Președintele Institutului Catalan al Femeilor , al Departamentul de Egalitate și Feminisme , Meritxell Benedí Altés și curatoarea comemorării, Carme Porta Abad, a prezentat astăzi anul Natividad Yarza Planas . Recunoașterea evidențiază și ziua de naștere a primului primar ales democratic din Catalonia.

În timpul evenimentului, desfășurat la Institutul Verdaguer din Barcelona , Benedí a revendicat angajamentul vital și profesional al comemorării, care „în diferite momente în viața ei și-a pus trupul, ca profesor, ca primar și totodată ca milițiană, pentru a apăra acele idealuri care doreau ca Catalonia să fie o țară modernă, o țară democratică și o țară angajată cu valorile ​de egalitate.”

Președintele Institutului Femeilor Catalane, o instituție care promovează recunoașterea figurii Natividad Yarza Planas , a susținut că „Yarza reprezintă ceea ce înțelegem ca republicanism și ceea ce am trăit colectiv în a doua republică. În calitate de profesor, angajamentul ei profesional a fost să aducă educația în fiecare colț al acestei țări ”. Benedí a subliniat, de asemenea, latura feministă a primei primare alese democratic din Catalonia, care a ocupat funcții, cum ar fi biroul de primărie, rezervate în mare parte bărbaților.

. Benedi și-a încheiat discursul reclamând spațiul istoric care aparține femeilor, pentru că „ceea ce înțelegem ca spațiu politic, istorie , literatură, a fost construită de bărbați pe baza experienței lor ”. Președintele a denunțat că „confundăm ceea ce este universal cu ceea ce se bazează pe experiența masculină și, tocmai atunci când femeile ajung în locuri, transformăm această experiență și contribuim în călătoria noastră vitală și cunoștințele noastre.” Comisarul pentru Nașterea Domnului Yarza Planas, care a fost primul membru al Parlamentului Catalan ales de ERC, a evidențiat cele trei axe principale ale anului Yarza. „Primul, eu în Republică, democrație, laicitate, libertate și solidaritate , care ar defini ceea ce era ea „, a împărtășit Porta. ” Al doilea, cel Invizibilitatea femeilor în istorie, iar aceasta include vorbirea despre contextul politic și despre alte femei ale vremii. Și nu în ultimul rând, pedagogia, evoluția și importanța educației, nu numai așa cum a văzut-o Yarza, ci și așa cum a evoluat.”

Porta a evidențiat dubla invizibilitate suferită de femeile din generația Nașterii Domnului Yarza Planas. „Unul, pentru că regimul dictatorului i-a făcut invizibili și i-a respins, i-a scos din istoria noastră”, a denunțat „Dar atunci, când a fost o tranziție democratică și am început să consolidăm o societate bazată pe dialog și relații democratice, nu am recuperat istoria acestor femei.” Un an plin de acțiune pentru recunoașterea lui Yarza Evenimentul a fost punctul de plecare pentru comemorarea lui Yarza, agreat de Guvernul Generalitati pentru aceasta 2022, care va avea o întâlnire a tuturor primarilor aflați în prezent în Catalonia. În plus, ea va avea o parte pedagogică importantă a lucrului în sălile de clasă, cu scopul de a răspândi figura Nativității Yarza Planas ca prim primar al Cataloniei ales prin vot popular, precum și de a face cunoscută evoluția rolului și accesul femeilor la politică.de profesor. De asemenea, va avea loc o expoziție itinerantă pentru a evidenția figura Nașterii Domnului Yarza Planas, care va fi încorporată în catalogul de mostre informative al Institutului Catalan de femeile. Pe lângă acțiunile pedagogice din sălile de clasă se va desfășura și un eveniment central în format conferință.

O altă activitate la care se lucrează este o adaptare teatrală a poveștii Nașterii Domnului Yarza Planas . Va fi o dramatizare a biografiei sale cu o adaptare teatrală regizată de David Pintó Codinasaltas, interpretată de Joan Valentí Cortès și setată de Teresa del Junco Peñacoba.

Pentru a încheia anul comemorativ, in ianuarie 2023 va avea loc ceremonia de inchidere cu toti primarii tarii, ca o recunoastere a muncii politice a lui Yarza.

Sursa: 419305 Meritxell Benedí Altés : „Nașterea Yarza Planas și-a pus trupul să apere că Catalonia a fost o țară angajată cu valorile egalității”