Lună de lună, spitalele din Castilla la Mancha sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie în cele mai variate domenii, pentru a oferi cele mai bune servicii medicale populaţiei din zonă. Serviciul de Hematologie al Spitalului Universitar din Guadalajara a început să practice recent o nouă tehnică de autotransplant de celule stem, recoltate direct din sângele pacientului, din vasele sangvine ce fac parte din sistemul circulatoriu periferic.

Acest tratament se aplică în cazul pacienţilor ce suferă de anumite boli imunologice sau tumorale, precum leucemia, şi are avantaje evidente faţă de vechile transplanturi de măduvă osoasă.

Totodată, Spitalul General la Mancha Centro din Alcazar de San Juan a devenit unul dintre cele mai renumite din Spania în urma operaţiilor laparoscopice cu incizie unică realizate aici. Medicii spitalului spun că nu numai că practică cel mai nou şi mai neinvaziv tip de chirurgie, dar aici se şi formează specialişti proveniţi din alte centre spitaliceşti. Sute de pacienţi au fost supuşi în ultimele luni unor operaţii laparoscopice cu incizie unică, ce presupun o singură tăietură, de cel mult 2,5 cm, prin care se introduce în corpul pacientului atât camera video cu care se supraveghează intervenţia, cât şi întreg materialul medical necesar.