Spaniei – 110222Science and Inovation face vizibile referințe feminine în 2021 pe platforma sa „științifică și inovatoare”