#Spania – Toledo a fost orașul ales de Președinția spaniolă a Consiliului pentru a găzdui miniștrii Apărării, unde a fost reiterat sprijinul pentru Ucraina și a fost abordată situația îngrijorătoare din Sahel și Africa.

Ministrul Robles și-a exprimat condoleanțe Franței pentru soldații care au murit în Irak în ultimele zile și a raportat că „trupele spaniole sunt bine” după ce a vorbit cu șeful contingentului.

În conferința de presă comună cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, ministrul și-a exprimat încă o dată solidaritatea „totală și absolută” în fața amenințărilor și insultelor din partea autorităților de la Kremlin, considerând că „sunt insulte. „la valorile și principiile democratice împărtășite de toți europenii”.

Ambii lideri au recunoscut „îngrijorarea” cu privire la ultimele evenimente din Gabon, unde un grup de militari a dat o lovitură de stat împotriva președintelui, Ali Bongo.

Datorită dimensiunii provocărilor care afectează Europa, discuția dintre miniștri a atins un grad de profunzime și claritate fără precedent în reuniunile ministeriale anterioare. Iar situația din Africa și Sahel a fost un subiect deosebit de central al discuției de astăzi de la Toledo.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, miniștrii apărării din UE au decis să mențină angajamentul ferm față de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), respectând principiul soluțiilor africane pentru problemele africane.

Reuniunea Ministerială a ApărăriiEste simbolic faptul că această întâlnire are loc la Toledo, deoarece Academia sa de Infanterie antrenează 80% din cei peste 3.000 de soldați ucraineni care vor fi instruit în Spania până la sfârșitul anului, în cadrul Misiunii de Asistență Militară în Ucraina. (EUMAM Ucraina).

Acest lucru a fost amintit de ministrul Robles la cina de bun venit pentru delegații care a avut loc în seara zilei de marți, 29, după ce șefii de delegație au efectuat o vizită culturală în centrul orașului Toledo, care a inclus un concert în Catedrală. Miniștrii apărării și-au încheiat astfel prima zi de muncă în Spania, care începuse în aceeași zi, la Madrid, cu întâlnirea Consiliului de Administrație al Centrului de Sateliți al Uniunii Europene de la Baza Aeriană Torrejón.

Instalațiile vechii Fabrici de Arme, astăzi campusul Universității din Castilla-La Mancha, au găzduit sesiunile de lucru ale reuniunii ministeriale. În prima dintre ele, dedicată Ucrainei, miniștrii au primit prin videoconferință informații actualizate cu privire la situația de pe teren de la ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, și au trecut în revistă progresul în diferitele inițiative de sprijinire a Ucrainei aflate în derulare. în cadrul Uniunii Europene.

Spania și-a reiterat angajamentul față de asistența medicală, atât prin primirea de noi răniți și amputați care urmează să fie tratați în spitalele noastre militare, cât și prin trimiterea de materiale chirurgicale și medicale pentru a sprijini Spitalul de campanie dislocabil ROLE 2+ recent donat. Ministrul Robles a anunțat, de asemenea, că Spania are în vedere să contribuie, în colaborare cu alți parteneri, la viitoarea capacitate de apărare cibernetică a Ucrainei și a fost deosebit de mulțumit de rezultatele în pregătirea soldaților ucraineni din Misiunea de Asistență Militară, care a depășit deja cu mult așteptări.

A doua sesiune de lucru, care a tratat repercusiunile globale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a inclus participarea secretarului general adjunct al Națiunilor Unite pentru operațiuni de pace și a secretarului general adjunct al NATO pentru politica și planificarea de apărare. Miniștrii au evaluat posibilele garanții de securitate pe care Uniunea Europeană le poate oferi Ucrainei pe termen lung, pentru a descuraja noi agresiuni rusești în viitor.

Robles a fost convins că a sosit momentul ca industria europeană de apărare să aibă un rol mai mare pentru a susține sprijinul pentru Ucraina pe termen lung. „Trebuie să ne asigurăm că pachetele financiare importante pe care le aprobăm nu numai că ajută Ucraina, ci contribuie și la crearea de locuri de muncă prin stimularea industriei europene de apărare”.

În acest sens, ministrul a indicat că inițiativele în derulare avansează deja cu viteză de croazieră, dar vor trebui să fie sustenabile în timp și să nu fie dăunătoare acțiunilor Uniunii Europene în alte zone geografice învecinate.

„Războiul din Ucraina încadrează, din păcate, momentul pe care îl trăim în Europa, dar este și un moment îngrijorător din cauza situației dificile care există în direcția noastră de sud, în Africa și Sahel”, a spus Robles, amintind de vocația de 360 ​​de grade. a Fondului european de sprijinire a păcii, instrument financiar pe care cei 27 intenționează să-l sporească foarte substanțial.

Tocmai, la prânzul de lucru de după cea de-a doua sesiune a fost abordată situația securității din Africa, mai ales după evenimentele din Niger, și cele mai recente din Gabon, precum și viitorul misiunilor militare ale Uniunii Europene în acea regiune și Balcani.

Ministrul Apărării a reiterat poziția fermă și binecunoscută a Spaniei: „În ciuda dificultăților tot mai mari, trebuie să perseverăm în eforturile noastre, demonstrând angajamentul european față de securitatea regiunii, ascultând africanii să-și cunoască nevoile reale și să nu părăsim lacune care pot fi exploatate de actorii ostili.

În cele din urmă, miniștrii au trecut în revistă pe scurt progresele înregistrate în implementarea Busolei strategice, în special în ceea ce privește dezvoltarea Capacității de reacție rapidă a Uniunii.

Evenimente recente precum evacuările cetățenilor europeni din zonele aflate în criză au reiterat necesitatea de a avea această capacitate, la care Spania va contribui prin organizarea primului său exercițiu real pe teritoriul nostru în octombrie anul viitor.

După conferința de presă, ministrul s-a deplasat la Palatul Congresului din Toledo pentru a inaugura, alături de ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, seminarul „Implementarea Busolei Strategice: provocări și oportunități”, o altă activitate programată în marjă. de întâlniri informale.

Activitățile programate la Toledo cu ocazia președinției spaniole prin rotație a Consiliului Uniunii Europene vor continua joi cu întâlnirea informală a miniștrilor de externe.

Întâlniri bilaterale la margineDe-a lungul zilei, Margarita Robles a avut ocazia să aibă și întâlniri bilaterale cu secretarul general adjunct al Națiunilor Unite pentru operațiuni de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, și cu ministrul român al apărării, Ángel Tilvar.

În întâlnirea cu Lacroix, ministrul a evidențiat contribuția valoroasă a forțelor armate spaniole la obiectivele Națiunilor Unite, nu numai datorită angajamentului nostru ferm față de misiunile din Liban și Columbia, ci și prin alte tipuri de contribuții precum Curs online, în limba spaniolă, pentru formarea unui consilier de gen în operațiuni, care are peste 3.300 de studenți înregistrați din 23 de țări.

Robles a mulțumit Națiunilor Unite pentru sprijinul acordat șefului misiunii și comandantului forței, generalul-maior spaniol Aroldo Lázaro, în abordarea situației politice, economice și umanitare complexe din regiune, precum și prelungirea cu al treilea an. a mandatului său de șef al Misiunii.

„Astăzi, continuitatea mandatului UNIFIL va fi votată la Națiunile Unite. Suntem ferm hotărâți ca misiunea să continue”, a spus Robles.

În întâlnirea cu ministrul român al apărării au fost trecute în revistă obiectivele Președinției spaniole a Uniunii Europene în domeniul securității și apărării, misiunilor în Africa și contribuția Spaniei la securitatea flancului estic al NATO și Marea Neagră. Ministrul a reiterat sprijinul țării noastre pentru eforturile Uniunii Europene în Sahel și disponibilitatea de a continua participarea la misiunile din Africa atâta timp cât acestea vor continua.

Ministrul în exercițiu al Apărării a mulțumit în mod special pentru contribuția României la misiunea EUTM în Republica Centrafricană și l-a informat pe ministrul Tilvar că Spania este hotărâtă să își continue prezența militară în România în cadrul dispozitivului pe care NATO îl menține pe flancul estic, adaptându-l conform la nevoi.

Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, participă la reuniunea informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană desfășurată la Toledo.

Mai multe informatii Galerie foto pe Flickr a Ministerului Apărării Robles supraveghează facilitățile reuniunii informale a miniștrilor apărării și afacerilor externe ai UE de la Toledo (25/08/23) Etichete: Ucraina Ajută Ucraina Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Miniștrii apărării din UE își reiterează sprijinul ferm pentru Ucraina și își exprimă îngrijorarea cu privire la situația din Africa