Ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis, și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la proiectul Legii organice a sistemului universitar (LOSU) și a spus că „avem nevoie de mai multă recunoaștere a sistemului universitar catalan, a diferențierii acestuia și de mai multe măsuri de flexibilitate pentru a putea continua să ne dezvoltăm propriul sistem” . După întâlnirea pe care a avut-o astăzi la Barcelona cu ministrul basc al educației, Jokin Bildarratz, ministrul Geis a reiterat angajamentul guvernului catalan de a proteja sistemul universitar din Catalonia împotriva unor aspecte ale Legii organice a sistemului universitar (LOSU) care ar putea subminează autonomia universitară și deplinele puteri ale Guvernului în materie de management al învățământului superior.

La rândul său, ministrul basc al Educației a subliniat disponibilitatea de a lucra în proiecte comune cu Departamentul de Cercetare și universități și, referitor la anteproiectul LOSU, a spus că împărtășește unele dintre preocupările guvernului catalan în acest domeniu și a recunoscut că „în unele privințe, această lege nu oferă soluții, dar chiar ne împiedică activitatea. , în special în ceea ce privește relația dintre universități și companii ”

Întâlnirea de astăzi cu executivul basc face parte din spațiu de colaborare care s-a deschis în ianuarie anul trecut, cu o primă vizită instituțională efectuată de ministru în Țara Bascilor. Întâlnirea de astăzi a servit pentru a explora în continuare căi de înțelegere și pentru a crea complicitate în politicile universitare și de cercetare între guvernele respective.

În ceea ce privește proiectul LOSU aprobat ieri la Madrid, ministrul a spus că „ne vom asigura ca în procedura parlamentară să îmbunătățească aspectele textului de care ne preocupă acum” și s-a referit, în mod concret, la faptul că în domeniul economic statul ridică din nou nevoi. printr-un proiect de lege fără a asigura finanțarea necesară implementării acestuia. Geis a apărat și modul de angajare a profesorilor din universitățile catalane, un model flexibil care se adaptează perfect mediului universitar. „Proiectul de lege continuă să vorbească de o majoritate a funcționarilor publici fără a se ține cont de egalitatea deplină cu personalul didactic permanent” a adăugat ministrul.

În sfârșit, ministrul a cerut apărarea propriilor competențe în materie de politică universitară, cum ar fi respectarea independenței Agenției pentru Calitatea Sistemului Universitar din Catalonia (AQU Catalunya) și a competențelor sale. Proba de admitere la universitate

În înfățișarea sa în fața ministrului Geis s-a referit și la viitorul model al UAP-urilor propus de către Guvernul spaniol și, în acest sens, a regretat că până în prezent nici un proiect nu a ajuns încă la Departament cu privire la viitorul model care urmează să fie implementat 2024. Geis a reamintit că organizarea UAP-urilor este responsabilitatea universităților și a criticat dorința de standardizare a testelor UAP, așa cum a avansat cu câteva zile în urmă de ministrul Educației, Pilar Alegría. Competența de a organiza UAP și de a elabora examenele aparține Comisiei de Coordonare a Testelor, care se integrează în Consiliul Interuniversitar al Cataloniei, repartizată la Departamentul de Cercetare și Universitate

. Sursa: Ministrul Geis despre LOSU: „Avem nevoie de mai multă recunoaștere a sistemului universitar catalan și de mai multă flexibilitate”