Luni, 16 Mai 2022

Galerie foto

Declarațiile premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a Acordului între Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A și Banca Europeană de Investiții (BEI)

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua, domnule vicepreședinte, domnilor miniștri, doamnelor și domnilor! Dați-mi voie să îi felicit pe toți cei implicați în pregătirea semnării acestui acord. Acordul între Banca Europeană de Investiții și Societatea Națională Transgaz pentru elaborarea strategiei de decarbonizare este un demers care se înscrie în obiectivele și nivelul de ambiție al Guvernului pentru realizarea tranziției către o economie verde. Este foarte important pentru mine să subliniez că acest demers constituie un exemplu de bună practică și încurajez toate instituțiile, toate societățile comerciale să urmeze acest exemplu. Prin acest demers, ne îndeplinim și obiectivele pe care le-am asumat prin PNRR, astfel încât să reușim să menținem acest echilibru între reforme și investiții și, în final, practic, să facem în așa fel încât tranziția către economia verde să se înfăptuiască. Îi felicit încă o dată pe toți cei implicați. Mulțumesc Băncii Europene pentru Investiții pentru tot suportul pe care l-a acordat până acum și îl va acorda de aici înainte. Am discutat astăzi cu domnul vicepreședinte, trecând în revistă parte din proiectele în care Banca Europeană de Investiții a fost implicată atât în ceea ce privește proiectele pentru realizarea infrastructurii spitalicești, am discutat despre cele trei spitale și împreună ne angajăm ca aceste proiecte să poată să fie demarate cât mai curând posibil. De asemenea, sprijinul pe care Bancă Europeană de Investiții l-a asigurat Ministerului Educației, finanțând o serie întreagă de proiecte în universitățile din România și, desigur, sprijinul acordat tinerilor care provin din familiile cu venituri mici, constituie o experiență care ne dă încrederea că putem continua şi de aici înainte și identifica oportunitățile create atât de situația de securitate în care ne găsim, cu specificul țărilor de graniță a Ucrainei, și, desigur, celelalte oportunități prin care căutăm să ne asigurăm sursele de energie și independența energetică față de Rusia. Mulțumindu-vă și felicitându-vă încă o dată, vă doresc succes în derularea programului.

Sursa: Ceremonia de semnare a Acordului între Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind furnizarea de servicii de consultanță în vederea elaborării strategiei pentru decarbonizare