#Madrid –

Comunitatea Madrid a clarificat cauza a 88% din incendiile forestiere înregistrate în regiune în ultimul an. Acest lucru a fost anunțat astăzi de ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, în timpul unei vizite la un exercițiu al Brigăziilor Speciale de Pompieri Forestieri (BEIF) în Cabanillas de la Sierra. Acest municipiu din Sierra Norte de Madrid a suferit una pe 24 iulie, care a afectat o suprafață de 2,6 hectare.

Raportul BEIF aferent anului 2022 reflectă un total de 321 de incendii, cu 3,31% mai puțin decât anul precedent, când s-au produs 332. Raportul evidențiază că, pentru prima dată din 2015, numărul a scăzut sub o sută dintre cele preconizate (94) , 29%. De asemenea, presupușii autori au fost identificați în 71 de dosare, 22,1% din dosare și au fost deschise 25 de urmăriri penale.

Potrivit acelorași date, mâna omului se află în urmă cu 96%, 29% provenind din neglijență sau imprudență, precum arderea gunoiului, folosirea greșită a utilajelor agricole sau probleme în rețeaua electrică de distribuție. Din restul, 22% se datorează accidentelor rutiere, iar în 12% din cazuri cauza este necunoscută. Aproximativ 4% se datorează fenomenelor naturale precum fulgerul.

Mai mult, incendiul cu cea mai mare suprafață arsă din regiune a avut loc pe 5 iulie, în timpul celui de-al doilea val de caniculă din această vară, în municipiul Aranjuez, care a afectat 263 de hectare, dintre care practic toate erau pădure. Pe 12 iulie s-a produs al doilea ca mărime, în Collado Mediano, cu 78,5 hectare avariate, dintre care 44,6 au fost vegetație împădurită.

În Cabanillas de la Sierra, Novillo a văzut direct cum procedează CAF în anchetă, un proces de o importanță vitală, deoarece „cunoașterea cauzelor care provoacă incendiile și implementarea politicilor de prevenire este cea mai bună modalitate de a acționa împotriva acestora”, a subliniat el. . Mai mult, el a subliniat că „aceste incidente reprezintă una dintre marile amenințări la adresa mediului și a siguranței proprietăților și oamenilor. De aceea, aflarea este o prioritate pentru Executivul regional.”

Nou acord între Comunitate și Procuratura Generală a Statului

În prezent, noul acord este în curs de procesare între Comunitatea Madrid, prin Ministerul Mediului, Agriculturii și Internelor, și Procuratura Generală a Statului pentru crearea unei Unități atașate de Agenți Silvici și de Mediu în cadrul Parchetului. Coordonator planificare. În acest cadru de acțiune, ambele instituții vor colabora în comun prin stabilirea de inițiative și activități menite să promoveze coordonarea acțiunilor indicate.

Cauzarea incendiilor forestiere din neglijență, imprudență sau intenționat este clasificată în Codul Penal. CAF este însărcinat cu urmărirea penală a infracțiunilor și infracțiunilor de mediu din regiune. În acest scop, atât reglementările regionale, cât și cele de stat le acordă statutul de Agenți ai Autorității, Poliției Administrative Speciale și Poliției Judiciare Generice.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a clarificat cauza a 88% din incendiile forestiere înregistrate în regiune în 2022