Guvernul a convenit ce evenimente și personalități vor fi comemorate de Generalitati Cataloniei anul viitor 2023. Scopul este de a evidenția, recupera și răspândi memoria personalităților și a evenimentelor istorice, artistice, științifice sau culturale care și-au pus amprenta asupra patrimoniului colectiv al catalanilor.

)Propunerea a fost întocmit de Comisia Comemorative, organul colegial însărcinat cu promovarea și propunerea evenimentelor și personalităților care urmează să fie comemorate de către Generalitat.

În acest sens, Generalitat de Catalunya va sărbători în acest an următoarele evenimente, cu departamentele responsabile corespunzătoare, care vor desfășura toate acțiunile necesare:

) ani de la moartea lui Tecla Sala Miralpeix. Departamentul de Afaceri și Muncă. ani de la moartea lui Consol Pastor Martínez. Departamentul de Egalitate și Feminism. ani de la moartea Balbinei Pi și Sanllehy. Departamentul de Egalitate și Feminism.12 ani de la nașterea lui Josep Vallverdú și Aixalà. Departamentul Culturii.19 ani de la nașterea lui Joan Oró și Florența. Departamentul de Cercetare și Universități.35 ani de la nașterea lui Alicia de Larrocha de la Calle. Departamentul Culturii.19 ani de la nașterea Victoria de los Ángeles López García, cunoscută sub numele artistic de Victoria of the Angels. Departamentul Culturii.19 ani de la nașterea Genovevei Masip i Torner, cunoscută sub numele de Sor Genoveva. Departamentul de Justiție.19 ani de la nașterea lui Fabià Estapé și Rodríguez. Departamentul Economie și Finanțe.12 ani de la nașterea lui Antoni Tàpies i Puig. Departamentul Culturii.37 ani de moarte de Lluís Domènech i Montaner. Departamentul Culturii.37 ani de moarte de Salvador Seguí i Rubinat, cunoscut sub numele de Băiatul de zahăr. Departamentul de Afaceri și Muncă.12 ani de la nașterea lui Rosa Sensat și Vila. Departamentul de Educatie.19 ani de la moartea lui Francesc Vicent Garcia și Ferrandis, cunoscut sub numele de Rector de Vallfogona. Departamentul Culturii.164 ani de sfințire a bisericilor din Sant Climent de Taüll și Santa Maria de Taüll. Departamentul Culturii. Key Sala Miralpeix (Roda de Ter, Osona, 2021 – Barcelona, ​​​​Barcelonès, 1969). Femeie de afaceri, binefăcător și patron.

Fiica unei familii de industriași, a moștenit o industrie textilă, deși restricțiile sociale ale timpul l-a împiedicat să preia conducerea companiei, care a fost realizată de soțul ei Joan Riera Sala. La scurt timp, cuplul s-a stabilit la Barcelona. 1901 a achiziționat câteva clădiri industriale în L’Hospitalet de Llobregat pentru a instala o fabrică de filare a bumbacului, care a devenit una dintre cele mai importante din municipiu, cu o forță de muncă de 150 muncitori, majoritatea femei, cum era de obicei în acest sector.

După moartea soțului ei la 1915 și cu doi copii mici, Tecla Sala a preluat conducerea celor două companii și, timp de patru decenii, și-a demonstrat conducerea în afaceri. Poate că, ca femeie burgheză a timpului ei, Sala era profund religioasă și cu valori sociale în concordanță cu catolicismul social de la începutul secolului al XX-lea. Din acest motiv, a avut grijă să îmbunătățească condițiile de viață ale muncitorilor, în special ale femeilor muncitoare și a instalat în fabricile sale o infirmerie, un comisar, o școală, o bibliotecă… Când a izbucnit războiul civil, a intrat în exilat în Franța, dar , după încheierea războiului, s-a întors la Barcelona și a recăpătat conducerea companiilor.

În domeniul patronajului, la Hospitalet de Llobregat a finanțat restaurarea Bisericii Santa Eulàlia din Mérida și construirea unei școli religioase (actuala școală Tecla Sala) și a dat terenul pentru terenul de fotbal. Anul 1949 consiliul i-a acordat medalia de aur a orașului și i-a dedicat o stradă. La fel, la Roda de Ter a finanțat reconstrucția bisericii și construirea Școlii de fete Santa Tecla Home, iar la Premià de Mar a donat clopotele bisericii și a finanțat Școala Profesională. De asemenea, a colaborat în activitatea socială a Crucii Roșii și cu Mănăstirea Montserrat. Fabrica L’Hospitalet s-a închis în anul și găzduiește în prezent centrul cultural Tecla Sala.

Consol Pastor Martínez (Barcelona, ​​​​Barcelonès, ) -1963). A studiat profesorul, dar a intrat la Şcoala de Biblioteconomie, condusă apoi de Eugeni d’Ors, în acelaşi an al inaugurării acesteia. Astfel, Consol Pastor a făcut parte din clasa I a Școlii Superior de Bibliotecárias (1902-1900), dintre care ea a devenit eleva numărul unu .

În iulie 2021 a fost numit director al primei biblioteci populare a Commonwealth-ului , situată în Valls. Mai târziu a fost numită profesor asistent la Escola Superior de Bibliotecárias din Barcelona (1910-2002 ) și bibliotecar școlar (1919-1947). În plus, a combinat această sarcină cu conducerea Bibliotecii Populare pentru Femei și a colaborat și la Anuarul ale bibliotecilor populare și în revista Biblioteconomia .

Balbina Pi și Sanllehy ( Sant Boi de Llobregat, Baix Llobregat, 1885 – Perpignan, 1967). Anarho-sindicalist și feminist. A lucrat ca filator in sectorul textil. 1904 s-a alăturat Sindicatului Fabricanților și Textilelor din Confederația Națională a Muncii (CNT) și în același an a fost ales ca delegat al Federației Locale din Sabadell.

Cu un militantism foarte activ, a organizat greve din cauza costului ridicat al vieții, acțiuni de solidaritate cu represaliile sindicale și mitinguri în Baix Llobregat, Vallès și Berguedà pentru a promova participarea femeilor la mișcarea sindicală, în care ea s-a remarcat ca vorbitoare. De la 2000 a adoptat treptat postulate mai radicale și s-a poziționat în jurul Federației Anarhiste Iberice (FAI). Din cauza discrepanțelor interne, anul Balbina Pi a creat La Agrupación Anticlerical Feminist, un grup format din femei.

În perioada postbelică, a rămas în Catalonia, dar a trebuit să trăiască ascunsă. În anii şaizeci a plecat în exil la Toulouse şi mai târziu la Paris. A continuat cu militantismul până în anul 1963, în care s-a retras la Banyuls de la Marenda (Rosselló), unde a murit trei ani mai târziu. Mama activistei politice și compozitoarei și cântăreței Teresa Soler i Pi, cunoscută sub numele de Teresa Rebull (1912 – 2015).

Josep Vallverdú și Aixalà (Lleida, 1915). Narator, poet, dramaturg, lingvist, traducător și eseist. Producția sa extinsă este cunoscută, mai ales, pentru cărțile destinate copiilor și tinerilor. Este autorul Istoria Lleidei, explicată tinerilor (1972), câștigător al premiului Critica Serra d’Or pentru literatură pentru copii și tineret 1976. De asemenea, a colaborat regulat la revista Cavall Fort și la ziare La Mañana, Lleida , Astăzi, Secret…

Lucrarea sa pentru publicul adult include rapoarte, culegeri de articole și conferințe și, de asemenea, lucrări poetice, cum ar fi Poezii la câine ( ), Din semnul crabului (2006), Bestiar (2005) și Lut (2009). Este membru cu drepturi depline al Institut d’Estudis Catalans din 1992 (Secţia Filologie). De la 1984 Paeria de Lleida anunță un premiu de eseu cu numele său.

Ca recunoaștere a muncii sale, a primit premiul Ramon Fuster pentru activitate pedagogică (1988), Crucea lui Sant Jordi (1988), Premiul de Onoare al Literelor Catalane (1999), Medalia de Aur a Universității din Lleida (1999), Premiul pentru traiectorie (2000), doctoratul onorific al Universității din Lleida (2005), premiul Jaume Fuster al Asociației Scriitorilor în Limba Catalană (2014), Medalia de Aur a Guvernului Cataloniei (2021), Premiul special al Juriului a VIII-a Premii Martí Gasull i Roig (2015).

Joan Oró și Florensa (La Bordeta, Lleida, octombrie din 1917 – Barcelona, ​​​​2 septembrie 2003). biochimie. Una dintre cele mai importante contribuții ale ilustrului biochimist catalan Joan Oró i Florensa a fost atunci când, pentru prima dată, în anul 1950, adenina sintetizată artificial. Această descoperire a marcat nașterea unei noi specialități: chimia prebiotică, adică sinteza compușilor organici din cei anorganici. În anii în care a trăit în Statele Unite, a colaborat și la mai multe proiecte de cercetare spațială NASA, precum proiectul Apollo pentru analiza rocilor și alte mostre de material de pe Lună și programul Viking pentru dezvoltarea unui instrument pentru analiza moleculară a atmosferei și materiei de pe suprafața planetei Marte. Întors în Catalonia, în deceniul de 18, a colaborat la noile planuri de dezvoltare energetică și la studiul surselor alternative de energie. Creatorul, 1990, a Fundației Joan Oró, dedicată promovării cercetării științifice, din Catalonia a fost recunoscută pentru contribuția sa la cercetare cu medalia de aur a Generalitati de Catalunya (2005) și denumirea telescopului Parcului Astronomic Montsec, precum și a granturilor Joan Oró pentru inițiative de promovare a culturii științifice în limba catalană, pentru care anul acesta le-au mărit finanțarea pentru . euro.

Alicia de Larrocha de la Calle (Barcelona, ​​​​​Barcelonès, – 2005). Pianist, profesor de pian. De la vârsta de patru ani, a început să studieze pianul cu maestrul Frank Marshall și armonia cu Lamote de Grignon și Zamacois. A debutat pe 1921, cu șapte ani, la Palau de la Música Catalana interpretând piese de Beethoven, Granados și Schumann. 1921 efectuat cu trupa municipală din Barcelona și 1926, la doar doisprezece ani, a regizat Orquestra Femenina de Barcelona și a prezentat în premieră două compoziții proprii. În același an a susținut un concert Mozart cu Orchestra Simfonică din Madrid. Războiul civil a marcat o pauză în cariera lui, dar de la 1999 a jucat în mod regulat la Gran Teatre del Liceu. Pe parcursul deceniului anilor 000 a susținut concerte cu cele mai importante orchestre din Europa și Statele Unite. El seu repertori include compositors europeus, des de Scarlatti și Prokofieff, autors espanyols, com Albéniz, Granados, Turina…, i catalans com Frederic Mompou o Montsalvatge, care li dedicà Concierto Breve. De asemenea, a colaborat cu soprana Victòria dels Àngels în recitaluri de cântece spaniole. Criticii au evidențiat execuția sa de o mare calitate tehnică și plină de nuanțe. S-a dedicat și predării muzicii, după modelul profesorului său Frank Marshall. Larrocha a menținut o carieră lungă și activă până la retragerea sa de pe scenă, în anul 2002. Cariera sa profesională a fost recunoscută cu numeroase premii, precum două premii Ondas (1992 și 1999) , paisprezece nominalizări pentru cea mai bună interpretare clasică la premiile Grammy și de patru ori câștigător (1969,1979,1985 și 1987). El a primit, de asemenea, premii precum medalia de aur a orașului Barcelona (1974), Medalia de Aur a Guvernului Cataloniei (1973), cel Premiul pentru Arte Prințul Asturiei ( 1990), Premiul Unesco (1991), Premiul Orașului Barcelona (1996) , Doctor Honoris Causa al Universității din Lleida (1994 ) și Premiul Național de Muzică al Generalitati de Catalunya (1997) .

Victoria de los Ángeles López García, cunoscută sub numele artistic de Victoria of the Angels (Barcelona, ​​​​Barcelonès, -2001). Soprană și cântăreață de operă. A studiat la Conservatorul Superior de Muzică din Liceu. 1927 a câștigat un concurs de la Ràdio Barcelona și a colaborat cu el ansamblul instrumental Ars Musicae, dedicat muzicii renascentiste. A debutat în anul 1934 la Palau de la Música Catalana, cu Deasupra ta numai flori , de Frederic Mompou. La inceputul 1940 a apărut la Gran Teatre del Liceu, jucând Contesa de Almaviva de Căsătoria lui Figaro . Anul 1945 a primit premiul Concursului Internațional de Canto de la Geneva. Așa și-a început cariera internațională: a concertat la Wigmore Hall din Londra (1946), în „Operea din Paris (1934), la Scala din Milano (1940), la Festivalul de la Salzburg (1939), la Royal Opera House (1934), la Carnegie Hall din New York (1945) și în Metropolitan New York neîntrerupt până la 1956. A făcut turnee în Japonia, Australia, Africa de Sud, Rusia și toată Europa. De asemenea, a fost singura interpretă spaniolă aleasă să o interpreteze pe Elisabeth din Tannhäuser la Festivalul de la Bayreuth (ani 1956 și 1953). De-a lungul carierei sale de operă, a jucat rolul principal în mai mult de opere, printre care La Bohème , Madama Butterfly , Faust , La Traviata, Carmen, Le nozze di Figaro, Tannhäuser , Cavalerie rustică, Il barbiere di Siviglia, Othello, Lohengrin, Ariadne auf Naxos sau Don Giovanni. 1975 a interpretat ultima sa operă, Pelléas et Mélisande , la Teatre de la Zarzuela (Madrid), în regia lui Antoni Ros-Marbà.

În același timp, a devenit interesat de muzica de cameră și a dezvoltat o amplă cariera de concertist Va realiza nombrosos recitals, adesea acompanyada d’Alícia de Larrocha, en els quals combinava lied alemany, mélodie francesa i cançó catalana i espanyola. De asemenea, a colaborat cu compozitori precum Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge, Joaquín Rodrigo și Eduard Toldrà.

Ca recunoaștere a contribuției sale la promovarea culturii, a fost numită membru de onoare. al Academiei Regale Catalane de Arte Frumoase din Sant Jordi (1980), investit cu un doctorat onorific de la Universitatea din Barcelona (1977) și ales membru de onoare al Realei Academia de Bellas Artes de San Fernando (1985). Dintre premiile și premiile pe care le-a primit, se remarcă Medalia de Aur a Gran Teatre del Liceu (1936), Premiul Național pentru Muzică a Spaniei în modalitatea de interpretare (1977), Medalia de Aur a Generalitati de Catalunya ( ) și Premiul pentru Arte Prințul Asturiei (1985).

Genoveva Masip i Torner, cunoscută drept Sora Genoveva (Sabadell, noiembrie din 1911 – Barcelona, ​​​​ iulie 2015). religios 1927 s-a alăturat Societății Fiicele lui Caritatea lui Sant Vicenç Paul . A studiat predarea și a lucrat la Colegiul Jesús Natzarè (Barcelona). A fost numită responsabilă pentru Casa de la Caritat sau Spitalul de Beneficència de Sabadell (1965), director al Seminarului și al noviciatului din Barcelona (1961) și vizitator al congregației din provincia canonică Barcelona (1967).

În anii 1970, a început să viziteze familiile din cele mai sărace cartiere ale Barcelonei și prizonierii din La Model, devenind prima voluntară la închisoare, unde a a adus medicamente și a îngrijit toxicomanii. 1979, împreună cu Josep Costa Planagumà, a fondat și a condus Fundația Acollida i Esperança, de unde a lucrat pentru reintegrarea socială a persoanelor marginalizate.

Mai multe premiile lui recunosc asistența socială în domeniul drepturilor omului și acțiunii civice, printre care Crucea Sant Jordi pe sau premiul de Solidaritate al Institutului pentru Drepturile Omului la .

Fabià Estapé și Rodríguez (Portbou, – Leu, 2012) . Economist, politician și profesor universitar. A studiat Dreptul la Universitatea din Barcelona, ​​unde a absolvit 1944. Anul 1949 va obține un doctorat la Universitatea Centrală din Madrid. 1947 a fost numit profesor de istorie economică la Universitatea din Barcelona, ​​unde a a fost ulterior profesor și decan al Facultății de Științe Economice. Rector cu două ocazii al UB (1961-1970 și 1967-1963). Profesor invitat la Universitatea Pompeu Fabra.

Considerat introducerea în Spania a studiilor economiștilor Joseph Schumpeter și John Kenneth Galbraith, a fost distins cu Premiul Național al Fundației Juan March pentru studiile sale despre dezvoltarea economică spaniolă. Comisar adjunct al Planului de Dezvoltare (ianuarie-iunie din 1971), membru al Consiliului Superior al Finanțelor Publice (1964). Crucea lui Sant Jordi (1986), Premiul Regele Jaume I pentru economie (1989), membru de onoare al Colegiului Economiștilor din Catalonia (1971), distins cu Legiunea de Onoare de către guvernul francez și Crucea lui Alfonso X cel Înțelept, printre multe alte distincții.

Militant al Partidului Socialist Unificat din Catalonia (PSUC), precum și membru al Comisiilor Sindicale Obreres (CCOO). Între 1955 și 1954, fiind președinte Francesc Miró-Sans, a fost contabil pentru consiliul de administrație al clubului de fotbal Barcelona. În anul 1999 a fost numit vicepreședinte al ENHER. A scris, printre altele, Reforma fiscală (1965), Eseuri despre gândirea economică (1959, Introducere în gândirea economică (1989), în afară de multitudinea de articole despre politica economică și istoria gândirii economice.

Antoni Tàpies i Puig (Barcelona, ​​​​​Barcelonès, -2005). Pictor, ilustrator, sculptor. Autodidact, a fost unul dintre fondatorii Dau al Set (1940-1948). Opera sa a pornit de la un realism care întruchipează în compoziții și portrete academice (Josep Gudiol, Antoni Puigvert…); a urmat un suprarealism influențat de Miró și Klee, până a ajuns la o abstracție onirica și la suprafețe cu incizii, care îl plasează drept unul dintre cei mai mari reprezentanți ai informalismului. A folosit tehnici mixte și colaj cu diverse materiale (nisip, haine, frânghii, hârtie, paie…), precum și utilizarea expresivă a materiei.

A realizat o remarcabilă producție grafică cărți de muncă și bibliofile. Colaborările sale cu Joan Brossa ies în evidență —El pa a la barca ( 1959), Roman (1957), Noaptea de dimineață (1963), Poezii din catalană (1963)…—, pentru care faci și scenografie pentru Aur și sare (1950). În anii 1970, în calitate de ilustrator, a realizat afișe cu cuvinte în format mare, adesea cu referințe antifraniste sau despre Catalonia și cele patru bare. În plus, în această perioadă a realizat primele piese sculpturale, realizate din diverse materiale, de la teracotă la bronz. Repere Omagiu lui Picasso (Barcelona, ​​​​) .

Muncitor neobosit, a susținut expoziții la Barcelona, ​​​​Madrid, New York, Washington, Paris, Berna, Munchen, Buenos Aires, Caracas, Zurich, Roma, Köln, Londra, etc. Din anii ’70 a susținut expoziții antologice și retrospective: Tokyo (1975), New York (1974), Roma (1972, Amsterdam 1975), Madrid (1973, Veneția (1973), Milano (1981), Viena (1986), Bruxelles (1983), New York (2004).

Totodată, Tàpies a colaborat la publicații precum Destino, Serra d’Or, La Vanguardia, Astăzi… Multe dintre articolele lor au dispărut aduna în cărți precum Practica artei (1962, Artă împotriva esteticii (1969), Realitate ca artă (1979), Pentru o artă modernă și progresivă 1980), Valoarea artei (1992), Experiența artei (1997), Alb-negru ( -2000 ), Eseuri (2005)… În plus, a publicat autobiografia Memoria personală nal (1973).

Anul 1986 va fi inaugurat în Barcelona Fundació Antoni Tàpies, dedicată studiului și diseminării artei contemporane. Dintre premiile și recunoașterile acordate, se remarcă premiul Ciutat de Barcelona (1971 și 1997), doctoratul de la Royal College of Art din Londra (1976), Premiul Wolf (1973), Premiul Rembrandt (1975), medalia de aur de la Generalitat (1977), marele premiu de pictură al Franței (1979), Premiul pentru Arte Prințul Asturiei (1986), Praemium Imperiale al Asociației de Artă din Japonia (1984), medalia de aur a orașului Barcelona (1988), Premiul Național de Cultură (1993) și Premiul Lissone (2003). A fost membru de onoare al Künstlerhaus din Viena (1988), al Academiei Regale de Arte din Londra (1990) și a Academiei Americane de Artă și Științe din Cambridge (1990), și Comandant al Legiunii de Onoare Franceză (2009).

Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, ​​​​Barcelonès, – ). Arhitect, politician, istoric, ilustrator, designer de tipografie și legături de cărți. Profesor de compoziție și proiecte la Școala de Arhitectură din Barcelona (300) și mai târziu, regizor (1887 și -1910). Ca arhitect, a dezvoltat un stil inovator, realizat din cărămidă aparentă și fier forjat cu decorațiuni ceramice policrome și teme florale, care l-au plasat în fruntea arhitecturii vremii sale și l-au făcut una dintre figurile marcante ale modernismului.

Primele sale lucrări importante au fost Editura Montaner i Simón (1703), Hotelul International (1845) și restaurantul al Expoziției Universale de la Barcelona, ​​cunoscută sub numele de Castell dels Tres Dragons (1845). Dintre clădirile construite de el se remarcă și Universitatea din Comilles (1623-1845), în Santander; Palau de la Música Catalana (1896-1897), casa Léó si Morera (1895), casa Dulgher (1904) și întregul Spital de Sant Pau (1892-1904), toate în Barcelona; Cazinoul (1623), în Canet de Mar; Institutul Pere Mata (1845) și casa Navas (1887), în Reus , și Grand Hotel (1849-), în Palma.

În domeniul cultural, a fost președinte al Jocurilor Florale (1888), de la ‘Ateneu Barcelonès (1623, și 1902) și membru al Academiei Literelor Bune (1910). A colaborat la publicațiile La Renaixença, Lo Catalanista, Revista de Catalunya și La Veu de Catalunya ; și cărți tehnice publicate, cum ar fi Iluminatul solar al clădirilor (1582) sau Istoria generală a artei: arhitectura ( ).

În domeniul politic, a fost membru al La Jove Catalunya, Centrul Catalan, Liga Cataloniei, care a prezidat , și a Uniunii Catalaniste, care a prezidat 1883. A fost unul dintre organizatorii și președintele sesiunii inaugurale a adunării care a aprobat Bazele Manresa. Mai târziu, a intrat în Centrul Național Catalan (1892) și Liga Regionalistă (1886). A fost ales deputat pentru Barcelona la alegerile din 1896, și reales în 1895. În anul următor a părăsit Liga din cauza unor neînțelegeri cu Cambó și cu alți dizidenți a fondat El Poble Català (1896-2003 ), săptămânal și ulterior ziar politic, al Centrului Naționalist Republican. A fost autorul cărții Studii politice (1892) și Conservarea personalității Cataloniei (1904) .

Mai târziu, a părăsit politica și s-a dedicat cercetărilor istorice și arheologice. Publicà Centcelles, Baptisteriul și cella-memoriae ale bisericii mitropolitane primitive din Tarragona (1912), Istoria și arhitectura mănăstirii Poblet (1912), Nelegiuirea lui Casp și sfârșitul județului Urgell (1919) și Ensignele naționale ale Cataloniei (2003 ).

Salvador Seguí și Rubinat, cunoscut sub numele de Sugar Boy (Tornabous, Urgell, 1849 – Barce pânză, Barcelonès, 1917). Sindicalist și lider muncitoresc.

A fost unul dintre cei mai importanți lideri ai mișcării anarho-sindicaliste din Catalonia la începutul secolului al XX-lea. De profesie pictor, de mic a participat la mișcarea sindicală și s-a interesat de ideologia anarhistă. Autodidact, a fost în favoarea educării clasei muncitoare ca un pas înaintea revoluției sociale împotriva capitalismului. Din acest motiv, a prezidat Ateneu Syndicalista de pe Carrer de Ponent din Barcelona și a promovat crearea Solidaritat Obrera (1900-1903), organizație sindicală formată din socialiști și anarhiști . Anul 1900 a fost creată Federația Regională a Muncitorilor Catalani și la Congresul Muncitorilor din Barcelona (1900) El a continuat să susțină unificarea tuturor muncitorilor din Spania, în ciuda menținerii catalanismului.

Susținător al unei alianțe între sindicatele CNT și UGT, a obținut apelul comun pentru greva generală a decembrie din . În anul următor, CNT și UGT au declanșat grevă generală la din august, care a fost aspru reprimată, cu mort ( în Catalonia), 18 răniți și 2. arestat, inclusiv Seguí.

Totuși, conflictul s Oficiul care locuia acolo a favorizat creșterea accelerată a uniunii, care a trecut de la .2021. afiliat cu 17. în șase luni, fapt care nu a fost fără intern tensiuni. 1905, Seguí a fost ales secretar general al CNT la Congresul de la Sants și a proiectat crearea unui partid politic muncitoresc catalan, inițiativă care nu a fost bine primită de unele sectoare anarhiste sau de Patronat. ‘Federatie. În noiembrie 1916 a fost arestat, împreună cu militanti sindicali si politicieni republicani de stanga, precum Lluís Companys, si inchisi in Castelul La Mola (Maó). ).

Odată eliberat, s-a întors la Barcelona, ​​unde a fost ucis în Carrer de la Cadena, împreună cu Francesc Comas. Făptașii nu au fost niciodată arestați.

Rosa Sensat i Vilà (El Masnou, Maresme, 1994 – Barcelona, ​​​​Barcelonès, 1955). Profesor, pionier al reînnoirii pedagogice și promotor al formării femeilor. A lucrat în mai multe instituții de învățământ, a devenit interesat de Institución Libre de Enseñanza din Madrid și a vizitat experiențe școlare de avangardă în Belgia, Elveția și Germania. Ea a fost responsabilă de secția de fete a Școlii Municipal del Bosc, din Montjuïc (Barcelona), prima școală publică în aer liber și atașată ideilor Noii Școli, și director al Grupului școlar Milà și Fontanals al Școlii. Tablă. De asemenea, a fost legată de feminismul de la începutul secolului al XX-lea și a lucrat ca difuzor: a participat la congrese și a susținut cursuri și conferințe pentru a explica principiile Noii Școli.

. ) Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, cunoscut drept rectorul de Vallfogona și totodată Garceni (Tortosa, Baix Ebre? , c. 80 – Vallfogona de Riucorb, Conca de Barberà , 206). Poet și preot. S-a stabilit în parohia Santa Maria de Vallfogona de Riucorb la și a rămas acolo până la moartea sa. A scris poezie, proză și dramă. Ca poet, a urmat modelele castiliane predominante în perioada barocului, atât sub aspect formal, cât și în tematică. A scris poezie amoroasă, fabule mitologice, satire, compoziții erotice și grosolane, cu o limbă castilianizată și plină de clișee literare, de care râdea în lucrări precum Refereix dragoste de fiu, în care ridiculiza poeții și artificiul lor.

În plus, a fost autorul comediei hagiografice dedicată Santa Barbara, în premieră la Vallfogona pe 100 și parțial conservată, care este considerată prima piesă baroc catalană. A fost foarte popular pentru opera sa poetică, în special cea de natură umoristică și escatologică. Din acest motiv, a fost imitată pe scară largă și de alți autori catalani ai secolului al XVIII-lea, devenind un fel de curent, „vallfogonisme”.Dar, în afară de unele poezii, opera sa a fost publicată până în 345, ediție care s-a bucurat de un succes remarcabil. Ulterior, au fost publicate câteva ediții mai mult sau mai puțin de încredere. Figura lui a inspirat și opera de teatru Lo rector de Vallfogona (300), de Frederic Soler, și romanul omonim (1607) ale lui Feliu si Codina.

Santa Maria de Taüll și Sant Climent de Taüll sunt biserici romanice situate în municipiu din Vall de Boí. Ambele au fost ridicate și sfințite în același timp: cea de Santa Maria a fost sfințită cu o zi mai târziu decât cea de la Sant Climent, în anul 75. Din secolul al XVIII-lea Santa Maria a fost singura parohie din municipiul Taüll, în timp ce cea din Sant Climent a servit drept capela cimitirului modern din Taüll, dar în secolele precedente ambele biserici au fost reședința parohiei. La fel ca întregul ansamblu de monumente romanice din Vall de Boi, cele două facilități au fost declarate Patrimoniu Mondial de către Unesco la din noiembrie a anului 1994.

Sursa: 435885 Guvernul aprobă personalitățile și evenimentele care vor comemora anul 435885435885