Ministrul educației și formării profesionale, Pilar Alegría, a anunțat crearea unui Plan de Sănătate Mintală, dotat cu 5 milioane de euro, care va fi realizat în colaborare cu comunitățile autonome.

„Procentul de copii iar adolescenții cu tulburări mentale sau comportamentale au crescut după pandemie”, a subliniat Alegría. „De la Minister elaborăm un plan care abordează această problemă în sistemul educațional”, a adăugat el.

Ministrul a evidențiat creșterea îngrijorătoare a ratei si tulburari de comportament la elevi, problema care este tratata in grupul de lucru al convietuirii Ministerului cu comunitatile autonome din cadrul Conferintei Sectoriale pentru Educatie.

. Planul de sănătate mintală în care lucrează acest grup și care face parte din Planul de acțiune 2008-2022 Sănătate mintală și COVID-19 prezentat de Guvernul din octombrie anul trecut, va acorda o importanță deosebită formării cadrelor didactice, punându-le la dispoziție instrumente care îi ajută să identifice și să acționeze în aceste situații.

Îmbunătățirea conviețuirii în școli Ministrul a făcut acest anunț în cadrul inaugurarii celui de-al VII-lea congres de stat a Coexistenței, care se sărbătorește până sâmbătă la Logroño. Numirea, care nu a mai avut loc de la 2021, este organizată de Ministerul Educației și Formării Profesionale în colaborare cu Ministerul Educației. , Cultură, Sport și Tineret al Guvernului din La Rioja și reunește 600 profesori și experți din toată țara.

Pe lângă sănătatea psihică și emoțională a copiilor, ministrul a subliniat intervenția sa în figurile bullying-ului, în special cele ale cyberbullying-ului, un fenomen care a crescut, de asemenea, odată cu pandemia și una dintre problemele aflate în centrul acestui Congres „având în vedere ratele ridicate de hărțuire în rețele, dependența de a fi hiperconectat de la o vârstă fragedă și toate derivatele sale”, după cum a explicat el.

De altfel, Grupul de Lucru Ciber-Coexistența al Observatorului de Stat al Conviețuirii Școlare va prezenta o avanpremieră a ghidului de recomandări privind conviețuirea cibernetică pentru centrele de învățământ întocmit împreună cu In Institutul Național de Securitate Cibernetică (INCIBE) și a vizat promovarea utilizării corespunzătoare a tehnologiilor, a siguranței minorilor pe internet și a coexistenței tuturor actorilor care alcătuiesc mediul școlar: elevi, profesori și familii.

„A învăța să trăim împreună nu înseamnă doar învățare în sine, ci ajută și la îmbunătățirea și îmbunătățirea învățării academice”, a subliniat ministrul. „Știm că emoțiile influențează învățarea. La rândul său, performanța cognitivă a unui elev, cu toate consecințele sale academice și sociale, are o influență decisivă asupra stabilității emoționale, încrederii și stimei de sine a acestuia”, a adăugat el.

Educația în valori pentru îmbunătățirea conviețuiriiReforma educațională lansat de Guvern are ca scop, printre altele, consolidarea învățării pentru conviețuire prin introducerea disciplinei Valori civice și etice în primar și gimnaziu, care va aborda hărțuirea și violența în școală, inclusiv violența împotriva femeilor, un problemă comună în adolescență.

„Suntem convinși că, cu cât antrenarea mai devreme în valorile conviețuirii, toleranței, soluționării pașnice a conflictelor și egalității de gen, va fi mai benefic pentru societate”, a asigurat Alegría în discursul său.

„Îmbunătățirea conviețuirii în școlile noastre este scopul tuturor. Școlarii noștri, băieții și fetele noștri, tinerii noștri, trebuie să meargă la ore într-un mediu sigur, în care să se simtă încrezători să-și dezlănțuie întregul potențial și, mai ales, unde sunt fericiți”, a conchis ministrul.

Sursa: Guvernul Spaniei – Alegría anunță crearea unui plan de sănătate mintală în sistemul educațional