Secretarul pentru Politică Lingvistică, Francesc Xavier Vila, participă astăzi, 16 în luna mai, la prezentarea Pactului Național pentru Limba care va avea loc la Vilanova i la Geltrú, în Auditoriul Napoli, la 206. Scopul acestei prezentări va fi de a reflecta asupra situației catalane și de a face propuneri de îmbunătățire care să fie încorporate în Pact. La eveniment va participa și primarul orașului Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau.

La eveniment au fost invitate și persoane din diverse domenii pentru a-și aduce contribuțiile (economie, administrație, ospitalitate). , cultura …) și cetățenia în general. În acest sens, vă rugăm să confirmați prezența pe acest site .

„Societatea evoluează foarte rapid și trebuie să reevaluăm rolul pe care îl are ocupă limba în contextul nostru actual pentru a pune bazele rolului pe care îl va juca în viitor”, a explicat în mai multe rânduri secretarul pentru Politică Limbă. Intenția acestor evenimente este de a prezenta raportul experților care a dat aprobarea Pactului, iar apoi de a discuta despre starea catalană cu locuitorii din zonă.

După cum a explicat de către ministrul Culturii, Natàlia Garriga, la primul eveniment de acest fel, care a avut loc în februarie la Vic, „voi sunteți cei care cunoașteți cel mai bine dinamica mediului dumneavoastră și sunteți „cei dintre voi care lucrați pe stradă”. cu publicul în fiecare zi, așa că vă vom fi recunoscători pentru toată colaborarea dumneavoastră în răspândirea acestei dezbateri constructive asupra limbii în spațiile dumneavoastră.” În sfârșit, propunerile rezultate în urma acestor dezbateri publice pot fi postate pe site-ul pacteperlallengua.gencat.cat

Procesul participativ al Pactului Naţional pentru Limba Limbă nu se opreşte

Din februarie până în iulie, procesul participativ se bazează pe sesiuni de prezentare teritorială care au loc în locuri precum Badalona, ​​​​Barcelona, ​​​​Cornellà de Llobregat, Girona , L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa și Vilafranca del Penedès.

Astfel, în cursul acestor luni, Secretariatul de Politica lingvistică și Comisia tehnică de politică lingvistică organizează, împreună cu instituții precum Consorțiul pentru Normalizare Lingvistică și entități din diverse sectoare, activități pentru a expune provocările catalane, a reflecta asupra situației limbii și a colecta sugestii de îmbunătățire. În plus, toată lumea va putea colabora prin intermediul site-ului pacteperlallengua.gencat.cat . Este de așteptat ca în toamna acestui an să se ajungă la un acord în cadrul grupului de lucru pentru Pactul Național pentru Limbă. Acest proces ar trebui să ducă la semnarea în decembrie a unui document care va sta la baza viitorului plan multianual de politică lingvistică

Un cadru de sociolingvistică egalitară pentru catalana limba

În luna februarie a anului trecut, raportul academic
privind situația limbii a fost prezentat de șapte cadre universitare din diferite universități catalane și Institut d’Estudis catalani. Echipa care a pregătit raportul a fost coordonată de Isidor Marí și Miquel Àngel Pradilla, membri ai Institut d’Estudis Catalans. Ceilalți membri care au participat au fost Avel·lí Flors-Mas și Eva Pons de la Universitatea din Barcelona, ​​​​Maria Corominas de la Universitatea Autonomă din Barcelona, ​​​​Natxo Sorolla de la Universitatea Rovira i Virgili și Maite Melero de la Barcelona. Centrul de Supercomputing și Universitatea Pompeu Fabra.

Studiul răspunde ordinului derivat dintr-o rezoluție a Parlamentului Cataloniei care în septembrie din a îndemnat Guvernul să promoveze un pact național pentru limba catalană și să solicite cercetări universitare pentru a face un diagnostic privind cunoașterea și utilizările limbii catalane în diverse domenii sociale, cum ar fi educația, universitatea,

Documentul prezentat oferă o evaluare obiectivă a situației sociolingvistice și juridice a limbii catalane, centrată în Catalonia, în cadrul contextului multilingv al societății noastre și în legătură cu factorii interni și externi care influențează evoluția acesteia. Textul stă la baza dezbaterii parlamentare și publice privind dificultățile actuale ale limbii catalane și modalitățile ideale de depășire a acestora. În plus, include o serie de acțiuni posibile, de la diferite niveluri și în diverse domenii, în principal din inițiativele adoptate de instituțiile și societatea din Catalonia, dar cu posibilitatea de a influența toate aspectele mai largi care condiționează viitorul și egalitatea noastră. comunitatea lingvistică.

Raportul prezintă date privind situația catalanului în diferite domenii de importanță deosebită pentru accesul la cunoașterea și utilizarea limbilor oficiale, cum ar fi educația, piața, comunicarea, cultura și timpul liber. , în care nivelul de prezență a limbii catalane este inegal

Obiectivele Pactul Național pentru Limbă

Obiectivele Pactului Național pentru Limbă sunt creșterea nivelurilor de cunoaștere colectivă a limbii; să fie cât mai ușor de utilizat în toate sectoarele, acordând o atenție deosebită zonelor cele mai relevante în care are cea mai mică prezență, precum și promovând adoptarea catalanei în rândul persoanelor care nu o au ca limbă de pornire. Pentru a realiza acest lucru, se pleacă de la diagnosticarea situației actuale a limbii catalane și de la dezbaterea și acordul care trebuie să permită proiectarea și realizarea unei politici lingvistice mai transversale, mai participative și consensuale cu forțele politice, organizațiile, entitățile și, in general, cu intreaga populatie.

Sursa: Vilanova i la Geltrú găzduiește astăzi evenimentul Pactului Național pentru Limba privind viitorul catalanului