Partidul de guvernământ, la nivel regional în Madrid, a criticat în cadrul ultimei confruntări din parlamentul madrilen aşa-zisa lipsă de interes a socialiştilor faţă de principalele probleme ale străinilor din regiune. Dezbaterea privind Starea Regiunii este principala dezbatere politică a anului din parlamentul regional şi anul acesta a avut loc în 15 – 16 septembrie. În discursul său din acest an, preşedintele guvernului regional, Esperanza Aguirre a subliniat importanţa iniţiativelor care se iau în vederea sprijinirii şi integrării noilor madrileni, aşa cum sunt numiţi cei 1,1 milioane de străini, dintre care românii reprezintă, cu 209 mii de suflete, cea mai mare comunitate.

Esperanza Aguirre a reamintit faptul că şi imigranţii suferă din cauza actualei crize economice şi de aceea a remarcat activitatea Ministerului Regional al Imigraţiei şi Cooperării (Consejería de Inmigración y Cooperación), condus de Javier Fernández-

Lasquetty, care a pus în mişcare recent un Plan de Integrare Regională care va asigura “o convieţuire fără discriminări, fără avantaje, în egalitate de şanse şi coeziune socială”. Preşedintele guvernului Comunităţii Madridului a precizat şi faptul că acest plan care se va derula pe câţiva ani, este finanţat cu 7,4 miliarde de euro, fiind cea mai mare investiţie din Spania în politica de integrare a străinilor.

Liderul popularilor madrileni a remarcat şi activitatea Centrelor de Participare a Imigranţilor, în care au fost consiliaţi, numai în 2008, peste 220 de mii de străini, iar programele de orientare şi formare profesională au avut o audienţă de peste 150 de mii de imigranţi.

Prin prezentarea acestui Plan de Integrare, în dezbaterea din acest an, Esperanza Aguirre şi-a argumentat criticile la adresa opoziţiei prin faptul că Partidul Socialist (PSOE) „îi ignoră pe noii madrileni, 17% din populaţia regiunii„. De asemenea, în opinia popularilor, socialiştii au preferat să apere politica naţională a guvernului Zapatero şi să „neglijeze astfel pe cele ale madrilenilor„.