#Spania – Ministrul în exercițiu al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației va organiza, de asemenea, o serie de apariții în Parlamentul European și diverse reuniuni la nivel înalt în care vor fi abordate chestiuni legate de Președinția spaniolă a Consiliului UE.

Consiliul pentru Agricultură și Pescuit Astăzi, Luis Planas prezidează Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene. În agricultură, miniștrii vor ține o dezbatere cu privire la directiva privind sănătatea solului și problemele agricole legate de comerț și viitorul zonelor rurale. Acest ultim punct va fi discutat în vederea Forumului la nivel înalt privind politica rurală intitulat „Shaping the future of rural areas”, care va avea loc la Sigüenza (Guadalajara) în perioada 27 – 29 septembrie.

Acest eveniment urmărește să analizeze progresul din fiecare stat membru în raport cu Pactul Rural lansat de Executivul comunitar în 2022. Acesta este un cadru de cooperare între autorități și agenți legați de mediul rural la nivel european, național, regional și local.

În domeniul pescuitului, agenda Consiliului de Miniștri include un schimb de opinii cu privire la consultările anuale dintre UE și Regatul Unit privind posibilitățile de pescuit pentru 2024, precum și cu Norvegia și statele de coastă.

În plus, președinția spaniolă va informa miniștrii cu privire la rezultatele Summitului Națiunilor Unite privind sistemele alimentare care a avut loc la Roma (Italia) în iulie anul trecut.

Înainte de începerea Consiliului, Luis Planas va avea o întâlnire cu comisarii pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, și cu comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius. Precum și cu reprezentanții cooperativelor și ai organizațiilor agricole comunitare.

Apariții în Parlamentul European Marți (18) și miercuri (19), ministrul se va prezenta în comisiile pentru agricultură și dezvoltare rurală și pescuit ale Parlamentului European pentru a prezenta prioritățile Președinției spaniole.

În prima dintre ele, ministrul va analiza starea piețelor agricole, legislația privind indicațiile geografice, directiva care modifică așa-numitele reglementări „mic dejun”, regulamentul privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare, regulile privind materialul vegetal. și reproducerea pădurilor, bunăstarea animalelor, oportunități în lumea rurală și noi tehnici genomice (NTG).

Această ultimă problemă a fost centrul recentei Întâlniri Informale pe care miniștrii au avut-o la Córdoba între 3 și 5 septembrie. Obiectivul este de a ajunge la o poziție comună pentru a începe negocierile cu Parlamentul European privind viitorul regulament NTG.

Luni după-amiază ministrul va prezida un eveniment de bun venit, la sediul Reprezentanței Permanente a Spaniei pe lângă Uniunea Europeană, cu ocazia semestrului spaniol al Consiliului UE.

În cadrul Comitetului pentru pescuit, Planas va reitera cele trei priorități majore în această chestiune la care lucrează Spania în timpul președinției Consiliului European: decarbonizarea flotei, consolidarea politicii comunitare în domeniul pescuitului (PCP) și îmbunătățirea aportului. procedura.de decizii privind capturile totale admisibile (TAC).

Primul punct a fost abordat la reuniunea informală a miniștrilor desfășurată la Vigo în iulie anul trecut. Pe 28 și 29 septembrie, directorii generali ai pescuitului din UE vor ține o întâlnire la Malaga, în care vor aborda Politica comună în domeniul pescuitului (PCP) din punctul de vedere al securității alimentare.

Marți, ministrul va participa, de asemenea, la o întâlnire cu membrii Asociației Organizației Producătorilor de Pescuit din Cantabria (OPPs Cantábrico), care au organizat o expoziție în cadrul Președinției spaniole în care prezintă munca pe care o desfășoară. În prezent, în Spania sunt recunoscute 37 de organizații de producători, dintre care 5 sunt transnaționale, 5 naționale și 27 regionale. Spania ocupă locul doi în UE, după Italia.

Întâlnire cu comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară Ministrul își va închide agenda joi la Bruxelles, cu o întâlnire cu comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, cu care va discuta dosarele referitoare la Președinția Uniunii și la sectorul agroalimentar spaniol.

Spania a clasificat drept dosare prioritare pe parcursul acestui semestru legislația privind legumele produse cu NTG, reglementările privind bunăstarea animalelor și regulamentul propus privind indicațiile geografice.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, prezidează Consiliul Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene.

Mai multe informatii Site-ul web al președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene Consiliul în formarea sa de Agricultură și Pescuit Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas începe o săptămână intensă de activități la Bruxelles în fața instituțiilor comunitare