#Spania – Ministrul a participat astăzi la Madrid Fashion Week ca un gest de sprijin pentru industria modei spaniolă. Mai exact, el a asistat la prezentarea de modă a designerului Hannibal Laguna în pavilionul Ifema.

Pentru Héctor Gómez, „cele două mari provocări ale industriei modei sunt dezvoltarea tehnologică și dezvoltarea durabilă. În acest sens, sectorul a știut să se adapteze la noua situație de după pandemie, promovând comerțul online, pariând pe inovație și pe calea sustenabilității. Moda spaniolă are un mare potențial de creștere și generare de locuri de muncă de calitate, pe lângă faptul că este un reper internațional care este cheia succesului său.”

Ministrul este foarte clar cu privire la rolul industriei modei în economia spaniolă: „Este o sursă de bogăție, locuri de muncă și mândrie pentru țară, prin vânzarea și exportul de produse cu valoare adăugată mare, cu imaginea mărcii de țară, ceea ce face noi lideri pe numeroase piețe”.

Potrivit datelor Centrului de Informare pentru Textile și Îmbrăcăminte, cifra de afaceri a industriei textile spaniole se ridică la 6.651 milioane de euro în 2022. Aceasta reprezintă o creștere de 10% față de datele din anul precedent.

Exporturile au crescut cu 11,5% față de 2021, în timp ce importurile au fost cu 17,8% mai mari decât cifrele înregistrate în perioada precedentă. Aceste cifre reprezintă o reactivare clară a schimburilor între piețele internaționale, care se traduce printr-o creștere a activității economice în sector.

Pe scurt, moda își recapătă relevanță în economia spaniolă și își mărește ponderea în PIB până la 2,7%, potrivit Raportului Economic al Modei în Spania întocmit de Modaes, care mai precizează că moda a cunoscut cea mai mare revenire în 2021. numărul de afiliați la asigurările sociale din 2014. Cele mai recente cifre indică un total de 131.182 de lucrători.

Linii de sprijin din partea Ministerului pentru industria textilăDialogul cu sectorul se desfășoară în cadrul Mesei rotunde pentru industria modei, care a fost înființată în 2013 cu scopul de a profita de importanța și marele potențial al sectorului industrial al modei spaniol pentru a-și spori imaginea externă, a căuta noi posibilități de colaborare între toți actorii implicați care permit o creștere mai mare și aduc moda și designul mai aproape de industria de producție.

De asemenea, merită evidențiate și Premiile Naționale pentru Industria Modei, care recunosc meritul și aprobă prestigiul industriei modei spaniole, prin recunoașterea oamenilor, instituțiilor, organizațiilor și industriilor care au depus un efort important pentru a atinge excelența în afaceri în sectorul industriei modei.

„În plus, Ministerul Industriei, Comerţului şi Turismului are programe orizontale de ajutoare sau de finanţare în care au loc diferite proiecte”, a adăugat ministrul Héctor Gómez.

De evidențiat Fondul de sprijin pentru investiții industriale productive (FAIIP) sau programele: Activa Financing, pentru sprijin financiar pentru proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare în domeniul Industriei Conectate 4.0 și IDI, pentru cercetare industrială, proiecte de dezvoltare și inovare în domeniu a industriei manufacturiere.

De asemenea, Programul de Sprijin pentru Grupuri de Afaceri Inovatoare (AEI), care poate fi accesat de toate acele entități înscrise în Registrul Grupurilor de Afaceri Inovatoare, își propune să promoveze excelența grupurilor de afaceri inovatoare prin concentrarea ajutorului pe proiecte de inovare, promovarea cooperării între companii. și facilitarea participării acestora la programele de inovare și internaționalizare ale altor organizații naționale și europene.

Sursa: Guvernul Spaniei – Héctor Gómez participă la Madrid Fashion Week pentru a sprijini sectorul industrial al modei