În data de 6 septembrie, grădiniţele publice din Castilla la Mancha şi-au deschis porţile pentru micuţii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. În raport cu anul precedent, pentru cursul 2010-2011, Guvernul Regional a ofertat aproape 3.000 de locuri în plus în centrele infantile („Centros de atencion a la infancia”). De asemenea, a crescut şi numărul grădiniţelor. De la 434 de centre cu care se începuse cursul şcolar 2009-2010, anul acesta se lucrează în 476 de grădiniţe.

Deşi se mândreşte a fi pe loc fruntaş pe lista Comunităţilor Autonome cu cel mai mare număr de locuri disponibile în raport cu numărul copiilor mai mici de 3 ani şcolarizaţi, cele 27.565 de locuri ofertate sunt însă insuficiente. Competiţia pentru a ocupa un loc într-un astfel de centru începe în luna aprilie a fiecărui an, când părinţii solicitanţi sunt nevoiţi să întocmească un întreg dosar cu acte din care să reiasă situaţia personală a familiilor.

În continuare, fiecare dosar este evaluat şi primeşte un anumit punctaj în funcţie de criterii precum: existenţa altor fraţi şcolarizaţi în centru, angajarea unuia sau a ambilor părinţi, situaţia socio-economică a fiecărei familii. Pentru că aceste centre infantile au drept obiectiv o mai bună adaptare a vieţii familiale la cea profesională, prioritate au copiii ai căror părinţi lucrează cu normă întreagă, dar care au venituri mici. În ciuda faptului că este vorba despre grădiniţe publice, rareori se întâmplă ca şcolarizarea micuţilor să fie gratuită. În funcţie de veniturile familiei, se fixează o sumă ce va fi plătită lunar.