Oficialii pe probleme de Imigraţie ai Guvernelor regionale ale Madridului şi Comunităţii Valenciene au criticat dura decizia Ministerului Muncii şi Imigraţiei de a reduce cu 30% Fondul pentru Integrarea Imigranţilor (Fondo para la Acogida de Inmigrantes). Ministrul de Imigraţie al Comunităţii Madrid, Javier Fernández-Lasquetty, a reclamat faptul că „guvernul lui José Luis Rodriguez Zapatero a înşelat din nou Comunităţile Autonome în privinţa promisiunii făcute că reducerile bugetare nu vor afecta politicile sociale. Cele 200 de milioane promise se reduc la 141”.

De asemenea, ministrul de Imigraţie din Comunitatea Valenciană, Rafael Blasco, a semnalat faptul că guvernul „va investi cu 9 euro mai puţin pentru fiecare imigrant din regiune” şi a solicitat o reuniune extraordinară cu ministrul Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho.

Blasco precizat faptul că la bugetul Comunităţii Valenciene vor ajunge doar 15,9 milioane de euro, cu 7 mai puţine, cu toate că în regiune rezidă aproape 850 de mii de străini. În Comunitatea Madrid trăiesc peste 1 milion de străini, dintre care 210 mii sunt români, potrivit ultimelor date oficiale.