Dupa numai doua luni de la impunerea de noi restrictii pe piata muncii pentru romani in Spania, Ministerul spaniol al Muncii a modificat pentru a doua oara instructiunile de aplicare a acestora. Din cauza plangerilor transmise de angajatori, guvernul a ales sa introduca si posibilitatea de a putea obtine permise de munca pe perioada determinata, mai mica de un an.

Masura ii ajuta in special pe romanii care au oferte de munca in agricultura, la cules de capsuni sau masline, pentru ca acum ei pot sa obtina un permis de munca sezonier a carui valabilitate este mai mica de un an. Angajatorii s-au plans de faptul ca nu considera corect faptul ca trebuie sa plateasca impozite pe durata unui an, din moment ce vor avea nevoie de muncitori doar cateva luni, atunci cand sunt planificate muncile campului. 

Zonele in care au aparut aceste probleme sunt provinciile Jaen si Cordoba, unde exista multe plantatii de maslini. Decretul guvernului Zapatero din 22 iulie a impus necesitatea detinerii unui permis de munca tuturor romanilor care nu erau inscrisi la data respectiva la Oficiul Fortelor de Munca (INEM) nici ca angajati si nici ca someri in cautare de munca. Permisele de munca se pot solicita de catre angajator in baza unui contract de munca la Birourile teritoriale pentru straini (Brigadas Territoriales de Extranjeria), iar perioada de eliberare este in mod oficial de 45 de zile.