Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 5 și 6 decembrie la una dintre cele 140 de secții de votare organizate pe teritoriul Spaniei.

Cetățenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea să îsi exercite dreptul la vot la secțiile de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților în zilele de 5 și 6 decembrie 2020.

Votarea se desfășoară în zilele de 5 și 6 decembrie 2020 între 7.00-21.00 (ora locală), cu posibilitatea prelungirii votării până la ora locală 23.59 dacă mai sunt alegători în secție sau la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

a) pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;

b) pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

c) pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

a) cartea de identitate;

b) cartea electronică de identitate;

c) cartea de identitate provizorie;

d) buletinul de identitate;

e) pașaportul diplomatic;

f) pașaportul diplomatic electronic;

g) pașaportul de serviciu;

h) pașaportul de serviciu electronic;

i) pașaportul simplu;

j) pașaportul simplu electronic;

k) pașaportul simplu temporar.

Harta secțiilor de votare din Spania

Puteți consulta harta interactivă a secțiilor de votare din Spania pentru identificarea celei mai apropiate secții de locul unde aveți domiciliul sau reședința la următorul link: https://bit.ly/HartaSectiiVotareSpania

La secțiile de votare din afara țării își pot exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Consultați aici documentele în baza cărora puteți vota:

Document necesar deplasării fără restricții a cetățenilor români către/de la secțiile de votare din Spania

Luând în considerare evoluțiile epidemiologice, care au determinat autoritățile spaniole să introducă restricții de circulație a persoanelor, Ambasada României a realizat demersuri pentru a asigura deplasarea fără restricții a cetățenilor români către/de la secțiile de votare din Spania, în vederea exercitării dreptului de vot sau pentru a participa la activitățile birourilor electorale, în zilele de 5 și 6 decembrie a.c.

În acest sens, Ambasada României pune la dispoziție un document de tip “salvoconducto”, care poate fi prezentat la un eventual control al autorităților spaniole, împreună cu un document de identitate românesc. Documentul poate fi descărcat AICI.