Ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, José Manuel Albares, a reiterat angajamentul Spaniei pentru un răspuns solidari și multilateral la pandemie și la obiectivele de vaccinare a populației mondiale, la întâlnirea convocată de secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru a analiza Planul de prioritate. Acțiune globală pentru combaterea COVID-.

Spania a fost capabilă să combine un procent ridicat de vaccinare a propriei populații cu fiind și unul dintre principalii donatori de vaccinuri. 90 % din donațiile spaniole au fost făcute prin mecanismul COVAX, astfel încât suntem al cincilea contributor al său cu mai mult de 50 milioane de doze trimise.

Spania este, de asemenea, al doilea cel mai mare donator de vaccinuri din America Latină și are de asemenea, distribuite în Africa Subsahariană, Vecinătatea de Sud și Asia. În aceeași direcție, accesul la vaccinare a fost facilitat în contexte umanitare, așa cum a fost cazul recentă operațiune în favoarea refugiaților afgani din Iran. Ministrul Albareș a menționat că „nu este necesar doar creșterea distribuției de vaccinuri, ci și consolidarea sistemelor naționale de sănătate.”

) Spania își oferă experiența Ministrul Afacerilor Externe a oferit conducerea Spaniei în coordonarea răspunsului donatorilor împotriva COVID- 19 în două linii de acțiune, lupta împotriva dezinformării și sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătății și în două regiuni geografice: America Latină și Caraibe și Sahel. Acestea sunt două regiuni prioritare pentru cooperarea spaniolă în care are o experiență anterioară semnificativă, o desfășurare instituțională extinsă și în care lucrează în strânsă coordonare cu Team Europe, precum și cu omologii locali urmând principiul însușirii. Pentru a lucra în aceste două domenii, Spania va avea și programul de sănătate globală COVID-, lansat recent de Agenția Spaniolă pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. (AECID) în 33 țări prioritare.

José Manuel Albares a subliniat în cele din urmă necesitatea unei reforme a sistemului global de guvernare a sănătății, întărind și conducerea Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea viitoarelor pandemii.

La această întâlnire au participat miniștrii de externe din Germania, Arabia Saudită, Canada, Columbia, Coreea, Franța, Indonezia, Italia, Japonia, Senegal, comisarul pentru asociații internaționale al Comisiei Europene, precum și reprezentanți ai Uniunii Africane și ai Ministerele Afacerilor Externe din Australia, India, Regatul Unit și Africa de Sud.

Această întâlnire, a doua la nivel de miniștri, este determinată pana atunci trebuie să depună un efort global, comun și coordonat pentru a face față în mod eficient pandemiei.

Discuțiile au fost articulate în jurul lacunelor identificate anterior grupate în cele șase priorități. linii de acțiune care compun Planul de acțiune global: creșterea vaccinării, consolidarea rezilienței lanțului de aprovizionare, furnizarea de informații corecte și veridice cu privire la vaccinuri, sprijin pentru siguranța și formarea lucrătorilor din domeniul sănătății, alte acțiuni terapeutice non-vaccinale și, consolidarea arhitectura globală a sănătății.

Sursa: Guvernul Spaniei – Albares subliniază angajamentul Spaniei față de obiectivele globale de vaccinare