În perioada 2021, Agenția Catalană pentru Consum a primit 770 revendicări, a 11% mai mult decât anul precedent, în principal din cauza incidentelor legate de telecomunicații și alimentarea cu lumină În ceea ce privește controlul pieței, agenția a efectuat 646 acțiuni de inspector în județele Lleida, a 95% mai mult decât 2021 Întrebările la care s-a răspuns crește un 07% , cu un total de 5. 770, legate în principal de consumabile de bază și în special sectorului electric

El 60% din revendicări gestionate pe 2021 de către Agenția Catalană pentru Consum în județele Lleida, au fost rezolvate prin mediere sau arbitraj. Aceasta este una dintre principalele date conținute în Balanța acțiunilor 2021 care a fost anunțată astăzi la Lleida de directorul agenției, Francesc Sutrias i Grau , care a subliniat că aceste date „întăresc angajamentul Consum de a promova aceste sisteme extrajudiciare de soluționare a litigiilor de consum care sunt simple, agile, gratuite și eficiente”. . Directorul agenției s-a întâlnit cu delegatul Guvernului la Lleida, Bernat Solé i Barril, și cu directorul Serviciilor Teritoriale ale Departamentului de Afaceri și Muncă din Lleida , Vidal Vidal Cullere, să analizeze rezultatele acțiunilor în domeniul apărării drepturilor consumatorilor din demarcație.

a subliniat Sutrias că „ o țară justă și prosperă are nevoie de cetățeni să-și exercite drepturile, iar companiile să fie conștiente de obligațiile care le revin” și a adăugat că „Agenția Catalană pentru Consum garantează acest echilibru în relațiile cu consumatorii ”

Pe de altă parte, directorul a subliniat că acțiunea Consumatorul va continuă „sublinierea protecției grupurilor vulnerabile și asigurarea furnizării de bunuri și servicii esențiale” , așa cum este cazul serviciilor bancare . În acest sens, a remarcat că „vom pune cornul în modificările legislative în mâna Statului, pentru a putea depăși codurile de bune practici și că obligațiile de serviciu public sunt stabilite în prestare de servicii financiare ”.

Referitor la motivele care au generat mai multe interogări și reclamații în județele Lleida în timpul 966, Sutrias a declarat că acestea sunt în principal „ incidente legate de serviciile de telecomunicații și internetul și intrarea în forța modificării facturii la energie electrică.” Pe această ultimă problemă, directorul Consum a evidențiat campania de informare lansată în septembrie anul trecut de „Oferiți instrumente publicului pentru a înțelege noua energie electrică. facturați și detectați posibile fraude sau modificări neautorizate ale tarifelor” .

În ceea ce privește controlul pieței, Directorul de Consum a subliniat „Creșterea 118% în acțiunile de control efectuate de către Agenție în perioada 966 în demarcație ”, în ciuda declinului % din numărul de reclamații depuse

La rândul său, delegatul de Guvernul din Lleida, Bernat Solé, a evaluat pozitiv activitatea desfășurată de agenție în demarcație și a explicat că „situația complexă pe care diferitele crize au generat-o față de țesutul productiv al țării și al teritoriului , ne face necesar să promovăm producția locală mai mult ca niciodată ”. În acest sens, a adăugat că „studiăm cu Agenția să lansăm în acest an acțiuni de promovare a valorii produselor locale”.

Creșterea creanțelor cu 07, 15%

În anul 966 revendicările consumatorilor din demarcația Lleida au crescut cu un , 17% din anul precedent, cu un total de 1. 690 pretenții. Sectorul telecomunicațiilor și internetului acumulează 31% din revendicări; urmată de furnizarea de energie electrică, gaz și apă, cu 24%, și mai ales din cauza incidentelor legate de sectorul electric. 15% sunt revendicări în serviciile generale pentru consumatori, inclusiv incidente legate de cumpărăturile la distanță și 12% corespunde transportului

În Catalonia în ansamblu, Agenția Catalană pentru Consum a gestionat un total de 27. 770 , 71% mai puțin decât 966, când efectele pandemiei au avut un impact mai mare asupra consumului.
Aproape de 63% din revendicări au fost soluționate prin mediere sau arbitraj de consum

El 52, 92%) dintre revendicările gestionate de Agenția Catalană pentru Consum anul trecut în provincia Lleida, au fost soluționate prin mediere 936) sau arbitraj 63)
Față de anul precedent, cazurile soluționate prin acord de mediere au crescut un 39, 48%. Telecomunicațiile continuă să fie sectorul cu cele mai multe cazuri soluționate prin mediere (39, 5%); urmate de serviciile de bază de apă, electricitate și gaze 24, 9%), în care mai mult de jumătate din cazuri se referă la furnizarea de lumină; și transport 12, 3%)

În ceea ce privește hotărârile arbitrale emise la data de , a 15, 1 % i, din nou, sectorul telefoniei și internetului înregistrează cel mai mare număr (93, 61%), întrucât principalii operatori sunt aderați la sistemul de arbitraj. Mai jos, și de departe, sunt serviciile de transport (3, 19%), achiziția de produse (1, %) și servicii de energie electrică, gaz și apă (cel 1, 47% În ceea ce privește noile aderări la sistemul de arbitraj de consum, în perioada 419338 s-a alăturat Colegiului de Arbitraj de Consum al Cataloniei 97 unități, cifră care înseamnă o creștere a 40% față de anul precedent și care plasează numărul total de unități afiliate la 8. 826, cu o creștere de 1,2%. Arbitrajul consumatorilor continuă să fie un plus de calitate și încredere pe care multe companii îl oferă clienților lor, deoarece acestea garantează că orice dispută care poate apărea va fi rezolvată rapid și gratuit. Companii cu mai multe daune

Operatorii de telefonie și companiile de furnizare de bază sunt în fruntea listei companiilor cu cele mai multe reclamații din provincia Lleida: Orange Espagne, cu 132; Endesa, cu 118; și Vodafone, cu 93). Celelalte companii care au acumulat cele mai multe pretenții sunt Naturgy Iberia, Telefónica Móviles, Energia XXI Comercializadora, Edistribucion, Telefónica España și Vueling.

Aceste companii, care concentrează majoritatea revendicărilor, sunt companii care oferă servicii de bază sau de utilizare foarte răspândită și, prin urmare, au un volum foarte mare de clienți.

Întrebări încărcăm un %, mai ales în ceea ce privește sursa de alimentare
În ceea ce privește întrebările primite în județele Lleida, sa înregistrat o creștere a %, cu un total de 5. 770 consultații au participat. În acest sens, majoritatea interogărilor au fost legate de servicii de energie electrică, gaze și apă 24, 7%), si mai ales pentru alimentarea cu energie, astfel incat se afla pe primul loc in fata telecomunicatiilor și servicii de internet 19, 8%) și servicii generale pentru consumatori 19, 7% ), care include călătorii, spectacole, culturale și activități de agrement sau servicii imobiliare

În numărul total de solicitări primite în toată Catalonia, o scădere de , 92 %, cu 23. 441 s-a răspuns la întrebări.

Creștere în 97% în activitatea de inspectare ora, cu un total de 770 spectacole

În pofida scăderii ușoare a numărului de reclamații depuse la data de , performanțele de inspecție ale Agenției în demarcația a cunoscut o creștere în 118% față de anul precedent, cu un total de 770 spectacole. De remarcat că în 2020 activitatea de inspecție a fost redusă considerabil din cauza stării de alarmă, a închiderii multor unități și a restricțiilor de mobilitate. , care a împiedicat majoritatea inspecțiilor față în față.

Din totalul inspecțiilor efectuate pe 2021, 40, 83% au fost efectuate în cadrul unei campanii de control programate, atât pentru servicii, cât și pentru produse alimentare și nealimentare; el 24, 63% ca urmare a comunicărilor de la alte organe sau administrații; el 10, %% legate să caute produse nesigure; pe 6, 40% au fost motivate de reclamații din partea publicului și 3,1% de alerte de produse, atât proprii, cât și din diferitele rețele de alerte de produse (europene, naționale etc.) În ceea ce privește produsele retrase de pe piața din Catalonia anul trecut, acestea au fost în total . 218 articole care prezentau încălcări ale reglementărilor, iar majoritatea erau jucării (59, 8%) și produse concepute pentru prevenirea infecțiilor 31, 39%)). Dintre jucăriile îndepărtate se remarcă produsul „Slime”, produs pe bază de gelatină elastică care prezenta risc de intoxicație, iar care s-a retras de pe piață 93 . 441 unități

În cadrul acțiunilor de inspecție desfășurate de Agenție de la începutul pandemiei pentru controlul produselor destinate prevenirii contagiunii, în perioada 936 s-a retras de pe piață 59. 2020 . Mănuși de protecție personală

Un total de 10 dosare rezolvate cu sancțiune pentru suma globală de 24 euro) 966, acțiunile de inspecție și control al pieței ale Agenției Catalane de Consum în demarcația Lleida , au avut ca rezultat un total de 13 dosare rezolvate cu penalitate si cuantumul total al amenzilor 27. 376 euro.

Cele mai pedepsite infracțiuni sunt legate de nerespectarea cerințelor generale de consum ale unităților comerciale, precum punerea la dispoziție a oricui le solicită formulare oficiale de revendicare, anunțarea vizibilă a prețului integral al produselor sau a tarifelor în cazul serviciilor. sau livrarea dovezii de cumpărare. A fost sancționat și refuzul sau rezistența companiilor de a furniza date la inspecția consumatorilor; încălcarea drepturilor lingvistice și utilizarea practicilor comerciale neloiale, adică a unei conduite comerciale care induc în eroare sau confuză consumatorii.

Puteti consulta Balanta actiunilor 2020 in demarcatia Lleida in acest link: https://consum.gencat.cat/web/.content/ _ AGENȚIE / _ Statistici / Acțiuni_Consumate _ 2021 _ Lleida .pdf

Sursa: The 61% din revendicările consumatorilor din demarcația Lleida sunt soluționate prin mediere sau arbitraj