#Madrid –

Institutele de Studii Avansate din Madrid (IMDEA) din Comunitatea Madrid conduc dezvoltarea științifică și tehnologică a regiunii cu proiecte recunoscute la nivel internațional care generează cunoștințe pentru a transforma societatea. Așa a declarat ministrul Educației, Științei și Universităților, Emilio Viciana, care a vizitat astăzi sediul IMDEA Networks din Leganés, specializată în promovarea tehnologiilor pentru rețelele de comunicații.

Cele șapte IMDEA ale guvernului regional sunt orientate către diferite domenii strategice (apă, alimente, energie, materiale, nanoștiință, retelelor și software) care urmăresc să răspundă cerințelor pieței, industriei și societății prin generarea de cunoștințe în domeniile lor specifice.

Aceste institute funcționează ca un pol de atracție pentru talentul internațional, deoarece jumătate dintre cei peste 900 de cercetători ai săi au primit doctorate de la centre străine, iar de la crearea sa în 2006 au atras în regiune peste 60 de milioane de euro datorită încurajării a mai multor peste 2.000 de proiecte de cercetare și dezvoltare. În acești ani au înregistrat, de asemenea, aproape o sută de brevete și douăzeci de dezvoltări ale software proprii.

În timpul vizitei sale, Viciana s-a interesat de unele dintre cele mai recente inițiative conduse de IMDEA Networks, precum sistemul fără baterie de colectare și transmitere a semnalelor între dispozitivele Internet of Things, care este utilizat, de exemplu, în automatizarea locuinței, folosind prima dată a unui transmițător care utilizează lumină vizibilă. Această cercetare a permis crearea unui lansare care dezvoltă o aplicaţie a acestui sistem de comunicaţii pentru agricultura inteligentă.

În același mod, el a putut afla despre programul 5TONIC care își propune să creeze un mediu global deschis în care membrii industriei și ai lumii academice să poată lucra împreună la tehnici 5G/6G. Astfel, cu viziunea lor combinată, ei pot promova planuri de inovare tehnologică și de afaceri. De asemenea, s-au ocupat de implementarea infrastructurii SLICES finanțată de guvernul regional, care se ocupă de soluții pentru Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (TIC) și a primit prestigiosul sigiliu european ESFRI.

Rețele IMDEA67 de cercetători de 29 de naționalități

Institutul de Rețele IMDEA are în prezent 67 de cercetători de 29 de naționalități, dintre care aproximativ 77% sunt străini. Aceste date arată nivelul de internaționalizare și atragere a capitalului uman excelent, formând o echipă care îmbină elita științifică cu o vastă experiență în companie.

Acești profesioniști dețin peste 50 de brevete de-a lungul carierei lor și fac parte din comitetele științifice ale principalelor congrese și reviste din domeniu. În plus, Institutul ocupă o poziție remarcabilă în clasamentele internaționale de referință în domeniul informaticii cu poziția 1 în Europa la Măsurare și analiza performanței (măsurarea performanței), locul 2 la Calcul mobil și locul 19 la Rețele de calculatoare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Institutele de Studii Avansate din Comunitatea Madrid conduc dezvoltarea științifică și tehnologică a regiunii