#Spania – Moncloa, Madrid

Acest lucru reiese clar din al III-lea Raport privind execuția planului de redresare prezentat joi de prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, și de ministrul finanțelor și funcției publice, Mª Jesús Montero, după ce au fost luate în considerare de Comisia Interministerială pentru Planul de Redresare.

Prim-vicepreședintele a subliniat că „datele de execuție sunt clare: fondurile europene ajung în economia reală și au deja un impact pozitiv, promovând investițiile productive, angajarea de calitate și modernizarea tehnologică”, doar așa se poate înțelege că Spania a înlănțuit o creștere puternică a PIB-ului de 5,5% în ultimii doi ani, cu niveluri record de ocupare a forței de muncă, cu peste 20 de milioane de oameni angajați și 23,5 milioane de activi, mai puțin de 3 milioane de șomeri și minime istorice ale angajării temporare și ale șomajului în rândul tinerilor.

Ministrul Finanțelor și Funcției Publice, la rândul său, a evidențiat „politica de co-guvernare, dialog și participare pe care o apărăm și o promovăm din partea Guvernului Spaniei”. O strategie care „este cea mai eficientă pentru transferul acestor resurse către țesutul productiv și societate”. „Datele susțin încă o dată eforturile Guvernului și ale restului administrațiilor publice de a valorifica la maximum aceste resurse extraordinare”, a indicat el.

Până în prezent, Spania a primit 31.000 de milioane de euro din fonduri europene pentru îndeplinirea a 92 de etape și obiective avizate de Comisia Europeană. Guvernul speră ca în zilele următoare Comisia Europeană să evalueze pozitiv cererea pentru a treia plată de 6.000 de milioane de euro. Cu aceasta, îndeplinirea a 121 de etape și obiective ar fi fost validată de când planul a fost lansat în iulie 2021.

Acest ritm puternic de executare a jaloanelor și obiectivelor corespunde concentrării semnificative a transferurilor europene și a principalelor investiții și reforme în perioada 2021-2023, pentru a genera un șoc pozitiv în economie, generând un puternic impact contraciclic și promovând reindustrializarea țara într-o cheie verde și digitală.

Apariția prim-vicepreședintelui și ministrului afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, și a ministrului finanțelor și funcției publice, María Jesús Montero. | Piscina Moncloa/Fernando Calvo

Co-guvernarea cu CCAA: rol principal în implementare
Pentru a obține eficiența în desfășurarea fondurilor NextGenerationEU, din 2021 a fost dezvoltată o arhitectură de co-guvernare și colaborare cu Comunitățile și orașele autonome, agenții sociali și economici și grupurile politice care a condus deja la desfășurarea a 139 de conferințe sectoriale. , s-au desfășurat 14 ședințe ale mesei de dialog social Planul de redresare, s-au desfășurat 32 de manifestări de interes și au avut loc peste 35 de ședințe bilaterale cu Comunitățile Autonome.

În plus, au fost efectuate numeroase comunicări scrise, iar Guvernul s-a prezentat de opt ori în fața Comisiei Mixte pentru Uniunea Europeană a Cortes Generales. În plus, au avut loc numeroase întâlniri și contacte la nivel tehnic, care au garantat buna desfășurare a Planului în toate domeniile sale.

Contribuțiile și propunerile primite au făcut posibilă identificarea Proiectelor Strategice de Redresare și Transformare Economică (PERTE) și articularea diferitelor programe și apeluri pentru a obține o participare largă și un impact maxim pe teren.

Datorită fondurilor europene, Bugetele Generale de Stat pentru 2021, 2022 și 2023 au reușit să includă în medie 25.000 de milioane de euro pe an de investiții productive, evitând căderea crizelor anterioare. Raportul de execuție arată viteza de croazieră a Spaniei în execuția bugetară a plăților primite până în prezent. Exercițiul financiar 2022 s-a încheiat cu 25.143 milioane de fonduri europene autorizate, cu 13,6% mai mult decât la sfârșitul lui 2021. Abia în luna ianuarie 2023 au fost deja autorizați 9.188 milioane de euro, 32% din totalul bugetat pentru anul în curs.

Prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, în timpul discursului său. | Piscina Moncloa/Fernando Calvo

În urma procesului intens de co-guvernare, la sfârșitul anului 2022 au fost soluționate cereri de ajutoare și licitații în valoare de 23.300 milioane euro, din care 82% corespund Administrației Generale a Statului.

În plus, 20.628 de milioane de euro au fost alocați Comunităților Autonome prin cele 139 de conferințe sectoriale organizate pentru managementul lor direct în domeniile lor de competență, precum educație, locuințe, sănătate și politici sociale, și prin diferite subvenții și acorduri. Ponderea lor în distribuția fondurilor îi face să joace un rol cheie în sosirea fondurilor către țesutul productiv în cursul anului 2023. În 2022, aproape 20% din apelurile rezolvate au corespuns guvernelor regionale.

Comunitățile autonome care au primit cele mai multe fonduri europene până acum sunt: ​​Andaluzia (3.262 milioane euro), Catalonia (3.039 milioane euro), Comunitatea Madrid (2.256 milioane euro), C. Valenciana (1.965 milioane euro), Castilla y León ( 1.283 milioane euro) și Galicia (1.219 milioane euro).

La aceste resurse se adaugă cele 4.900 de milioane de euro pe care municipalitățile le-au primit prin apelurile lansate de Stat și alte acorduri pentru reabilitarea și eficiența clădirilor publice, a zonelor cu emisii scăzute din centrele urbane, a digitizării administrației sau a coridoarelor verzi.

Fondurile ajung în economia reală: repere și obiective atinse Ministrul Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, în timpul discursului său. | Piscina Moncloa/Fernando Calvo

Ltu Fonduri europene NextGenerationEU ajung în economia reală, finanțând peste 190.000 de proiecte pe întreg teritoriul.

Sectorul de afaceri este marele beneficiar al Planului. 45% dintre beneficiarii cererilor de ajutor soluționate sunt companii care au primit, până la 31 decembrie 2022, peste 10.000 de milioane de euro, pentru a-și realiza proiectele. Împreună cu centrele de R+D+i reprezintă 55% dintre beneficiarii apelurilor.

Unele dintre cele mai notabile repere atinse până în prezent sunt crearea a peste 150.000 de locuri noi de formare profesională și a 16.400 pentru școala de la 0-3 ani, peste 2.500 de cercetători contractați, peste 55.000 de beneficiari ai programului de reînnoire a parcului auto MOVES III. , peste 800 de echipamente spitalicești de înaltă tehnologie achiziționate prin programul INVEAT sau 113.000 de bonuri de digitizare pentru modernizarea IMM-urilor cu programul DIGITAL KIT.

La acestea se adaugă investițiile în infrastructurile de conectivitate fizică și digitală, care fac posibilă aducerea în bandă largă pe 100% din teritoriu, odată cu implementarea programelor de conectivitate digitală UNICO și 5G care au mobilizat deja 2.300 de milioane pentru investiții pe întreg teritoriul. , consolidarea rețelei feroviare în toată țara, precum și programul de reabilitare a clădirilor PIREP, cu peste 10.000 de milioane mobilizate, dezvoltarea primelor proiecte de producție de hidrogen regenerabil de amploare cu peste 400 de milioane de euro sau ajutor pentru implementare. a zonelor cu emisii reduse în centrele urbane ale a 171 de consilii orăşeneşti.

În paralel cu lansarea investițiilor, s-au înregistrat progrese semnificative și în execuția reformelor structurale, printre care este de remarcat impactul reformei muncii, al formării profesionale, al științei și al întregului pachet de îmbunătățire a climatului de afaceri prin Crea y Crece, legile de reformă a startup-urilor și falimentului, precum și legile privind comunicarea audiovizuală, telecomunicațiile sau securitatea cibernetică 5G.

Acesta este un proces de amploare de modernizare a reglementărilor, pentru a promova investițiile și inovația, pentru a crește productivitatea și, astfel, a profita de avantajele comparative ale Spaniei datorită infrastructurilor fizice, digitale și de cunoaștere excelente, companiilor lider în sectoarele de conducere și potențialului mare al talentelor. în zonele viitorului.

Implementarea și promovarea celor 12 proiecte strategice (PERTE)
Prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, și ministrul finanțelor și funcției publice, María Jesús Montero, răspund presei. | Piscina Moncloa/Fernando Calvo

Pe lângă investițiile derulate prin apeluri generale, au fost lansate 12 Proiecte Strategice de Redresare și Transformare Economică (PERTE), pentru a articula eficient și pe întreg teritoriul proiectelor propuse de Comunitățile și Orașele Autonome și manifestările de interes eliberate.

Pe parcursul anului 2022, au fost lansate trei noi PERTE-uri, iar execuția investițiilor asociate acestor proiecte strategice a avansat într-un ritm bun, cu peste 5.000 de milioane de euro angajați până la sfârșitul lui 2022 și lansarea de apeluri de peste 12.000 de milioane de euro.

Ultimul PERTE lansat a fost Decarbonizarea Industriei, solicitată pe scară largă de sectorul industrial spaniol și care va contribui la avansarea obiectivelor de industrializare și autonomie strategică stabilite pentru a doua fază a Planului aferent Addendum.

Guvernul a numit comisari pentru diverse PERTE ca organisme responsabile cu promovarea proiectelor strategice și centralizarea contactelor cu companiile. Au fost activate și mesele de monitorizare PERTE pentru a rezolva rapid nevoile și provocările care apar în dezvoltarea investițiilor, cu participarea ecosistemului de afaceri și a agenților sociali.

Raționalizarea și utilizarea a 100% din resurse
A VI-a reuniune a Comisiei Interministeriale pentru Recuperare, Transformare și Reziliență, prezidată de Prim-vicepreședintele și Ministrul Afacerilor Economice și Transformării Digitale, Nadia Calviño. | Piscina Moncloa/Fernando Calvo

Rata de execuție a investițiilor este în creștere, cu o rată medie a apelurilor de 2.000 de milioane de euro pe lună în a doua parte a anului 2022. Timpul mediu dintre apel și rezoluție este de 3-4 luni, ceea ce permite un flux semnificativ de execuția să avanseze în anul curent.

Pentru a garanta execuția a 100% din creditele bugetare finanțate din fondurile europene NextGenerationEU, restul fiecărui exercițiu financiar este transferat în următorul.

Pentru a asigura eficiența investițiilor și impactul real al acestora, a fost instituit un cadru procedural specific pentru eficientizarea investițiilor, care a fost îmbunătățit în cursul anului 2022 pentru a elimina blocajele fără a submina mecanismele de control și audit.

Consiliul de Miniștri a aprobat, de asemenea, o comisie către Societatea de Stat de Tehnologie și Servicii Agricole (Tragsatec) pentru a oferi servicii de asistență și revitalizare Comunităților Autonome și Entităților Locale în vederea acordării de ajutor extern și suport tehnic administrațiilor cu mai puține resurse materiale și personal pentru să-și poată accelera proiectele legate de Planul de redresare.

În plus, personalul de management și control a fost consolidat și peste 2.200 de angajați publici au fost deja instruiți, 70% dintre lucrătorii publici angajați în Comisia Europeană.

În cadrul Addendumului și pentru a accelera și mai mult desfășurarea, va fi lansat un sistem de microacreditări pentru calificarea profesioniștilor, care să le permită să profite de oportunitățile de angajare oferite de investițiile Recuperării. Plan.

Mecanisme de control și transparență
Flexibilitatea documentelor și a procedurilor administrative pentru Accelerarea mobilizării fondurilor europene se realizează prin garantarea mecanismelor de control și transparență ale Planului de redresare. De altfel, Guvernul a promovat măsuri suplimentare aliniate la recomandările instituțiilor europene și la cele mai bune practici ale UE.

Sistemul de management cuprinzător (CoFFEE) dezvoltat de Ministerul Finanțelor monitorizează desfășurarea fondurilor, revizuind conformitatea cu etapele și obiectivele și performanța contabilă. Acest sistem are informații atât de la Ministere, cât și de la Comunitățile Autonome, Primării și Universități.

La acestea se adaugă dezvoltarea unui mecanism de analiză „ex ante” care servește la detectarea posibilelor conflicte de interese între cei responsabili cu acordarea de premii și subvenții și beneficiarii acestora. Acesta este sistemul MINERVA, care verifică că nu există posibile conflicte care să pună sub semnul întrebării legalitatea procesului de adjudecare a acelor resurse acordate de Comisia Europeană. Acest sistem folosește ceea ce este cunoscut sub numele de „data mining” pentru a analiza cantități mari de informații în același timp. Ceva pentru care dispune de cantitatea mare de informații oferite de Agenția Fiscală.

În plus, se adaugă, printre alte mecanisme, audituri de control efectuate de Controlorul General de Stat (IGAE), Curtea de Conturi Națională și Europeană, Comisia Europeană și Oficiul Antifraudă (OLAF). să asigure o desfășurare riguroasă a fondurilor europene adecvate obiectivelor stabilite în Plan.

În domeniul luptei împotriva fraudei și pentru păstrarea transparenței tuturor operațiunilor, au fost înființate Comitete Antifraudă în entitățile de gestionare a fondurilor și au fost elaborate planuri specifice de măsuri antifraudă și de control intern.

Pentru a garanta o transparență maximă, toate informațiile privind cererile de subvenții, licitații, rezoluții, știri și beneficiari sunt publice și sunt disponibile în Baza Națională a Subvențiilor, Platforma de Contractare de Stat și site-ul Guvernului.Plan de redresare, printre alte surse.

Actul adițional la Planul de redresare va mobiliza 94.300 de milioane de euro Guvernul poartă un dialog intens cu guvernele autonome, grupurile parlamentare și agenții sociali pentru executarea investițiilor și reformelor și elaborarea Actului adițional, care va lansa a doua fază a Planului de redresare, cu cei 94.300 de euro. milioane de euro din fonduri europene vor fi mobilizate între transferuri și credite, pe lângă cele 70.000 de milioane de euro din prima fază a Planului, aprobată la 13 iulie 2021. În baza proiectului publicat pe 20 decembrie, se va completa documentul. și va fi trimis în primul trimestru al anului către Comisia Europeană pentru validare.

Există sprijin unanim pentru prioritățile proiectului de Addendum, care concentrează investițiile și reformele pe promovarea industrializării și a autonomiei strategice în domeniile energetic, agroalimentar, industrial, tehnologic și digital.

Aceste resurse vor cuprinde 84 de miliarde de euro din împrumuturi NextGenerationEU, 7,7 miliarde de euro în transferuri suplimentare și aproximativ 2,6 miliarde de euro planificate din mecanismul REPowerEU alocat Spaniei. Dintre acestea, peste 26.300 de milioane vor merge pentru consolidarea celor 12 PERTE deja aprobate și aflate în derulare.

Impactul asupra economiei Impactul economic al Planului de redresare asupra nivelului PIB este de 2,6 puncte procentuale în medie pe an pentru perioada 2021-2031, deși acest impact se va ridica la 3 puncte procentuale în medie în acest deceniu prin adăugarea resurselor prevăzute în Addendum.

Apariția prim-vicepreședintelui și ministrului afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, și a ministrului finanțelor și funcției publice, María Jesús Montero. (Piscina Moncloa/Fernando Calvo)

Mai multe informatii Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență PERTE Plan de recuperare Economie Sursa: Guvernul Spaniei – Rezolvarea cererilor de fonduri Next Generation UE în valoare de 23.300 de milioane de euro, care finanțează peste 190.000 de proiecte