Ministrul Președinției, Laura Vilagrà Pons, a subliniat „forța transformatoare a lumii municipale din Catalonia” care în trecut a fost promovată de Mancomunitat de Catalunya și că fi posibil „mulțumită unei lumi municipale ambițioase, dinamice, nonconformiste, cu capacitatea de a gândi mare și la un ”. Vilagrà a subliniat importanța recuperării acestui spirit și a acționării cu „ curaj și curaj ” pentru a face abordări inovatoare, luând în considerare cooperarea cheie între entitățile municipale și supramunicipale. El a afirmat acest lucru în cadrul comemorării anilor 200 ai Consiliilor Provinciale Catalane care a avut loc în această după-amiază la Barcelona, ​​eveniment care a servit la celebrarea a două secole de municipalism. Ministrul Președinției a precizat că din dezbaterea asupra modelului teritorial și a modelului relației dintre administrație și cetățeni va trebui să iasă o nouă organizare teritorială, „Un model care se învârte în jurul vegueriasului, profitând de experiența din ultimii ani a consiliilor provinciale” .

Vilagrà, după ce a afirmat că „organizarea teritorială este un domeniu cheie pentru buna funcționare a țării, el a subliniat că anii 200 de municipalism trebuie înțeleși ca o oportunitate. „Guvernul pe care îl reprezint astăzi intenționează să transforme managementul din mai multe domenii și considerăm că este un moment bun pentru a analiza temeinic modelul teritorial și modelul de relație dintre administrație și cetățeni.”, a subliniat el. Care ar trebui să fie rolul organismelor locale, câte municipalități ar trebui să existe în Catalonia și cum trebuie abordată repopularea? ) Ministrul a reamintit că Guvernul și Departamentul Președinției răspund la multe dintre aceste îndoieli împreună cu municipalitățile și a indicat că Executivul catalan are încă aceste preocupări cu mai multe inițiative. Impulsul Consiliului Guvernelor Locale; prelungirea termenelor PUOSC 2022; sau Legea Guvernului Local, sunt câteva dintre acțiuni. „Suntem convinși că a sosit momentul să facem o regândire sinceră și cinstită, gândindu-ne la cetățeni” , a declarat acesta. În acest context, Vilagrà a subliniat importanța cooperării diferitelor administrații. „ Cu toții lucrați din greu pentru a ajunge peste tot cu o lipsă evidentă de resurse care vă îneacă și vă provoacă impotență. Este o preocupare comună. De la Guvernul Generalitati ne gasim acolo in fiecare zi, cum ar fi lipsa de investitii din partea statului spaniol in Catalonia. De aceea este necesar să se lucreze în continuare pentru consolidarea finanțării lumii locale”, a nituit .

. Sursa: Vilagrà face apel la municipalități să acționeze cu „curaj și curaj” pentru a realiza proiecte inovatoare precum Mancomunitat de Catalunya