Departamentul Vicepreședinție și Politici Digitale și Teritoriu a atribuit, pentru o sumă de 6,4 MEUR, devierea serviciilor afectate în cadrul conexiunii liniilor Llobregat – Anoia și Vallès de Ferrocarrils. Generalitati (FGC), din Barcelona. Aceste lucrări sunt preconizate să înceapă în luna iunie și vor dura 206 luni

Aceste lucrări constau în devierea serviciilor – apă rețea, salubritate, telefon, cablu, gaz sau electricitate – care sunt afectate de execuția lucrărilor planificate de extindere a liniei din Plaça Espanya până la conectarea cu linia Vallès a FGC, la stația Gràcia. Această lucrare va presupune construirea a 4 noi kilometri de tunel și trei noi stații, precum și remodelarea gării Plaça Espanya.

Înlocuirile serviciului acoperă trei zone: Gran Via de les Corts Catalanes între Carrer de Llançà și Carrer de Vilamarí, unde va fi forat puțul tunelului pentru forarea tunelului; viitoarea stație a Spitalului Clínic; și noua stație Gràcia.

Mai multă acoperire cu transportul public

Prelungirea liniei Llobregat-Anoia va îmbunătăți și extinde acoperirea cu transportul public în Nova Esquerra de l’Eixample, într-o zonă dens populată care are și câteva facilități importante (cum ar fi Spitalul Clinic sau Escola Industrial). De asemenea, va favoriza conectivitatea feroviară a cartierului Gràcia și va crește intermodalitatea, deoarece noile stații vor facilita schimbul cu L5, tramvaiul – care se termină acum în Plaça Francesc Macià fără conexiune feroviară – și alte linii FGC.

Această acțiune va conecta liniile Llobregat-Anoia și Barcelona-Vallès, iar utilizatorii liniei FGC Llobregat-Anoia vor avea acces mai direct la centrul orașului, când acum trebuie să facă transfer cu metroul (L1 sau L3) . Proiectul își propune să crească utilizatorii transportului public și să reducă utilizarea vehiculelor private și astfel să contribuie la decarbonizarea mobilității.

Cu o investiție totală estimată la . MEUR, prelungirea acestei linii va consta dintr-un tunel ce va fi executat cu ajutorul tunelarei. Lucrarea cuprinde patru statii adaptate pentru persoane cu mobilitate redusa, dintre care trei vor fi nou construite:

Spitalul Clínic, pe strada d’ Urgell, între Rosselló și Còrsega, care va permite schimbul cu L5 a metroului Francesc Macià, în Carrer d’Urgell între Buenos Aires și Plaça F. Macià, care va facilita schimbul cu Trambaix Gràcia, în Travessera de Gràcia, între Balmes și Via Augusta, care va face legătura cu FGC Linia Barcelona-Vallès Plaça Espanya, care va presupune remodelarea holului stației FGC existente și schimbul cu metroul L1 și L3. A fost promovat proiectul de constructie corespunzator lucrarilor civile a tunelului si statiilor si intocmirea proiectelor de arhitectura si instalatii. Lucrările civile sunt de așteptat să fie licitate în această toamnă și ar putea începe în vara lui 2023. În paralel se va întocmi proiectul și se vor programa lucrările de arhitectură ale stațiilor și dotărilor.

Sursa: Lucrările de deviere a serviciilor de la legătura liniilor Vallès și Llobregat-Anoia ale FGC vor începe în luna iunie