#Spania – Ministrul interimar al Culturii și Sportului, Miquel Iceta, a prezentat la Madrid „Cartea Verde pentru managementul durabil al patrimoniului cultural”. Publicația, promovată de Ministerul Culturii și Sportului, se adresează managerilor culturali și cetățenilor în general și propune diferite criterii de sustenabilitate care pot fi luate în considerare atunci când se lucrează la conservarea, restaurarea sau diseminarea patrimoniului cultural.

În discursul său, Iceta a subliniat că este o „o dovadă a angajamentului Spaniei de a lucra și de a conduce o schimbare în managementul patrimoniului, înțelegând că este o sursă de cunoștințe despre trecut și o sursă de bogăție pentru viitor”. apărând în foruri internaționale precum Conferința euro-mediteraneană a miniștrilor culturii desfășurată la Napoli în 2022.

Tocmai, este în concordanță cu una dintre axele de lucru ale Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene, „Gestionarea durabilă a patrimoniului cultural: accesul său universal și rolul său de structurare a teritoriului”. Din acest motiv, ministrul s-a convins că „această carte, precum și toată munca desfășurată în timpul Președinției spaniole, va reprezenta un pas înainte într-o abordare a patrimoniului care este atât un motor de dezvoltare, cât și un exemplu de conservare”. protecţie şi studiu”.

Prezentarea, desfășurată în Grădina Botanică Regală, dependentă de Consiliul Superior de Cercetare Științifică, a inclus și intervenția directorului general al Patrimoniului Cultural și Arte Plastice, Isaac Sastre. După cum a explicat el, „în contextul actual al schimbărilor și al crizei climatice, moștenirea culturală este un exemplu de model durabil și rezistent din punct de vedere al mediului, economic și social.

Din acest motiv, „Cartea Verde” urmărește să avanseze construcția unui model de management comun care să ne permită să facem față provocărilor prezente și viitoare, să asigurăm coerența între politicile naționale și standardele internaționale, să promovăm cooperarea între manageri și comunitate, să promovăm implementarea evaluării. și instrumente de control și să încurajeze adoptarea unei abordări proactive în ceea ce privește dezvoltarea durabilă”.

Cartea, publicată în spaniolă și în limbile cooficiale (catalană, galleză și bască), precum și franceză și engleză, este un ghid în care asociații, profesioniști în managementul cultural, conservatori-restauratori, administrații sau cetățeni în general, puteți găsi, într-un mod sistematizat, diferite instrumente și provocări cu care se confruntă managementul patrimoniului cultural care dorește să urmeze criterii de sustenabilitate, atât economice și sociale, cât și de mediu.

La elaborarea „Carții verzi” a existat un grup de lucru în care au participat tehnicieni din cadrul Ministerului Culturii și Sportului, împreună cu asociații și instituții cu un istoric consolidat în apărarea, gestionarea și conservarea patrimoniului cultural spaniol, cum ar fi: sunt AEICE. Cluster Habitat eficient; Asociația Spaniolă a Societăților de Restaurare a Patrimoniului Istoric (ARESPA); Grupul Orașelor din Patrimoniul Mondial al Spaniei; Fundația Santa María La Real; Hispania Nostra Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri (ICOMOS); Alianța peisajelor culturale ale patrimoniului mondial; Platforma Asociațiilor Profesionale de Conservare-Restaurare din Spania (PAPCRE) și Patrimoniul Național. Acest grup de profesioniști și-a contribuit cu cunoștințele pentru a genera un instrument care poate fi folosit de managerii culturali atât pentru proiecte mari, cât și pentru mici inițiative.

Propunerea este completată cu un site web permanent actualizat care extinde conținutul cărții. Printre informațiile afișate pe pagină se numără o selecție variată de bune practici, distribuite pe întreg teritoriul, care exemplifică valorile și criteriile de sustenabilitate incluse în publicație, precum și link-uri către resurse care pot fi utile diferiților utilizatori, manageri și o listă de acțiuni astfel încât aceștia să își poată autoevalua munca și dezvoltarea proiectelor lor în conformitate cu criterii de sustenabilitate.

Mai mult, site-ul s-a născut cu vocație participativă, deschis spre a fi îmbogățit de inițiativele contribuite de manageri, generând astfel un loc de întâlnire în care să învețe și să împărtășească bune practici. Obiectivul este ca, împreună, să poată fi definit un model comun de management durabil care să contribuie la promovarea patrimoniului cultural ca instrument de schimbare și îmbunătățire socială.

Provocări pentru managementul durabil al patrimoniului culturalDe asemenea, ridică întrebări la care să răspundă sau să reflecteze asupra: cum să reconciliăm conservarea patrimoniului cultural cu conștientizarea ecologică, cum să aplicăm criteriile de eficiență energetică sau cum să ne asigurăm că tradiția devine un aliat pentru managementul durabil. De asemenea, sunt incluse liniile directoare de bază pentru a face față unei situații de urgență, o nevoie din ce în ce mai presantă în contextul schimbărilor climatice actuale.

Dar punctul de vedere al „Cărții verzi” nu se concentrează doar pe problematica de mediu, ci înțelege și perspectiva socială ca fiind fundamentală pentru realizarea unui management cuprinzător al patrimoniului cultural. Realizarea incluziunii sociale prin patrimoniul cultural, facilitarea accesibilității sale universale sau implicarea societății în managementul său, sunt alte dintre marile provocări pe care își propune să le facă față pentru promovarea democratizării și guvernării cetățenești. Împreună cu acestea, propune ca managementul economic al bunurilor culturale să poată fi contemplat dintr-o perspectivă durabilă. Prin urmare, monitorizarea supraexploatării sau denaturalizării patrimoniului cultural, determinând dispariția valorilor acestuia, jefuirea sau provocările turismului cultural, sunt câteva dintre problemele care sunt abordate pentru a reuni toate interesele implicate.

Ministrul interimar al Culturii și Sportului, Miquel Iceta, prezintă „Cartea verde pentru managementul durabil al patrimoniului cultural”.

Etichete: Schimbarea climei Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Cultură și sport publică „Cartea verde pentru managementul durabil al patrimoniului cultural”