Decretul emis de guvernul spaniol pentru reformarea pieţei muncii a fost validat deja de Congresul Deputaţilor şi a trecut în faza de proiect de lege după ce a primit voturile Partidului Socialist, aflat la guvernare. Proiectul a fost criticat însă de toate celelate forţe politice.

Reforma propusă de guvern prevede, printre altele, reducerea perioadei de plată a angajaţilor concediaţi de la 45 de zile la 33 de zile, reducerea zilei de muncă dacă firma se confruntă cu dificultăţi şi limitarea contractelor temporare la o durată de maxim doi ani.

Partidul Popular, principalul partid de opoziţie, s-a abţinut, deoarece aşa cum anunţase, doreşte să prezinte amendamente. Asta înseamnă că actualul text al legii, propuse şi adoptate de guvern, va fi dezbătut serios şi profund pentru ca în final să fie transformat.

La rândul său, şi partidul catalan Convergenţă şi Uniune s-a abţinut de la vot, deoarece decretul este insuficient şi trebuie îmbunătăţit. Partidele de stanga si nationalist-regionale au votat impotriva decretului. Reforma pieţei muncii este considerată de guvern o ocazie pentru a încheia peste 2 milioane de noi contracte de muncă pe durată nedeterminată, iar costurile sale se ridică la 740 de milioane de euro.